Helal gıdanın önündeki yasaklar kaldırılsın

Helal gıdanın önündeki yasaklar kaldırılsın
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) tarafından helal gıda sertifikalama konulu bir basın açıklaması düzenlendi. Anadolu Aslanları (ASKON) Derneği’nin genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında

“HELAL GIDANIN DÜNYADAKİ PAZAR PAYI 2 TRİLYON DOLARDIR”
Helal gıda kavramını açıklayarak toplantıya başlayan GİMDES Genel Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, son yıllarda helal gıda arama alanının hızla genişlediğini belirtti ve "Helal gıdanın bugünkü pazarı 850 milyar dolardır. Bütün helal gıda piyasası ise 2 trilyon civarındadır. 2 milyar insan helal ürün tüketiyor. Pek çok Batılı ülkeler bile bu pazardan pay alabilmek için İslâm ülkelerinde lobi faaliyetleri yürütüyorlar. Özellikle Amerika, Avrupa ülkeleri, Japonya ve Çin gibi ülkeler bu noktada çok önde gidiyorlar" diye konuştu.

“TARIM BAKANLIĞI, HELAL GIDA DAMGALI ÜRÜNLERE PARA CEZASI VERİYOR”
Helal gıda pazarının şimdilerde ancak %10’unun değerlendirilebildiğini söyleyen Büyüközer; "Türkiye bu pazarda daha etkin olmalı, yalnız bu konuda çok ciddi sıkıntılar var. Tarım Bakanlığı’nın çağ dışı yönetmelikleri bu anlamda büyük sıkıntılara neden oluyor. Tarım Bakanlığı, etiketlerdeki helal gıda damgalarına para cezası veriyor. Bu çağdışı bir uygulamadır. Bu yasağın acilen kalkması lazım. Haksız rekabeti önleme uğruna insanların en temel hakkı olan inanç hakkını engellemiş oluyorsun. Müslümanları, Musevileri ve hatta vejetaryenleri görmezden geliyorsun, bu olmaz. Onları düşünmek zorundasınız" diye konuştu. Bu konu ile alakalı olarak Tarım Bakanı’ndan randevu talep ettiklerini belirten GİMDES Başkanı, Tarım Bakanlığı’nın bu anlamda bir çalışma başlattığının duyumunu da aldıklarını belirtti.

“HELAL GIDA’DAKİ STANDARTLARI TEK ÇATI ALTINDA TOPLAMAK İSTİYORUZ”
Dünyada helal gıda ile alakalı olarak en önemli sorunun helalin yorumunda bir birliğe varılamamış olduğunu belirten Büyüközer; "Kültürel, coğrafi ve tarihi farklar nedeniyle İslâm ülkelerindeki helal gıda standartları da farklılık gösteriyor. Bu nedenle helal sertifika veren kuruluşların logoları da farklı. Biz şimdi bu kuruluşları tek çatı ve tek logo altında birleştirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda mezheplerin farklılıklarını da göz önünde bulunduracağız" dedi. Müslüman ülkelerde üretilen çok sayıda ürünün kötü paketleme ve etiketleme açısından da evrensel standartlara sahip olmamasının ciddi sorunlara neden olduğunu belirten Büyüközer; "Uyumluluk ve bütünlük çok önemli. Ortak bir zeminde buluşmamız şart. Bilgisizlik ve bilinçsiz kullanım da büyük sorun. Bu durum Müslümanların tüketmekte olduğu ürünlerin ekonomik, biyolojik ve kültürel içeriklerin gayrimüslimlerin kontrolünde kalmasına, bu da bu güçlerin ümmet üzerinde baskı oluşturmasına yaramaktadır" diye konuştu.

“GİMDES HELAL GIDA SERTİFİKASI VERİYOR”
Helal gıda alanında hızla artan bilinçlenmenin Türk ihracatçısını da helal gıda belgesi almaya zorladığını belirten GİMDES Başkanı; "Türkiye’de uluslararası akredite olan ve helal gıda sertifikası veren tek kuruluş GİMDES’tir. ‘İhracata dönük helal sertifikalama’ çalışmaları ile GİMDES ihracatçılara yeni imkanlar sunuyor. Bizden şu ana kadar bu sertifikayı talep eden 60 firma vardır. 27 adet helal sertifikalı denetçi yetiştirdik. Başlattığımız bu çalışmaların Türkiye’ye ciddi bir ihracat potansiyeli kazandırdığını düşünüyoruz" diye konuştu. Bağlı bulundukları Dünya Helal Gıda Konseyi’nin sertifikalarının her yerde tanındığını söyleyen Büyüközer, bu konseyin dünya çapındaki helal belgelendirme kuruluşlarının oluşturduğu bir federasyon olduğunu söyledi.

DÜNYA HELAL GIDA KONSEYİ TÜRKİYE’DE...
2009 yılında Çin’de gerçekleştirilen dünya helal gıda konseyinin bu yıl Türkiye’de gerçekleştirileceği bilgisini veren GİMDES Başkanı; "Yakında bir ilk olarak Helal Gıda Fuarı’nı da yapacağız diye konuştu. Prof. Dr. Ali Nihat Eskil de basın toplantısında yaptığı konuşmada, GİMDES yöneticilerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle teşekkür etti. TGTV Başkanı Necati Ceylan ve ASKON Genel Başkan Yardımcısı Sıtkı Abdullahoğlu da toplantıya katılarak birer teşekkür konuşması yaptılar.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.