Başörtülü Zeynep okuldan kovuldu

Başörtülü Zeynep okuldan kovuldu
Osmaniye Mehmet Akif İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Zeynep Sak, inancı gereği taktığı başörtüsünden dolayı okul yönetimi tarafından baskıya ve ayrımcılığa maruz kaldı. Okul yönetimi tarafından ikna odasına alınan öğrenci Zeynep, başını açmayınca haka

HÜSEYİN KULAOĞLU'NUN HABERİ...

Osmaniye Mehmet Akif İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Zeynep Sak (16), inancı gereği taktığı başörtüsünden dolayı okul yönetimi tarafından zenci muamelesine maruz kaldı.

Geçtiğimiz günlerde eğitim gördüğü okuluna başörtüsü ile gitmeye karar veren Zeynep, okul yönetimi tarafından öncelikle derslere alınmamaya başlandı. Öğrenciye, okul yönetimi tarafından ilk başta, “Bir tek siz mi Müslümansınız? Lavaboya git başını aç” şeklinde baskılar yapılırken, bu tür baskıların ardından, sınıf arkadaşlarının gözleri önünde öğrencinin fotoğrafı çekilerek polise verilmekle tehdit edildi.

Yapılan baskılara rağmen öğrenci Zeynep’in kararlı tutumu devam edince okul yönetimi, öğrenciye hakaretler yağdırarak, okuldan kovdu.

“BAŞÖRTÜSÜYLE OKULA GİTMEDİĞİMDE VİCDAN AZABI ÇEKİYORUM”
Zeynep Sak yaşanan bu süreçle ilgili olarak yaptığı açıklamada, 12 yaşından sonra başörtüsü takmaya başladığını söyledi. Okula girerken başörtüsünü çıkartmaktan dolayı vicdanen rahatsız olduğunu ifade eden Sak, en son geçtiğimiz hafta okula başörtülü gitmeye karar verdiğini belirtti. Vicdan azabından kurtulmak istediğini de vurgulayan öğrenci Zeynep, ilk önceleri sınıf öğretmeni ile okul idaresinin, kendisini başörtüsünü çıkarması konusunda ikna etmeye çalıştıklarını kaydetti.

İKNA ODASINA ALINDI
Bu ikna çalışmalarının ilerleyen günlerde baskıya dönüştüğünü belirten Zeynep Sak, Okul Müdürü Yusuf Solak’ın kendisini 28 Şubatvari bir uygulamaya tabi tutarak ikna odasına aldığını ve başını açması için büyük bir uğraş verdiğini söyledi.

Zeynep Sak; “Müdür, başımı açmama kararımı görünce, ‘Başını açmayacaksan bir daha okula gelme, defol!’ diyerek beni eve yolluyordu... Geçen Cuma ben sınıftayken Müdür Yardımcısı Mehmet Koluçolak bütün sınıfın önünde bana bağırarak, ‘Sen okula başörtülü gelinmeyeceğini bilmiyor musun? Seni bu hale getirenleri şikâyet edeceğim. Senin resmini çekip polise vereceğim. Tutanak tutup seni okuldan attıracağım’ şeklinde sözler söyledi. Bütün bu yaşadıklarımdan sonra psikolojim bozuldu. En son okul müdürü beni yanına çağırtarak; ‘Kızım bizi üzüyorsun. Neden inat edip böyle yapıyorsun? Bu ay başörtüsüz okula gel. Gelecek ay yine başörtünü takarsın. Biz de senin 7. sınıfı bitirmeni sağlarız. Seneye de artık okula gelmezsin’ şeklinde teklifte bulundu” dedi.

“OKULA GİTMEMEM HAKSIZLIKTIR”
Okul Müdürü Solak’ın, “Seneye okula gelme” demesinin kendisine çok dokunduğunu söyleyen Sak, “Bu haksızlık. Ben okulumu seviyorum ve okumak istiyorum” diye konuştu. Okul Müdürü Yusuf Solak ise yönetmelikleri uyguladıklarını söyledi. Geçtiğimiz haftalarda Diyarbakır’da Ece Nur Özel, Büşra Ayata, Sebiha Alaş, Sena Nur Gökdemir ve Feyzan Atlı da başörtü taktıkları için baskıya ve ayrımcılığa maruz kalmışlardı.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.