Aramalar askere takılmış!

Aramalar askere takılmış!
Ergenekon soruşturması kapsamında muvazzaf askerlere yönelik arama ve el koyma işlemleri askere takılmış.

Örneğin, 4 Haziran 2009'da sanık subaylar Tayfun Duman, Dora Sungunay, Levent Görgeç, Muharrem Nuri Alacalı'yla ilgili askerî alanda yapılan aramaların oldukça sıkıntılı geçtiği tutanaklara yansımış. Savcıların 4 saat bekletildiği, bu sırada şüpheli subayın aramanın yapılacağı odada olduğu ve şüphelilere ait bilgisayarların imajlarının alınmasının engellendiği görülüyor. Tutanaklarda, cumhuriyet savcısına arama yaptırılmayarak suç işlendiği, bekletilmelerin arama işleminin ruhuna aykırı olduğu yönünde uyarılar da yer alıyor. 

İstanbul, Ankara, Gölcük ve Marmaris'te eşzamanlı yapılması planlanan operasyon askerlerin tavrı ve engellemeler nedeniyle zamanında gerçekleştirilememiş. Savcıların 4 saat bekletildiği, bu sırada şüpheli subayın aramanın yapılacağı odada olduğu ve daha sonra yapılan hukuki işlemler sırasında da şüphelilere ait bilgisayarların imajlarının alınmasının engellendiği görülüyor. Cumhuriyet savcısının arama yaptırılmayarak suç işlendiği, beklenilmesinin arama işleminin ruhuna aykırı olduğu yönündeki uyarıları da tutanaklarda yer alıyor. İstanbul özel yetkili savcılıkta görevli savcılar Ercan Şafak, Fikret Seçen, Mehmet Murat Yönder ve Zekeriya Öz, Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy cephaneliği ile ilgili şüpheli olan 8 subay hakkında arama kararı talep ediyor. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen arama kararı neticesinde, ilgili başsavcılıklara yasal düzenlemeler tek tek hatırlatılarak talep edilen işlemin yerine getirilmesi isteniyor. 4 Haziran 2009'da eşzamanlı yapılacak aramalarda ilk engel Ankara'da çıkıyor. Ankara'daki merkez komutanlık, Dora Sunguray ile ilgili karargahta arama yapılamayacağını, adreste yanlışlık bulunduğunu, doğru adres bildirilmesini ancak yeni adresin Karargah'ta olmamasına özen gösterilmesini istiyor. Dolayısıyla Sunguray ile ilgili herhangi bir arama işlemi gerçekleşemiyor. Ankara cumhuriyet savcısı Karargah'ın kapısından geri dönüyor.

Aynı saatlerde Gölcük Cumhuriyet Savcısı Mustafa Selman Çelik de Albay Tayfun Duman'la ilgili arama için 07.50'de Gölcük Donanma Komutanlığı'na gidiyor. Özel yetkili mahkemenin kararını göstermesine rağmen arama yapmasına izin verilmiyor. Savcı Selman Çelik'in hazırladığı tutanak ise yaşanan güçlüğü satır satır anlatıyor. Tutanakta, Merkez Komutanı Albay Alper Anıl'la ancak 08.30'da görüşülebildiği, el koyma kararında belirtilen Muharrem Nuri Alalı ve Tayfun Duman'ın kullanmakta olduğu odalarda arama yapılacağının anlatıldığı yer alıyor. Anıl'ın ise arama için Donanma Komutanı Eşref Uğur Yiğit'ten izin alınması gerektiğini söylediği ve askerî yetkililerin uzun bir süre telefon görüşmelerinin yaşandığı kaydediliyor. Aramanın cumhuriyet savcısı nezdinde askerî makamlarca yapılacağının hatırlatılmasına rağmen Donanma Komutanı'nın rızası olmadan arama yapılamayacağının ve beklenilmesi gerektiğinin bildirildiği ifade ediliyor. Saat 10.50'de Donanma komutanının Gölcük savcısı ile görüşme istemesi üzerine savcının askeri görevlilere 'aramaların eşzamanlı olarak yapıldığı, arama hususunda gecikme yaşandığını ve bu durumun aramanın ruhuna aykırı olduğu ve görevlilerin sorumlu olacağı' kendilerine bildiriliyor. Ancak ısrarla emri beklemek zorunda oldukları bildiriliyor. Bu sırada Donanma komutanlığı binasına gidildiği ancak bir sonuç alınamadığı yazıyor.

BİLGİSAYARI DOLABA KİLİTLİYORLAR
Saat 11.40 sularında arama yapılabileceği ancak gizli bilgi ve belgeler konusunda hassas olunması gerektiğinin bildirildiği belirtiliyor. Aramaya gidildiğinde Albay Tayfun Duman'ın odasında hazır beklediğinin ifade edildiği tutanakta, ajanda ve CD'lere el konulduğu ancak hard diskten imaj alınmaya başlandığı sırada bunun engellenerek yarıda bıraktırıldığı anlatılıyor. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen'in Genelkurmay'ı aradığı ancak oradan da olumsuz yanıt alındığı kaydediliyor. Bu tartışmalı sürecin sonucunu ise savcı tutanağa şöyle geçiyor: "Askerî görevlilerin kendi usullerince bilgisayarı mühürleyerek bir dolaba kilitledikleri görüldü."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.