Şiddet içerikli oyunların çocuklara zararı

Şiddet içerikli oyunların çocuklara zararı
Şiddet içerikli bilgisayar oyunları çocukları saldırgan hale getiriyor.

Rehber öğretmenler, anne ve babaların çocuklarını şiddet içerikli oyunlardan uzak tutmak için bilgisayarlarına filtre takmaları tavsiyesinde bulunuyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesi Özel Sema İlköğretim Okulu psikolojik danışmanlık ve rehber öğretmeni Arif Özutku, şiddet içerikli bilgisayar oyunlarının çocuklarda saldırganlaştırdığını ifade etti.

Şiddet içeren oyunların çoğunda kural tanımama ve başkasının hakkını gasp olduğunu altını çizen Arif Özutku, son yıllarda başta Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'ndeki okul baskınlarında toplu öğrenci cinayetlerin temelinde içinde kan, silah, vurup kırma ve yasa tanımayan oyunların olduğunu söyledi.

Özutku, "Çocuk bilgisayar oyununda banka nasıl soyulur diye oyunu oynuyor. Oyunda bankayı soyacak çete üyeleri bankanın güvenlik görevlileri ve polise saldırıyor. Oyunda hırsızlar banka güvenlik görevlisi ve bölgeye gelen tüm polisleri öldürüyor. Hırsızlar yakalanıyor. Cezaevine konuluyor. Bu sefer cezaevindeki infaz koruma görevlilerini öldürüyor. Bir oyun düşünün ki her şey öldürmeye yönelik. Bu oyunu izleyen çocuğun ruh halini düşünemiyorum. Bu oyunları izleyen çocuk saldırgan ve kural tanımaz olacaktır. Oyunları hazırlayanlarında klinik vaka olduklarına inanıyorum." diye konuştu.

Uzun süreli bilgisayar başında kalan çocuklarda ekran bağımlılığı oluştuğunu belirten Özutku, sürekli oyun oynayan çocuklarda arkadaşlık kuramama sıkıntısının oluşacağını söyledi.

Çocukların ruh dünyalarının çok hassas olduğunu vurgulayan Özutku, anne ve babalarından sevgi alacakları dönemde çocukların şiddet içerikli oyunlar izleyerek meyillerini saldırganlığa doğru kaydırdığını ifade etti.

Özutku, sözlerini söyle sürdürdü: "Sürekli insana varan veren oyunlar izleyen çocuklar kısa süre sonra çevresine zarar vermeye başlıyor. Kendi imkanları ölçüsünde oyunlarda gördüğünü uygulamaya koymaya başlıyor. Sürekli arkadaşlarıyla kavga ediyor. Çevreye zarar vermekten zevk almaya başlıyor. Çok basit şiddet figürü bile çocuğun ruh dünyasını kirletir. Saldırgan çocuk olmasına zemin hazırlar. Taşa sert bir şekilde vurularak kırılan bir cisim bile çocuktaki şiddet duygusunu harekete geçirir."

Özel Manavgat Koleji psikolojik danışmanlık ve rehber öğretmeni Ferhat Kozal da şiddet içerikli oyunların çocukları derslerden de soğuttuğunu belirtti.

Bu tür oyunları izleyen çocukların kısa süre arkadaş grubundan soyutlanarak hemen içine kapandığını kaydeden Kozal, dışarıda arkadaşlarıyla oyun oynama yerine odaya saatlerce bilgisayarıyla baş başa kalmayı tercih edeceğini söyledi.

Kozal, bunun da çocukta asosyal kişilik bozukluğuna neden olacağını kaydetti.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.