'Biz Tanrı’yız' diyen hakim var

'Biz Tanrı’yız' diyen hakim var
BM Uzmanı Meltem Ağduk, kadına şiddet konusunda kadın hakimlerin erkekleri göre daha duyarsız olmasından yakındı ve “Biz Tanrı’yız” diyen hakimle karşılaştıklarını söyledi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu tarafından kurulan Şiddet Alt Komisyonu’nda ilginç diyaloglar tutanaklara da yansıdı. Komisyona bilgi veren Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Programları Ulusal Koordinatöre Meltem Ağduk, kadına karşı şiddet konusunda kritik konumda olan polislerin eğitildiğini ancak hakimlerin direnç gösterdiğini savundu. Çalışmalar sırasında tanrıyız diyen hakimlerle karşılaştıklarını anlatan Ağduk, kadın hakimlerin ise erkek hakimlere göre daha duyarsız olmasından yakındı. Şiddet Alt Komisyonlarına göre eğitim çalışmaları konusunda bilgi veren Ağduk Türkiye çapında şiddet gören kadınlara yaklaşım konusunda 40 bin polisin eğitildiğini, bu polisler arasında kendi hayatlarından da şiddeti çıkaranlar olduğunu bildirdi.

Polisi eğitirim hakimleri asla

‘Hakim ve savcılara isyan’ içeren sözler komisyon tutanaklarına şöyle yansıdı

Ağduk: Aralarında en kolay çalışılabilen teşkilat diyebilirim. Ömrüm boyunca polis eğitimi yapabilirim ama hakimler savcılar beni karşılaştırmasınlar.

Şenol Bal(MHP): Durum kötü.

Ayşe Jale Ağırbaş (DSP): Onlar çünkü en iyisini biliyor.

Ağduk: Bir tanesi bana ‘biz tanrıyız’ dedi.

Ağırbaş: Tabi egoları o kadar şişirilmiş ki.

Ağduk: Ne yazık ki öyle problem var.



Erkeklerden daha erkek kafalı kadın hakimler

Ağduk: Kadın hakimlerle erkek hakimlerin bir farkı yok. Bazen kadın hakimlerin erkek hakimlerden daha erkek kafalı olduklarını söyleyebilirim.

Başkan Mustafa Hamarat (AK Parti): Erkek kafalı demeyelim de duyarsız diyelim isterseniz.

Ağduk: Erkek egemen diyelim. ‘Ben delil isterim’ diyen kadın hakim çok duydum. ‘Morluk görmem lazım’ diyen kadın hakim çok duydum açıkçası bu eğitimler sırasında. Tabii dehşete kapılıyoruz. Bir şeyde söyleyemiyoruz orada öyle oturup kafa sallayıp not alıyoruz. Dolayısıyla hakimlerin bilgi anlamında çok desteklenmesi gerekiyor,

Başkan: Yani bir kadında morluk ararsa o şiddeti çok ileri safhalarda ancak beni ilgilendirir, yoksa öyle ufak tefek şiddetler bizi enterese etmez anlamına gelir.

Ağduk: Ne yazık ki.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.