TSK'yı yıpratan fotoğraf!

TSK'yı yıpratan fotoğraf!
Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, Ergenekon zanlısı komutanları, soruşturmanın selâmeti açısından görevden almak yerine, onlara kol-kanat germeye devam ediyor... Başbuğ’un 16 Aralık 2009’da ifadeye çağrılan Org. Saldıray Berk ile 17

KENAN KIRAN'IN HABERİ...

Orgeneral İlker Başbuğ, Ergenekon Terör Örgütü davası kapsamında yargılanan, aralarında 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından tutuklanması istenen Albay Dursun Çiçek’in de bulunduğu 3; Balyoz Darbe Planı’ndan yargılanan 6’sı tutuklu 14 muvazzaf general ile 1’i alay komutanı olan 15, faili meçhuller davasından yargılanan 1 Alay Komutanı’nı açığa almıyor.

ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ ŞÜPHELİLERİ: 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk (Ergenekon’un Erzincan yapılanmasının bir numaralı sanığı), Eskişehir Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu (Tutuklu), Albay Dursun Çiçek (Genelkurmay Askeri Savcılığı tutuklanmasını istedi)

BALYOZ DARBE PLANI: (Tutuklular): Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında; Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tümgeneral Bekir Memiş, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Tümamiral Semih Çetin, Tuğamiral Cem Aziz Çakmak ve Tuğamiral Turgay Erdağ ile Konya İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Özçoban, “Yasa dışı silahlı örgüt üyesi olmak ve TC hükümetini silah zoruyla ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve “Terör örgütüne üye olmak” suçlarını işlediği gerekçesiyle tutuklandı. 6 muvazzaf general ve Alay Komutanı Hasdal Cezaevi’nde…

BALYOZ DARBE PLANI: (Rapor alarak ifadeye gelmeyenler): Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneral Nejat Bek ve Korgeneral Yurdaer Olcan

BALYOZ DARBE PLANI: (İfade verecekler): Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Tümgeneral Ahmet Yavuz

FAİLİ MEÇHULLAR DAVASI: Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz (Tutuklu)

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Ergenekon Terör Örgütü’nün Erzincan yapılanması ile ilgili hazırlanan iddianamenin bir numaralı sanığı olan ve Ergenekon terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanacak 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, ile 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın altında imzası bulunduğu 3. kez Jandarma Kriminal tarafından da belgelenen, Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından tutuklanması istenen Albay Dursun Çiçek’i açığa almadı.

Orgeneral Başbuğ, Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında tutuklanan 6 general ile Konya İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Özçoban, Ergenekon Terör Örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanan Eskişehir Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, Diyarbakır’da görülen faili meçhuller davasında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi ile tutuklu yargılanan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz’ü de tutuklu yargılanmasına rağmen görevlerinden el çektirmedi.

Orgeneral İlker Başbuğ, Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında ifade verecek 4 muvazzaf korgeneral ile 4 muvazzaf tümgenerali de görevlerinde kalmasında sakınca görmedi.

İLKER BAŞBUĞ’UN AÇIĞA ALMADIĞI İSİMLER
Orgeneral İlker Başbuğ’un açığa almadığı şüpheliler ve hakkındaki suçlamalar şöyle:

ORGENERAL SALDIRAY BERK, ERGENEKON ŞÜPHELİSİ

3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Ergenekon Terör Örgütü soruşturması kapsamında hazırlanan ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamenin bir numaralı sanığı... Orgeneral Saldıray Berk, iddianamede; 'Ergenekon terör örgütü üyesi olmak, tehdit, resmî belgede sahtecilik, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek'le suçlanıyor. Orgeneral Saldıray Berk, iddianamede 14 sanık arasında ilk sırada bulunmasına rağmen ifade vermeye dahi gelmedi.

Orgeneral Saldıray Berk, "Ergenekon'un Erzincan yapılanmasının yöneticisi" olmakla ve seminer adı altında darbe planları yapmak suçlamasıyla yargılanacak. Berk hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

ALAY KOMUTANI RECEP GENÇOĞLU, ERGENEKON ŞÜPHELİSİ

Eskişehir Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, Orgeneral Saldıray Berk’le birlikte yargılanacak. İddianamenin dört numaralı sanığı... İddianamede, 2007-2009 yılları arasında Erzincan İl Jandarma Komutanlığı yapan Albay Recep Gençoğlu'nun, 3. Ordu Komutanlığı'nın düzenlediği seminer adı altındaki darbe toplantısının yapıldığı ve bu toplantıya kendisinin de katıldığını ifade ettiği belirtildi.

