Savcılara ‘KAFES’ soruşturmaya ‘balyoz’

Savcılara ‘KAFES’ soruşturmaya ‘balyoz’
Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı Osman Şanal'la birlikte dört savcının yetkilerinin HSYK tarafından alınmasına tepkiler büyüyor. HSYK’nın hukuk gaspını kınayan STK temsilcileri ve hukukçular, karar ile cesur savcıların ‘kafes&rs

ASLAN DEĞİRMENCİ'NİN HABERİ...

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, “Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın başına gelenlerin ardından şimdi de Erzurum Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’nde görevli dört savcıya yapılan muamele savcılara yönelik bir gözdağı niteliğindedir. Yargıya bizzat HSYK eliyle darbe vurulmuştur” dedi. “Genelkurmay karargâhlarında verilen brifinglere katılmakta bir beis görmeyen ve yargı bağımsızlığını gündeme getirme duyarlılığı göstermeyenlerin, bugün karanlık fiiller ve dokunulmaz zannedilenlerin üzerine gidilmesinden niçin rahatsızlık duydukları kamu vicdanında tartışılmaktadır” diyen Uslu, “HSYK'nın sürmekte olan bir davaya yönelik manipülasyonlara alet olması, kamuoyundaki rahatsızlığı artıracak niteliktedir. Bu durum, sadece bağımsız değil, gerçekten tarafsız, demokrasi ve hukuk felsefesine uygun davranılmasını sağlayacak bir yargı reformuna duyulan ihtiyacı bir kez daha ortaya çıkarmıştır” şeklinde konuştu.

MEMUR-SEN: HSYK DARBE YAPARAK KARAR VERDİ
Sendika Genel Merkezinde Basın toplantısı düzenleyen Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da, konuşmasına "Hukukçuların hukuk darbesi yaptığı gün" sözleriyle başladı. HSYK'nın Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı'nın tutuklanmasıyla devam etmekte olan yargı sürecine yetkisini aşarak müdahale ettiğini söyleyen Gündoğdu, yargının tarafsızlığına ve bağımsızlığına tahammül etme konusunda öncelikle HSYK'nın yargı orijinli üyelerinin samimi olması gerektiğini vurguladı. HSYK'nın darbe yaparak karar aldığını ifade eden Gündoğdu, "Biz yargıçlar devleti istemiyoruz. Demokratik devlet istiyoruz. Keşke yargı reformu aylar öncesinde yapılsaydı. Meclis'i göreve çağırıyoruz. Yeni anayasaya ve yargı reformuna ihtiyaç vardır" dedi.

TYB: ÇARESİZLİK İÇİNDELER
Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan da, “Türkiye darbecilerin hukuku çerçevesinde kalmaya zorlanıyor. Bu hukuk karşıtı anlayış sürerse, darbeciler sittin sene yargılanamaz ve darbecilik de asla sona eremez, hukuk devleti gerçek anlamda tesis edilemez. Demokrasi bütün kurumlarıyla yerleşemez. Erzurum özel yetkili savcısının zanlı hukukçu da olsa gereğini yapma konusundaki kararlılığı sonuna kadar desteklenmeli idi. Suç ve dokunulmazlık arasında ilişki kurulmak gerektiğinde dokunulmazlığın seçilmesi hukuk adına hareket edenlerin çaresizliğini gösterir” dedi.

MAZLUMDER: SAVCILAR ‘KAFES’E ALINDI
Mazlumder Gaziantep Şube Başkanı Abdurrahim Çelik de, kararı kınayarak, kapsamlı bir yargı reformu yapılmasını istedi. Karar ile cesur savcıların ‘kafes’e alınarak, soruşturmaya ‘balyoz’ indirildiğini vurgulayan Çelik, “Yargı rengini bir kez daha gösterdi. Bağımsızlık ilkesine bağlılık yemini edenlerin, çeteler ile mücadele eden savcıları hedef almaları kabul edilemez bir durumdur” dedi.

YETKİ GASBI YAPILDI
Emekli DGM Hâkimi Ahmet Çağlayan, Anayasa'da hâkim ve savcı teminatı olduğunu hatırlatarak, HSYK'nin davayı incelemeden görevden alamayacağını, bunun yargıya müdahale olduğunu vurguladı. Çağlayan, “HSYK, kanun koyan TBMM'de bile olmayan yetkiyi kullanarak yetki gaspı yapmıştır. Bir tahkikat yaptırmadan, gazetelerdeki yorumlara göre bu tür bir şey yapılması çok yanlıştır. Yargıtay Başsavcılığı da Türkiye başsavcısı gibi davranıyor" şeklinde konuştu.

KARA BİR LEKE
Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği Başkanı Turan Canpolat: “Yasadışı silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanan kişi veya kişiler hakkında hukuka uygun olarak yürütülen bir soruşturmayı neticesiz bırakma çalışması olarak algılanabilecek bu karar, hukuk tarihine sürülmüş kara bir lekedir.”

HUKUKA AYKIRI KARAR
EHUDER Başkanı Avukat Hüdayi Kayhan: “Hukukun üstünlüğünü, bağımsızlığını, hâkim ve savcıların bağımsızlığını koruması gereken HSYK'nın, başlamış olan bir soruşturmada bu şekilde ihsas-ı rey olabilecek karar vermesi hukuka aykırıdır.”

TBMM DÜĞMEYE BASMALI
Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası (Din-Bir-Sen) Güneydoğu Bölge Başkanı İsmail Genç ise, millete hukuk dağıtması gerekenleri, millete komplo kuranların yanında görmekten utanç duyduğunu kaydederek, “Bu maalesef Türk hukuk tarihine leke olarak yapılmıştır. Bu lekeyi ortadan kaldırmak TBMM’nin görevidir. TBMM derhal yeni bir anayasa için düğmeye basarak HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısına müdahale etmelidir” şeklinde konuştu.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.