İkinci Kubalı vakası!

İkinci Kubalı vakası!
3. Ordu Komutanı Saldıray Berk’i ifadeye çağıran savcıların yetkilerini kaldıran HSYK’nın mevcut yasal ve anayasal hiçbir hükme uygun düşmeyen bu tavrı, “ikinci Kubalı vakası” olarak tarihe geçti.

ALİ EYVAZ'IN HABERİ...

27 Mayıs 1960 darbesinin başı Orgeneral Cemal Gürsel, ilk iş olarak hukuk profesörlerini çağırmış, mevcut şartlar altında anayasa ve yasaların nasıl uygulanacağını, yeni hükümetin yasal zeminde nasıl oluşturulacağını sormuştu.

Hukukçular heyetinde bulunan Anayasacı Prof. Dr. Hüseyin Nail Kubalı’nın buna cevabı ise, “Ne hukuku! Anayasa da yasa da sizsiniz, meşruiyetin kaynağısınız Paşam” olmuştu. 

İŞTE GÜRSEL’İN KARŞISINDAKİ HUKUKÇULAR HEYETİ
Cemal Gürsel, 27 Mayıs 1960 günü öğleden sonra, İstanbul ve Ankara Üniversiteleri Hukuk Fakültelerinin öğretim üyeleri Ordinaryüs Profesör Sıddık Sami Onar, Ord. Prof. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Prof. Ragıp Sarıca, Prof. Naci Şensoy, Prof. Hüseyin Nail Kubalı, Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya, Doç. Dr. İsmet Giritli, Prof. İlhan Arsel, Prof. Bahri Savcı, Prof. Muammer Aksoy ve o dönem hocalarına yardım eden İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi asistanı (eski YÖK Başkanı ve uzmanlık alanı Anayasa hukuku olan) Prof. Erdoğan Teziç’i kabul etti. Gürsel, heyetin tamamına, “Adalet ve ahlak prensiplerine dayalı bir idare gerekiyor. Mevcut durumun anayasal ve yasal dayanağını nasıl sağlayacağız?” diye sordu.

DARBENİN BAŞI BİLE HUKUKSUZLUĞUN BU KADARINA ŞAŞTI 
_ Hukukçular heyetinde bulunan Anayasacı Prof. Dr. Hüseyin Nail Kubalı, Gürsel’e, şu cevabı verdi: “Gerçek güç sizdedir Paşam. Bu bakımdan mevcut hukuksal mevzuatta başta Anayasa olmak üzere her türlü değişikliği yapmak konusunda meşru yetkileriniz vardır.”

Gürsel’in hükümeti müsteşarlardan oluşturma fikrine de karşı çıkan Prof. Kubalı, “Olur mu Paşam! Her türlü yasama ve yürütme yetkisine sahip olduğunuza göre, hükümeti de aranızda kurabilirsiniz” dedi.

İHTİLAL OLMUŞ NE HUKUKU?
Cemal Gürsel’in bir başka sorusu ise, içlerinde 78 yaşındaki Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes’in de bulunduğu çok sayıda seçilmiş kişinin neye göre yargılanacağı sorusu oldu. Profesör Kubalı ise “Suçlar işlendiği zaman mer’i (yürürlükteki) kanunlara göre cezalandırılır kaidesi (kuralı) varid (uygulanabilir) değildir. Zira bir ihtilal yapılmıştır” dedi.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.