Bu HSYK mı tarafsız?

Bu HSYK mı tarafsız?
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Erzincan’daki komployla ilgili soruşturmayı yürüten Erzurum özel yetkili savcısı Osman Şanal ve ekibini jet hızıyla görevden alıp yerlerine birkaç saat içinde yeni savcılar atadı. Fakat aynı HSYK Ergenekon&

MURAT ALAN'IN HABERİ...

Türkiye bir haftadır ikinci Ferhat Sarıkaya vakasını konuşuyor. Şemdinli’de derin devletin suçüstü yakalandığı soruşturmayla ilgili ilk iddianameyi hazırlayan dönemin Van savcısı Ferhat Sarıkaya’yı görevden alıp avukatlık dahi yapamayacak duruma getiren HSYK, bu defa da Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ve Eskişehir İl Jandarma Komutanı Albay Recep Gençoğlu’nu tutuklatan, 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk’i ‘şüpheli’ sıfatıyla sorguya çağıran Erzurum özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal ve 3 özel yetkili savcıya darbe yaptı.
Büyük bir hızla görevden alınan 4 savcının yerine jet hızıyla yeni atamalar yapıldı. HSYK kararına göre, Erzurum savcılarından Taner Aksakal özel yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine getirilirken, aynı ilde görevli savcılar Mehmet Ali Kurt ile Ender Karadeniz ise özel yetkili savcı oldu.

CİHANER’İN YERİNE ATAMA YOK

Savcıların usulsüz çalışma yaptığı yönünde Adalet Bakanlığı müfettişlerince hazırlanmış herhangi bir rapor olmamasına rağmen kendiliğinden harekete geçen HSYK, tutuklanan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’den doğan boşlukla ilgili hiçbir girişimde bulunmuyor. Erzincan Adliyesi, 7 gündür Başsavcı vekilleri marifetiyle idare ediliyor. Bu durum “HSYK, İlhan Cihaner’in tahliyesini mi bekliyor” yorumlarına sebep oldu.

ISPARTA CUMHURİYET BAŞSAVCISINA DA AYNI YÖNTEM UYGULANMIŞTI
HSYK, daha önce de başörtülü öğrencileri üniversiteye almayan Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar hakkında soruşturma izni isteyen dönemin Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun’u görevden almıştı. HSYK’nın İl Başsavcısı olan Tosun’u Ankara’ya savcı olarak ataması tepki çekmişti. Tosun’u görevden alan HSYK büyük bir hızla yerine yeni bir savcı görevlendirmişti. Tosun ise; “Hakimlerin, savcıların, rektörlerin, valilerin, belediye başkanlarının tabi olduğu bir kanun var. Kamu görevlilerinin yargılanması sırasında ‘görevi nedeniyle’ ibaresi var. Bu çok muğlak bir ifade ve bunun arkasına sığınılarak birçok suç işlenebiliyor. Adam bir suç işliyor ve ‘görevim nedeniyle yaptım’ diyor” şeklinde konuşmuştu.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.