‘Sultan Abdülhamid’e şükran borçluyuz'

‘Sultan Abdülhamid’e şükran borçluyuz'
Darülaceze’nin kuruluş yıldönümü vesilesiyle gazetemize konuşan Darülaceze Müessesesi Müdür Yardımcısı İlhan Uğur, “Abdülhamid Han, külliye ve vakıf sistemini egemen kılarak buranın bütün ihtiyaçlarını kendi bünyesinde karşılayacak şekilde bur

FAHRETTİN DEDE'NİN HABERİ...

Darülaceze Müessesesi dün itibariyle 115 yaşına bastı. Ulu Hakan II. Abdülhamid’in emriyle 20 Ocak 1895 yılında hizmet vermeye başlayarak bugüne kadar 100 bin insanın gelip geçtiği Darülaceze Müessesesi bunun haklı gururunu yaşıyor. Şimdilerde 563 sakinine 474 personeliyle hizmet veren Darülaceze’nin en ilgi çekici özelliklerinden biri de avlusunda cami, kilise ve havrayı bulundurması... Karlı bir İstanbul gününde; Darülaceze’nin dünü, bugünü ve yarınını müessesenin müdür yardımcısı İlhan Uğur’la konuştuk.

- Darülaceze’nin 115. yılı kutlu olsun... Geride kalan 115 yılı değerlendirmek gerekirse neler söyleyebilirsiniz?

- En başta Darülaceze’nin kuruluş yıllarına gidelim isterseniz... Kuruluş fikrinin ortaya atılması 1877’deki Osmanlı-Rus Savaşı yıllarına gidiyor. Savaş yıllarında yetimlerin ve bakıma muhtaç insanların çoğalması böyle bir fikrin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Nitekim Balkanlar’dan gelen göç de bu fikri kuvvetlendirince Sultan II. Abdülhamid Han, Darülaceze’nin kurulması için emir buyuruyor. Böylece tarihimizdeki ilk Darülaceze burada kurulmuş oluyor. Kendi giderlerini karşılaması amacıyla iş ocakları, rehabilitasyon merkezleri, poliklinik, fırın ve ayrıca üç dinin mabedi de burada yer alıyor. Şu ana kadar 100 bini aşkın insan buradan gelip geçti... Dolayısıyla buradan ‘kimler geldi, kimler geçti’ diyebiliriz.

- Evet...

- Darülaceze kurulurken Dahiliye Nezareti’ne bağlı olarak kuruluyor. Cumhuriyet döneminde ise Bakanlar Kurulu kararı ile Belediye’ye bağlanıyor. 1999 yılı Mart’ından sonra da İstanbul Valiliği bünyesinde faaliyet gösteriyor. İstanbul Vali yardımcılarından biri dönüşümlü olarak Darülaceze müdürlüğü görevini yürütüyor. Halen 16 Mart 1920 tarihli nizamname geçerliliğini koruyor. Darülaceze’nin cami, kilise, havra ve yönetim binası SİT alanı kapsamında değerlendiriliyor. Dolayısıyla bu alanlarda bir restorasyon yapılırken Anıtlar Kurulu’ndan izin alınıyor. 1980’lerde Sabancı tarafından yaptırılmış bir personel lokantası bulunuyor.

- İş ocaklarında neler var?

- İş ocaklarımızda elektrikhane, sıhhi tesisat, marangoz gibi bölümler var. Burada personellerimiz çalıştığı gibi onun dışında sakinlerimizin de bazılarının çalıştığı oluyor. Sakinlerimiz de bu şekilde zaman geçirmiş oluyor.

- Osmanlı’dan günümüze kalmış birçok yapıda Sultan Abdülhamid Han’ın izine rastlayabiliyoruz... Darülaceze’nin kurucusunun da Sultan Abdülhamid Han olması dikkatimizi çekiyor...

- Sultan II. Abdülhamid Han, Darülaceze’nin kuruluş masraflarını karşılamak üzere 7 bin altın lira kıymetindeki eşyasını hediye ediyor ve ayrıca 10 bin lira altınını bağışlayarak burayı kurdurtuyor. Bu çok güzel bir şey... Ve kendi özel mülkünden bağışlıyor bu altınları... Abdülhamid Han’ın yaptığı, ecdadımızın yaptıklarını gösterir nitelikte bir harekettir. Buna da medeniyet diyoruz zaten. Abdülhamid Han, buraya külliye ve vakıf sistemini egemen kılarak buranın bütün ihtiyaçlarını kendi bünyesinde karşılayacak şekilde burayı kurdurtuyor. Bu nedenle biz Sultan Abdülhamid Han’a şükran borçluyuz. Kendilerini rahmet ve şükranla yâd ediyoruz. Mekânı cennet olsun.

- Biraz da Darülaceze sakinlerine değinecek olursak...

- Şu an 563 sakinimiz var. 184 bayan, 347 erkek, 32 de çocuğumuz burada kalıyor. Bu sakinlerimize tam 474 personelle hizmet veriyoruz. Personellerimiz 3’lü vardiya sistemiyle çalışıyor. Bu sayede 24 saat hizmet veriyoruz. Bunların içinde teknik hizmet personellerimiz, klinik personellerimiz, din hizmetleri personellerimiz bulunuyor.

“ÇOCUKLARIMIZA AİLE ŞEFKATİ VERME GAYRETİNDEYİZ”

- 0-6 yaş arası çocukların bakımını nasıl sağlıyorsunuz?

- 0-6 yaş arası 32 çocuğumuzun bakımını şu an biz yürütüyoruz. Daha sonra ise Çocuk Esirgeme Kurumu İl Müdürlüğü ilgileniyor bu çocuklarımızla... Buradaki çocuklarımızı mümkün olduğunca aile ortamından yoksun bırakmamaya çalışıyoruz. Bir aile çocuğuna nasıl eğitim veriyorsa biz de buradaki çocuklarımıza o eğitimi verme gayretinde oluyoruz. Bunda da başarılı oluyoruz.

- Ne tür etkinlikler düzenleniyor burada?

- Kutsal Çatı adında bir dergi çıkartıyoruz. Zaman zaman gezi ve çeşitli eğlenceler düzenliyoruz. Bazen il ve ilçe müftülüklerimizden din görevlilerimiz gelerek; sakinlerimizin manevi boşluklarını dolduruyorlar. Sakinlerimizin de büyük ilgi gösterdiklerini gözlemliyorum.

TÜRK HALKI KADİRŞİNAS

- Darülaceze’ye halkın bakışını nasıl gözlemliyorsunuz?

- Halkımız hakikaten kadirşinas bir halk. Halkımız sürekli gelip ziyaret ediyor, sakinlerimizi de bu şekilde sevindirmiş oluyor. Sadece bayramlarda ziyaret edildiğimiz algısı da yanlış aslında... Mutlaka bayramlarda daha fazla oluyor ziyaretler; ama diğer günlerde de ziyaretlerin olduğunu görüyorum; ama mutlaka Darülacezemize halkın daha fazla ilgi göstermesi gerekiyor. Burası halkın bağışları ve kendi iç dinamikleriyle faaliyetlerini sürdürüyor


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.