Irak'ta sivil ölümleri azaldı!

Irak'ta sivil ölümleri azaldı!
Amerikan işgalindeki Irak'ta 2009 yılındaki sivil ölümler 2008'e göre yarı yarıya azaldı, ancak aynı sürede büyük can kaybına yol açan bombalı saldırılarda önemli bir artış görüldü.

Irak İnsan Sayısı (Iraq Body Count) adlı insan hakları kuruluşunun yaptığı araştırma sonuçlarında 2008'de ülkedeki sivil kayıpların 9 bin 226 olduğu, bu yıl ise 16 Aralık itibarıyla bombalama, silahlı saldırı veya benzeri nedenlerle hayatını kaybeden sivillerin sayısının 4 bin 497'de kaldığı ifade edildi. Raporda, bunun aynı zamanda 2003 yılından, yani işgalin başlangıcından bu yana sivil kayıpların en az görüldüğü yılın 2009 olduğunu gösterdiği de kaydedildi. 

Amerikalı ve Iraklı yetkililerin 2006-2007 döneminde zirveye ulaşan mezhep kökenli saldırıların azalmasını olumlu karşıladıklarının belirtildiği raporda, büyük can kaybına yol açan bombalı saldırıların artmasının olumsuz bir gelişme olduğu vurgulandı.

Rapora göre Iraklılar, 2011'den itibaren Amerikan askerlerinin geri çekilmesiyle şiddet olaylarının tekrar artmasından endişe duyuyor.

Irak'ta halen yaklaşık 115 bin Amerikan askeri bulunuyor.

Raporda, ''2003 yılından bu yana olan toplam sivil kayıp sayısının, basın, hastane ve morg raporları ile sivil toplum kuruluşlarından sağlanan verilerin karşılaştırılmasıyla 94 bin 939 ile 103 bin 588 arasında olduğu'' ifade edildi.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.