Bu karar Gerçeker’i utandıracak

Bu karar Gerçeker’i utandıracak
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın yetkilerini aşarak Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında işlem yaptığına karar verirken, Yargıtay’ın bir içtihadı; HSYK kararındaki &ls

HAKAN GÜNDÜZ'ÜN HABERİ...

İZMİR’DE YAŞANAN BENZER OLAY
Yargıtay’ın, bir hakimin soruşturmasının Cumhuriyet Savcılarınca yapılacağını hükme bağlayan içtihadı İzmir’de yaşanan bir olay üzerine çıktı. İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Asım Korkut hakkında, “suç örgütüne yardım etmekten” dolayı, İzmir Özel Yetkili Savcılığı soruşturma başlatmıştı. Hakkında yargılanan bir kişiyi rüşvet karşılığı tahliye ettiği iddiası bulunan Hakim Korkut, iletişimin tesbiti ardından gözaltına alındı. Asım Korkut, İzmir’de tutuklandı. Dava, İzmir’deki Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi önüne gitti. Mahkeme “görevsizlik” kararı verdi ve 250/3 kapsamında bir istisna söz konusu olduğu için, yargılama yetkisinin Yargıtay’da bulunduğunu açıkladı. İzmir Cumhuriyet Savcılığı görevsizlik kararına itiraz ederek “Görev dolayısıyla değil, kişisel olarak işlenmiş suç söz konusudur, Özel Yetkili Mahkeme’de yargılama yapılmalıdır” dedi.

YARGITAY 5. CEZA DAİRESİ: CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLİDİR
Dosya, Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne gitti. Söz konusu Daire, 5 Haziran 2009 tarihli 2009/1-5 esas sayılı, 76 sayfadan oluşan içtihad niteliğindeki kararında, soruşturma yetkisinin Cumhuriyet Savcısı’nda, yargılama yetkisinin ise, Yargıtay’da olduğu hükmünü verdi. Yargıtay kararında, “CMK 250. madde kapsamına giren suçlarda, soruşturma, yetkili cumhuriyet savcılarınca bizzat yapılır. Bu suçlar görev sırasında veya görevden dolayı işlenmiş olsa bile, Cumhuriyet Savcılarınca doğrudan soruşturma yapılır” denildi.

YARGITAY BAŞKANI BU KARARA NE DİYECEK?
Yargıtay’ın bu içtihadına rağmen Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yargıda yaşanan krizle ilgili açıklama yaptı. Kendi kurumunun içtihadından habersiz olan Gerçeker, “Yargıtay olarak bizi doğrudan ilgilendiren bir karar olduğu için görüştük. Ve HSYK’nın aldığı bu kararın hukuka uygun olduğu sonucuna vardık. Bu olayın takipçisi olacağımızı karara bağladık. Gelişmeler ne yönde olacak, onları da takip edeceğiz. Kanun yararına bozma yetkisi Adalet Bakanı’nın yetkisindedir. İşin esası ile ilgili herhangi bir görüş bildirmiyoruz. Bizim değerlendirmemiz usul ile ilgilidir. Ve HSYK’nın kararının hukuka uygun olduğu sonucuna vardık” dedi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin içtihadına rağmen Yargıtay Başkanı Gerçeker’in açıklaması garipsendi.

AVUKAT ŞAKİRBALCI: SORUŞTURMA YERİSAVCILIK
Hakim Asım Korkut’un avukatlarından Şakir Balcı, “Soruşturmanın yeri İzmir Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığıydı. Bizim davamızda da böyle oldu. Yargılama ise Yargıtay’da yapıldı. Çıkan mahkumiyet kararına Ceza Genel Kurulu nezdinde itirazda bulunduk ama çok başka gerekçelerle. Şimdi Genel Kurul’dan çıkacak sonucu bekliyoruz” diye konuştu.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.