APMüslümana kör!

APMüslümana kör!
BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan’ın da tepki gösterdiği Avrupa Parlamentosu’nun (AP), ‘2009Türkiye İlerleme Raporu’nda azınlıkların hakları son noktaya varıncaya kadarsavunulurken, ülkemizde büyük çoğunluğu oluşturan Müslüman

Avrupa Parlamentosu, cem evlerinin ibadet yerleri olarak tanınması ve okullarda okutulan zorunlu din dersinin eğitimden kalkmasını isterken, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını savundu.

AP raporunda, Fener Rum Patrikhanesi’nin engelsiz bir şekilde Hıristiyan din adamı yetiştirmesi gerektiği söylendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da ‘kör müsünüz’ diye tepki gösterdiği Avrupa Parlamentosu’nun (AP) ‘2009 Türkiye İlerleme Raporu’ tepki çekmeye devam ediyor. Vakit’in bütün detayıyla incelediği raporda, azınlıkların hakları en son noktasına kadar savunulurken, ülkemizde büyük çoğunluğu oluşturan Müslümanların hak ihlalleri ise görmezden geliniyor.

 Avrupa Parlamentosu, Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Rujiten tarafından kaleme alınan, ‘2009 Türkiye İlerleme Raporu’nu geçtiğimiz gün kabul etti. Raporda, ülkemizde yaşayan Alevi, Hıristiyan ve Süryani gibi azınlıkların hakları en son haddine kadar savunuluyor.

AZINLIKLARIN HAKLARI SON NOKTAYA KADAR SAVUNULDU
AP raporunda, Alevilerin hakları savunularak, cem evlerinin ibadet yerleri olarak tanınması ve okullarda okutulan zorunlu din dersinin eğitimden kalkması istendi. Fener Rum Patrikhanesi’nin kanunî durumundan endişe duyulduğu, Patrik Bartholomeus’un ekümenliğinin tanınması gerektiği belirtilen raporda, Patrikhanede eğitime önem verilmesi ve Hıristiyan din adamlarının engelsiz bir şekilde eğitim görmeleri, bu bağlamda da Ruhban Okulu’nun açılması gerektiği belirtildi.

AP raporuna ayrıca, lokal bir olay olan Mardin’deki Mor Gabriel Süryani Ortodoks Manastırı’nın Mardinli köylülerle arazi gaspı davası bile girdi. Söz konusu dava manastırın, Mardinli köylülerin arazilerini işgal ettiği iddiasıyla açılmıştı. Köylülerin şikâyeti üzerine açılan kamulaştırma davasından da endişe edildiği kaydedildi.

MÜSLÜMANLARIN HAKLARI GÖRMEZDEN GELİNDİ

Azınlıkların haklarını son noktasına kadar savunan Avrupa Parlamentosu, Müslümanların yaşadığı sıkıntıları ise hiç gündeme getirmedi.  53 maddelik raporda, yüzde 99’u Müslüman olan ülkemizde başörtülülerin yıllardır çektiği sıkıntılara hiç değinilmedi. İnançları gereği başörtüsü taktıkları için eğitim göremeyen mütedeyyin insanlar, kamusal alan bahanesi ile toplumda ikinci sınıf vatandaş muamelesine maruz kalırken, devlet kurumlarında ise çalışma imkanı bulamıyorlar. AP’nin kör kaldığı diğer bir yasak ise Kur’an öğrenimine getirilen 12 yaş kısıtlaması. Ülkemizde 12 yaş altındaki Müslüman çocuklar, kendi dinlerinin kutsal kitaplarını öğrenmek için kurslara gidemiyorlar. Katsayı uygulamasından dolayı da birçok öğrenci her yıl mağdur olup, istediği üniversiteyi tercih edemezken, Danıştay, YÖK’ün eşitlik getiren düzenlemesini ikinci defa iptal etti. Avrupa Parlamentosu bu zulmü de görmedi.

Müslümanların yaşadığı ve AP’nin kör kaldığı diğer bir sıkıntı ise dini nikâh. Hıristiyan ve Yahudilerin dini kurumlarının kıydığı nikâhlar 'resmi' kabul edilirken, Müslümanların resmi nikah öncesinde dini nikâh yaptırması yasak. Hatta yaptıranlara 2 ay ile 6 ay arasında hapis cezası bile veriliyor.

HÜSEYİN KULAOĞLU / VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.