Cuma Dergisi’ne linç Balyoz Planı mıydı?

Cuma Dergisi’ne linç Balyoz Planı mıydı?
Balyoz Darbe Planı’nın hazırlandığı dönemde Cuma Dergisi yöneticileri ve yazarlarına açılan davanın, bu plan çerçevesinde gündeme geldiği ileri sürülürken; önce askerî mahkemede görülen, sonra ise sivil yargıya havale edilen davanın duruşması,

KENAN KIRAN'IN HABERİ...

Ergenekon Terör Örgütü yöneticisi olduğu gerekçesiyle yargılanan 1. Ordu eski Komutanı Ahmet Hurşit Tolon, Balyoz Darbe Planı’nı hazırladığı iddia edilen Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Ergenekon sanığı MGK eski Genel Sekreteri Tuncer Kılınç’ın müşteki olduğu, Cuma Dergisi’nin kapanmasına sebeb olan “Disiplinsiz Paşalar” davasına, bu hafta sivil yargıda devam edilecek. 2003 yılında başlayan ve yasa değişikliği sebebiyle askerî mahkemeden sivil yargıya intikal eden dava, Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 11 Şubat 2010 tarihinde 09.30’da görülecek.

OLAYIN GEÇMİŞİ
29 Ağustos 2003 tarihli Türkiye’de Cuma Dergisi’nin “Disiplinsiz Paşalar” başlığı ile yayınlanan sayısında yer alan yazı ve karikatürler sebebi ile gazetemiz Genel Yayın Koordinatötü Mustafa Karahasanoğlu, gazetemiz yazarı Abdurrahman Dilipak, karikatüristimiz Yalçın Turgut Balaban, Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Yüksek Askerî Şura (YAŞ) kararıyla TSK’dan ihraç edilen Albay Mustafa Hacımustafaoğulları, Emekli Kurmay Albay Hüseyin Arı, Cengiz Almış ve Abdurrahman Şeref Kazan hakkında Askerî Ceza Kanunu’nun 94. maddesinde öngörülen astlık üstlük münasebetlerini zedelemeye matuf olarak komutanlara hakaret suçlaması sebebi ile soruşturma açılmıştı.

“AYNI İFADELERİN DAHA SERTLERİNİ YAZDIM, DAVA AÇILMADI”
Abdurrahman Dilipak, bugüne kadar “susma hakkı”nı kullandığı için, kimlik bilgileri ve usul dışında askerî savcılıkta ve askerî mahkemede savunma yapmadı. Davaya konu yazısı ile ilgili olarak “aynı ifadeleri daha sert bir dille defalarca yazdığı halde dava bile açılmadığını” söyleyen Abdurrahman Dilipak, söz konusu ifadelerin suç olmadığını göstermek için, dava konusu yazısını Vakit gazetesindeki köşesinde tekrar yayınlayacak. Dilipak’ın “Paşalar Laf Dinlemezse” başlıklı yazısında Ahmet Hurşit Tolon, Çetin Doğan, Tuncer Kılınç’ın adı geçmemesine rağmen, genel olarak darbeci subaylara yönelik bir eleştiri, davacı kişilere ve TSK’ya hakaret olarak değerlendirilmişti.

DAVANIN SÜRECİ
Dava, daha soruşturma aşamasında da yetki ihtilafına yol açmış, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Askerî Savcılığı’nca başlatılan soruşturma, daha sonra 1. Ordu, 6. Kolordu Askerî Mahkemesi’nde görülmüştü. Dava askerî mahkemede görülürken, 1. Ordu Komutanı sıfatı ile Hurşit Tolon mahkeme heyetine bir üye atama ve komutan emri ile kararı temyiz etme yetkisine sahip bulunuyordu. Yargılama aşamasında dosya 3 defa Askerî Yargıtay’a gitmiş ve daha sonra yasa değişikliği sebebi ile dosya, önce Bakırköy Adliyesi’ne, oradan Bağcılar’a ve daha sonra da tekrar Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gitmişti.

TANRIVERDİ’NİN DAVASI 1. ORDU ASKERÎ MAHKEMESİ’NDE
Dava sanıklar arasında bir tuğgeneralin de bulunması sebebi ile Genelkurmay Askerî Mahkemesi’nde generallerden oluşan yargıçlar heyetince yapılması gerekeceği için, daha sonra Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi hakkındaki dava, genel dosyadan ayrılarak takipsizlik kararı verilmiş ve dava İstanbul’da 1. Ordu Askerî Mahkemesi’nde görülmeye başlanmıştı.. Askerî mahkemedeki yargılama ile ilgili olarak AİHM’de açılan dava, karar aşamasında bulunuyor..

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.