ALBAY DURSUN ÇİÇEK, ERGENEKON ŞÜPHELİSİ
Genelkurmay Harekat Başkanlığı 3. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü'nde görevli Deniz Piyade Kurmay Kıdemli Albay Dursun Çiçek, Üçüncü “Ergenekon Terör Örgütü” iddianamesinde hakkındaki soruşturma devam eden şüpheliler arasında yer alıyor.

Albay Dursun Çiçek, masum insanlara suç isnat edip, askerî mahkemelerde yargılamayı öngören 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın altında imzası bulunuyor. Söz konusu belge, sırasıyla Jandarma Kriminal, Adli Tıp Kurumu, TÜBİTAK, Emniyet Kriminal, Adli Tıp Kurumu, Adli Tıp Kurumu Üst Kurulu ve Jandarma Kriminal Laboratuvarı’nda incelendi ve belgedeki imzanın Albay Dursun Çiçek'in elinin ürünü olduğuna karar verildi.

ASKERİ SAVCILIK TUTUKLANMASINI TALEP ETTİ, ASKERİ MAHKEME REDDETTİ
Genelkurmay Askeri Savcılığı; Jandarma Kriminal Laboratuvarı’nın raporu üzerine, İrticayla Mücadele Eylem Planı belgesinde ıslak imzası bulunduğu gerekçesiyle Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek’le ilgili kuvvetli suç şüphesinin varlığını gerekçe gösterip takipsizlik kararını kaldırdı. Askeri Savcılık, sorguladığı Çiçek’i görevini kötüye kullandığı ve yetkisiz biçimde belge hazırladığı iddiasıyla, tutuklanması talebiyle Genelkurmay Askeri Mahkemesi’ne sevk etti. Mahkeme ise sabit ikametgah sahibi olduğu, hakkındaki delillerin toplandığı için delil karartma olasılığı bulunmadığı gerekçesiyle Dursun Çiçek’i serbest bıraktı.

BALYOZ DARBE PLANI SORUŞTURMASINDA TUTUKLANAN GENERALLER
'Balyoz Darbe Planı kapsamında, 6 muvazzaf general, “Yasadışı silahlı örgüt üyesi olmak ve TC hükümetini silah zoruyla ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve “Terör örgütüne üye olmak” suçlarını işlediği gerekçesiyle tutuklandı. Hasdal Askeri Cezaevi’nde tutuklu bulunan generaller şunlar: Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tümgeneral Bekir Memiş, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Tümamiral Semih Çetin, Tuğamiral Cem Aziz Çakmak ve Tuğamiral Turgay Erdağ.

ALBAY HÜSEYİN ÖZÇOBAN CEZAEVİNDE
Konya İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Özçoban: Balyoz Darbe Planı’nda Fatih Camii’ne saldıracak timin lideri olduğu ileri sürülüyor. Albay Hüseyin Özçoban, “Yasadışı silahlı örgüt üyesi olmak ve TC hükümetini silah zoruyla ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve “Terör örgütüne üye olmak” suçlarını işlediği gerekçesiyle 28 Şubat 2010 tarihinde tutuklandı ve Hasdal Askeri Cezaevi’ne gönderildi.

BALYOZ DARBE PLANI SORUŞTURMASI KAPSAMINDA İFADEYE ÇAĞRILAN, ANCAK RAPOR ALARAK İFADEYE GELMEYEN GENERALLER
Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan ancak rapor alarak ifadeye gelmeyen muvazzaf generaller şunlar:

Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu - Kuzey Deniz Saha Komutanı - (GATA'dan rapor alarak ifadeye gelmedi)
Korgeneral Nejat Bek - 6. Kolordu (Adana) Komutanı- (Rapor alarak Balyoz soruşturmasını yürüten savcılık ifadesine gelmedi)

Korgeneral Yurdaer Olcan - Harp Akademileri Komutan Yardımcısı – (Rapor alarak Balyoz soruşturmasını yürüten savcılık ifadesine gelmedi)

BALYOZ DARBE PLANI KAPSAMINDA İFADESİ ALINACAK GENERALLER

'Balyoz Güvenlik Harekatı Planı'nda imzası bulunan 24 generalden 5 muvazzaf general de Balyoz soruşturmasını yürüten savcılara ifade verecek. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne çağrılacak generallerin isimleri şöyle:
Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan – 8. Kolordu (Elazığ) Komutanı
Tümgeneral Gürbüz Kaya - 3. Taktik Piyade Tümen (Yüksekova) Komutanı
Tümgeneral Hasan Fehmi Canan – (2. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı ve Malatya Garnizon Komutanı)
Tümgeneral Salim Erkal Bektaş – (Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcısı)
Tümgeneral Ahmet Yavuz – (Kara Harp Akademisi Komutanı)

ALBAY CEMAL TEMİZÖZ CEZAEVİNDE
Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz: Diyarbakır’da görülen faili meçhuller davasında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi ile tutuklu yargılanıyor. 25 Mart 2009 tarihinde tutuklandı.

