Blair’den ‘çok gizli’ mektup

Blair’den ‘çok gizli’ mektup
Uluslararası hukuk profesörü, University College London Öğretim Üyesi ve avukat Philippe Sands, Londra’da Yabancı Gazeteciler Birliği’nde aralarında Türk basınından sadece Vakit Gazetesi ve habervaktim'in olduğu seçkin bir grup yabancı ga

MEHMET NEDİM ASLAN'IN HABERİ


İngiltere’de, Irak savaşına katılma kararının nasıl alındığı ve Irak’ın işgali ile savaş sonrasında uygulanan politikaların hangi gerekçelerle alındığını araştıran "Irak Soruşturması’nın İngiltere ‘derin devletinin’ ülkenin kötü imajını düzeltmek amacıyla kurulduğu iddia edildi. Irak’ın işgalinin uluslar arası hukuka aykırı olduğunu söyleyen “Lawless World” (Kanunsuz Dünya) isimli kitabın yazarı Prof. Philippe Sands, Irak işgalini soruşturan komisyonunun İngiltere’nin bozulan imajını düzeltmek, Blair ve ekibini aklamak için kurulduğunu belirterek, komisyonunun İngiltere ve Blair’i suçlu bulacağını sanmadığını söyledi.

TÜRKİYE’DEN SADECE VAKİT GAZETESİ
İngiltere’deki Yabancı Gazeteciler Birliği’nde Irak Soruşturması’nda şimdiye kadar gelinen sürece ilişkin olarak aralarında Türkiye’den sadece Vakit gazetesi ve habervaktim'in bulunduğu yabancı gazetecilere bilgi veren Philippe Sands, İngiliz Hükümeti’nin Irak işgalini araştırmak için kurduğu Irak Soruşturma Komisyonu ve eski Başbakan Tony Blair ile ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Uluslar arası Hukuk Profesörü ve Avukat Sands, soruşturma komisyonunun hükümete yakın isimler ve bu konuda hiçbir tecrübesi olmayanlardan oluştuğunu belirtti.

SORUŞTURMAYI YÜRÜTENLER BLAİR’İN ADAMLARI
Soruşturmayı yürüten 5 kişilik ekibin içinde Tony Blair’in işgale hazırlanırken danıştığı akademisyenlerden birinin de olduğuna dikkat çeken Profesör Sands, soruşturmadan hiç bir şey beklenilmemesi gerektiğini, çünkü İngiliz derin devletinin İngiltere’yi zor durumda bırakacak bir şeye izin vermeyeceğini ifade etti. Soruşturmada şimdiye kadar gelinen süreçte hiçbir resmi belgeye dokunulmadığına işaret eden Profesör Sands, soruşturmada şu ana kadar dinlenilen tanıkların hiçbiri Blair hükümetinin Irak’ı işgal ederken yanlış yaptığını söylemediğine dikkat çekti.

KOMİSYONDA EN AZ İKİ SAVAŞ KARŞITI OLMALIYDI
Soruşturma Komisyonu’nun Irak işgali nedeniyle bölünmüş durumdaki İngiliz kamuoyunu yeniden birleştirmek ve İngiltere’nin bozulan imajını düzeltmek için kurulduğunu söyleyen Sands, “Soruşturma Komisyonu’nun doğru ve adil bir sonuca ulaşacağına dair ciddi endişelerim var. Komisyonda en azından savaş karşıtı iki tecrübeli ismin de bulunması gerekirdi” dedi.

TONY BLAIR’İN BALKANENDE’YE GİZLİ MEKTUBU
Irak savaşına destek veren Hollanda’da parlamentodan oluşan bağımsız komisyonun araştırdığı ve savaşın yasadışı olduğunu ortaya koyan komisyona da uzman olarak bilgi verdiğini söyleyen Profesör Sand, İngiliz Hükümeti’nin diğer üyelerine bile savaşa gideceğini söylemeyen Tony Blair’in dönemin Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkanende’ye bir mektup gönderdiğini ve bu mektupta “Bu bilgileri kendi kabinen dahil kimseyle paylaşma” dediğini kaydetti. Mektubun içeriğinin tam açıklanmadığını kaydeden Sands, “Irak işgaline destek isteyen Blair, Balkanende’ye bunu söylediği için, Balkanende de mektup resmi kayıtlara geçmesin diye hemen İngiliz Büyükelçiliği’ne geri gönderiyor” dedi.

TONY BLAIR BAZI ÜLKELERE GİTMEYECEK
Profesör Sands, Blair’in insanlığa karşı savaş suçu işlemek suçundan yargılanıp yargılanmayacağına dair bir soruya, “Blair’in bu şekilde yargılanacağını zannetmiyorum. Zaten bu komisyon Blair’i yargılamak için kurulmadı. Bazı ülkeler evrensel hukuk normlarını uyguluyorlar ülkelerinde. Blair dikkatli davranarak, bu ülkelerin bazılarına gitmeyecektir. Çünkü tutuklama ihtimaliyle karşılaşabilir” şeklinde cevap verdi.

HABERVAKTİM.COM


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.