İşte tehcirin belgesi

İşte tehcirin belgesi
ABD Temsilciler Meclisi, Ermeni soykırımı iddialarını bugün bir defadaha ele almaya hazırlanırken, Prof. Dr. Ahmet Akgündüz’ün sunduğu 30Mayıs 1915 tarihli Bakanlar Kurulu kararı, o dönemde yaşanılanın‘soykırım’ değil, ‘tehci

ERTUĞRUL CESUR'UN HABERİ...

Ermeni soykırım tasarısı bugün Amerikan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde ele alınacak. Konuyla ilgili Washington’a iki heyetle çıkarma yapan Ankara, temaslarını sürdürürken uzmanlar da tarihi belgelerle 1915 olaylarının bir soykırım değil, tehcir olduğunu ortaya koyuyorlar. Vakit’e konuşan Hollanda Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, 1. Dünya Savaşı koşullarında Ermenilerin, “düşmanla işbirliği yapma, masum halkı katletme ve isyan çıkarma” gibi zararlı hareketlerde bulunmaları üzerine Bakanlar Kurulu’nun tehcir kararını almak zorunda kaldığını dile getirdi.

Her ülkenin kendi güvenliğini koruma konusunda tedbir alma hakkının olduğunu ifade eden Akgündüz, 30 Mayıs 1915 tarihli Bakanlar Kurulu kararına dikkat çekerek tehcir sırasında ve sonrasında olumsuz bir durum yaşanmaması için her türlü tedbirin düşünüldüğüne dikkat çekti.

BAKANLAR KURULU’NUN 30 MAYIS 1915 TARİHLİ TEHCİR KARARI

“Bu sebeple mezkûr tezkerede açıklandığı gibi, isimleri zikredilen köylerde ve kasabalarda sakin olan Ermenilerin nakli gerekenlerin tespit edilen iskân mahallerine refah içinde ve zarar görmeden ulaştırılmaları ve yerleştirilecekleri yerlerde istirahatlarının temin edilmesi gerekmektedir. Ayrıca can ve mallarının korunmasıyla birlikte yerlerine ulaştıklarında tespit edilen yerlere iskân edilinceye kadar muhacirlere ait ödenekten iaşeleri; geçmişteki mali ve ekonomik durumlarına göre mal ve arazi tahsisi; içlerinden muhtaç olanlara hükümet tarafından mesken inşası... tahliye edilen köylere muhacir ve aşiretlerin iskânıyla emlak ve arazinin kıymeti takdir edilerek kendilerine verilmesi;... zikredilen işlemlerin yerine getirilmesi için gerekecek masrafların Muhacirler Fonundan ödenmesi konusunda zikredilen Bakanlık tarafından düzenlenen talimatın tan olarak uygulanması gerekmektedir.... gerekmektedir.”
AK Parti: Lobiler tarihi yanıltma peşinde

AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin gündemine alınan sözde soykırım iddialarını içeren yasa tasarısını eleştirdi. Partiden yapılan açıklamada, gündeme alınan yasa tasarısından üzüntü duyulduğu belirtilerek, “Tarihçilerin incelemesine bırakılması gereken bir konu, hâlâ politikacıların önüne getirilmektedir” denildi. Açıklamada, Balkanlar-Kafkaslar-Ortadoğu üçgeninde barış, huzur, güven ve istikrarın tesisi, aynı zamanda ortak gelecek planlarının yapıldığı bir dönemde bu tasarının gündeme getirilmesinin bu bölgedeki ülkelerin tarihi misyonu açısından kabul edilemez olduğu kaydedildi. Uluslararası güç dengelerinin ve dünyanın geleceğinin süratle değiştiği 2000’li yıllarda, tarihçilerin incelemesine bırakılması gereken bir konunun politikacıların önüne getirildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Aynı zamanda belirli menfaatlerin arkasına sığınmış bazı lobilerin faaliyetleriyle tarih yanıltılmaya çalışılmaktadır” ifadesine yer verildi. Açıklamada, “Tasarının bir daha gündeme getirilmemek üzere oylamada reddedilmesi temenni edilmektedir” denildi.

* AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Kürşad Tüzmen, ABD’de 1915 olaylarına ilişkin tasarının Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından görüşülmesi ile ilgili olarak, “Tasarı komisyondan geçerse Türkiye ile ABD arasında negatif dönem başlar” dedi.

* Lehigh Üniversitesi Öğretim Üyesi Henry Barkey ise, “Milletvekilleri, Türkiye’nin baskısının tasarının geçmesini engelleyeceğini çok iyi biliyor. Kongre, her yıl gündeme getirdiği tasarıdan artık vazgeçmeli” diye konuştu.

* Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Kaya Boztepe de, sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde onaylanmasının Türk-Amerikan ilişkilerini sekteye uğratacağını belirterek, “Ama Obama cephesi bunu göze alamaz” dedi.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.