CHP Kürt açılımında Genel Af vaat etmiş

CHP Kürt açılımında Genel Af vaat etmiş
BDT’li Sırrı Sakık 1999 seçimlerinde CHP’nin kendilerinden 20 militan aday istediğini açıklarken Ergenekon iddianamesinin ek delil klasörlerinde de Genelkurmayın yaptığı istihbarat çalışımlarında CHP’nin söz konusu çalışmalarının yer ald

KEMAL GÜMÜŞ'ÜN HABERİ...

HABERİN BELGELERİ İÇİN TIKLAYIN

2000 yılında dönemin Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Altan Öymen’in Diyarbakır’da katıldığı toplantılarda yaptığı Kürt sorununun çözümü ile ilgili açıklamaları Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanlığı’nın takibine takılmış. İstihbarat raporunda, Öymen’in 08 Mart 2000 tarihinde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Düğün Salonunda gerçekleştirilen toplantıda yaptığı açıklamaları madde madde sıralanmış. İstihbarat raporunda Öymen’in Kürt realitesini kabul ettiklerini ve Kürt enstitüsü, Kürt araştırması çalışmalarının yapılmasını öneren bir parti olduklarını anlattığı belirtilerek, “Bölgedeki sorunun çözülmesi için Genel af, Kürtçe tv ve Kürtçe eğitim için Kürt enstitüsünün kurulmasını önerdiği” ifadelerine yer veriliyor.

“İDAMIN KALDIRILMASI İÇİN TEKLİF VERDİK”
Başta Altan Öymen olmak üzere, CHP’li parti yöneticilerin Kürt sorunun çözümüne yönelik açıklamalarını içeren 18 sayfalık istihbarat raporunda 8 Mart 2000 tarihinde düzenlenen toplantıya çeşitli parti, sendika ve 27 demokratik kitle örgütü yöneticilerinin ile 500 kişilik grubun katıldığı belirtiliyor. Öymen’in toplantıda CHP’nin bölgenin sorunlarıyla ilgili olarak geçmişte söylediklerini, diğer partilerin şimdi dile getirmeye başladığını söylediği belirtilerek, Terörle Mücadele Kanunu’nun 125, 146, 159 ve 312’nci maddeleri ve idam cezasının kaldırılması için TBMM’ye kanun teklifi verdiklerini, yıllardır bunları söylediklerini, ancak parti içi çekişmeler nedeni ile hayata geçiremediklerini anlattığı ifade ediliyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ
İstihbarat raporuna göre, Öymen CHP içinde güneydoğu için iki çalışma grubu kurduklarını, bu çalışmanın amacının da bölgenin ve illerin sorunlarını dile getirmek olduğunu ve CHP’nin programında yer alan hususlarla sivil toplum örgütlerinin söyledikleri arasında fark görmediğini anlatmış. Geçmişte HADEP’le ittifak yapıldığını ve bölgeye en yakın parti olduklarını anlatan Öymen’in açıklamaları, “İnsanların özgürce Kürt kimliğini açıklayabilmesi, Kürt kimliğinin yasaklanmaması ve Anayasayı değiştirmek için birlikte çalışılması gerektiği. Bunu başarmak için aşama aşama ilerleme kaydedilmesi ve birlikte iktidara gelindiğinde bu çalışmayı yapacaklarını, burada söylenen hususların her yerde dile getirileceği” şeklinde aktarılıyor.

“GENEL AF İLAN EDİLSİN”
İstihbarat raporunda Öymen’in bölgedeki sorunun çözülmesi için genel af, Kürtçe tv ve Kürtçe eğitim için Kürt enstitüsünün kurulmasını önerdiği anlatılıyor. Bölgede 3 binden fazla köy ve mezranın boşaltılmasından kaynaklanan sorunların bulunduğunu ve bunların başında işsizliğin geldiğini ifade eden Öymen’in “kalıcı barışın sağlanması” için getirdiği öneriler şöyle sıralanıyor: “Genel af ilan edilmesi, köye dönüş projesinin gerçekleştirilmesi ve mağdur olan vatandaşların masraflarının karşılanması.” Raporda Öymen’in hükümetin bu hususları yapmaması halinde önümüzdeki seçimlerde iktidara geldiklerinde bunları kendilerinin gerçekleştireceğini söylediği anlatılıyor.

“ÖCALAN İTTİFAKA SICAK BAKIYOR”
Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanlığı, CHP Genel Başkanı Altan Öymen’in yanı sıra parti yöneticilerinin açıklamalarıyla terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın açıklamalarında örtüşen noktaları gösteren bir de şema hazırlamış. “Sözde ‘Kürt Sorunu’na CHP ve Kürtçü Çevrelerin Yaklaşımı” başlığını taşıyan şemada, CHP Genel Başkanı Altan Öymen, Genel Sekreter Tarhan Erdem, MYK üyesi Algan Hacaloğlu, MYK üyesi Sinan Yerlikaya’nın açıklamalarıyla ilgili terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın düşünceleri, ‘CHP HADEP İttifakı’ oklarıyla anlatılıyor. Raporda, Sinan Yerlikaya’nın CHP olarak güç birliğine hazır olduklarını, bunun için de HADEP, ÖDEP ve İP ile ittifak yapabileceklerini söylediği belirtilerek, Öcalan’ın buna sıcak baktığı kaydediliyor. Şemada Öcalan’ın düşünceleri şöyle aktarılıyor: “CHP’nin hazırladığı “Demokratik Cumhuriyet Programı’nın müspet olduğu. CHP’nin HADEP’i de içinde alacak bir sol ittifaka yönelik adım atılabileceği. Bu ittifakın hayati olduğu ve yüzde 30 oy alarak iktidar olunabileceği.”

SAVCI ÖZ GENELKURMAY’A SORMUŞ
Altan Öymen’in açıklamalarıyla ilgili hazırlanan raporla ilgili daha önce eski CHP Genel Sekreteri Fikri Sağlar, raporun elinde olduğunu ve bu rapor yüzünden CHP’den tasfiye edildiklerini belirterek, “Bu halkla birlikte çözüm projesiydi. Her ilde bölge toplantıları olacak, halkla birlikte sorunları belirleyen, o sorunlara parti görüşlerini koyarak yeni projeler üreten bir çalışmaydı. Bu belge, çalışmanın Güneydoğu ile ilgili olan kısmının Genelkurmay Başkanlığı tarafından takip edildiğini gösteriyor. Bu durumu da MGK'ya rapor olarak gönderiyor. Böyle bir şey olabilir mi?” demişti. Ergenekon davasının birinci iddianamesinde de, Savcı Zekeriya Öz’ün söz konusu raporu Genelkurmay Başkanlığı’na sorduğu ve raporun gerçek olmadığı cevabının geldiği belirtiliyor.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.