“Ya görevden al ya da istifa etsinler”
Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Ergenekon Terör Örgütü Üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, ıslak imzacı Albay Dursun Çiçek, Dursun Çiçek’in belgeyi sunduğu komutanlar hakkında gereken işlemlerin yapılmasını ve darbe sanıkları ve şüphelilerinin derhal görevden uzaklaştırılması gerektiğini söyledi.

Rıdvan Kaya, ortada akılalmaz bir durum olduğunu, darbecilikle suçlanan bir komutan olan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in, ordusunun başında görevine devam ettiğini belirterek, “Seçimlerden çıkacak sonuca göre tankları yürütme planları yaptığı iddia edilen bu kişinin, en azından yargılanması sonuçlanana kadar açığa alınması, hukukun ve mantığın gereği değil midir? Hiçbir şey olmamış gibi görevine devam etmesine göz yumulması nasıl açıklanabilir? Eğer gerçekten de savcılığın iddiaları doğruysa ve Saldıray Berk tüm bu kirli darbe planlarının failiyse, mevcut durumu ‘İlk teşebbüs başarısız oldu, elde güç varken tekrar deneyelim’ anlamında yorumlamayacağının garantisi var mıdır? Bu noktada Talat Aydemir vakasından ders alınmış olması gerekmez mi?” diye sordu.

“TSK MENSUPLARI SANIK KONUMUNDAYKEN DAHİ GÖREVDE”

“Neden, Emniyet’ten itfaiyeye, demiryolu personelinden maliyeye kadar idareci konumunda görev yapan pek çok kamu görevlisi, haklarında ciddi bir şüphe olduğunda açığa alınırken, TSK mensupları sanık konumundayken dahi görevde tutulmaktadırlar?” diye soran Özgür-Der Başkanı Kaya, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un, Org. Saldıray Berk’i Trabzon’da Oruç Reis Firkateyni’nde yanıbaşına alarak poz vermekle yaptığı hatayı devam ettirmemesi gerektiğini belirtti.

Kaya şunları söyledi: “İlker Başbuğ’un, ‘kağıt parçası’ nitelemesiyle yok saydığı darbe belgesinin imzacısı Dursun Çiçek ve Dursun Çiçek’in belgeyi sunduğu komutanlar hakkında gereken işlem yapılmalı ve darbe sanıkları ile şüpheliler, derhal görevden uzaklaştırılmalıdır. Genelkurmay’ın bilinen tutumunu sürdürmesi ve cuntacıların tasfiyesi konusundaki ‘isteksizliği’ni devam ettirmesi durumunda ise doğal olarak hükümetin sorumluluğunu üstlenmesi gerekmektedir. Hükümet, elinde bıçakla ortada dolaşan kasaplar karşısında, kaderini bekleyen koyun olmadığını ispatlamalıdır.”



***

BAŞBUĞ'UN "SIR" İSTANBUL ZİYARETİ-TIKLAYIN
Orgeneral İlker Başbuğ, Kış Tatbikatı sebebiyle bütün programını iptal etmiş, hatta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la haftalık görüşmesini sürpriz bir kararla Pazar gününe aldırtmıştı. Ancak Başbuğ, Erdoğan'la görüştükten sonra aniden İstanbul'a geldi. Balyoz Operasyonu çerçevesinde çok sayıda muvazzaf subay İstanbul'da gözaltında ve tutuklu bulunurken, yapılan bu gizli ziyaretin, Balyoz Operasyonu ile ilgili olup olmadığı merak uyandırdı.

BAŞBUĞ’UN ZİYARETİ RAPORLA MI ALAKALI?
Genelkurmay'da ayrıca bir Balyoz Soruşturması yürütülüyor ve soruşturma ilginç noktalara ulaştı. Askerî Savcı Hakim Albay Bülent Münger tarafından yürütülen Balyoz Darbe Planı Soruşturmasında görevlendirilen bilirkişi heyeti, raporunda söz konusu plan tatbikatının rutin dışına çıkıldığını tespit etmişti. Org. Başbuğ'un İstanbul'a gelişinin, daha çok bu raporla ilgili olduğu ifade ediliyor. Son günlerde peşpeşe TSK'yı yakından ilgilendiren ve kamuoyunda şok etkisi yapan olaylar da yaşandı. İrtica ile Mücadele ve Eylem Planı'nın altındaki imzanın Dursun Çiçek'e ait olduğu, Jandarma Kriminal Dairesi tarafından da tespit edildi. Erzurum'da yürütülen Ergenekon soruşturması iddianamesi, mahkeme tarafından kabul edildi ve 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk, birinci sanık konumuna geldi.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.