Tanklardan ne haber

Tanklardan ne haber
NATO üyesi olmamasına rağmen, Ankara’daki NATO toplantısına Org.Başbuğ’un özel davetlisi olarak katılan İsrail’in Genelkurmay BaşkanıAşkenazi ile “bozuk tanklar” ve “Heron’lar” konusunun konuşulupkonuş

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un; Ankara’daki “terör” konulu sempozyuma davet ettiği İsrail Genelkurmay Başkanı Korg. Gabi Aşkenazi ile “bozuk tanklar” ve “Heron’lar” meselesini konuşup konuşmadığı merak ediliyor... Bilindiği gibi; Başbuğ, önceki gün ilk olarak Aşkenazi ile görüşmüştü.

İsrail ile 2005 yılında anlaşması yapılan; ancak teslimatı zamanında mümkün olmayan insansız hava aracı Heron’lardan 6 tanesinin Türkiye’ye sevkedildiği İsrail tarafından açıklanırken, bu araçlarla ilgili soru işaretleri ise bir türlü bitmiyor. Bu sefer de Türkiye’nin önceden ilan ettiği “gecikme sebebiyle İsrail tarafının ceza ödemesi” konusu İsrail’de ayrı bir pazarlık meselesi yapılıyor. Toplam 10 tane olması gereken bu araçlardan 6’sının teslim edilmesi, buna karşılık, 4 aracın Haziran veya Temmuz ayına kaldığının açıklanmasının altında, bu pazarlığın yattığı öne sürülüyor.

TANKLARIN GERİ VİTESİ ÇALIŞMIYOR
Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından İsrailli IMI firmasına 687 milyon dolara ihale edilen M-60 tank modernizasyonu projesiyle ilgili yaşanan usulsüzlükler de, gündemden düşmüyor.
Teslim alındığı belirtilen 100’ün üzerinde tankın 32’sinin geri vites ve transmisyon arızası verdiği ortaya çıkmıştı... Tankların tamirinin Türkiye’de de yapılamadığı kaydedilmişti... Bu gelişme; İsrailli IMI firmasının 2002’de vaat ettiği teknoloji transferinin yapılamadığını gözler önüne sermişti...

ZIRHI DA KORUMUYOR
Bir diğer sorun da modernize edildiği iddia edilen tankların “zırh”larında tesbit edilmişti. Askeri çevreler zırhların yeterli koruma sağlamadığına dikkat çekmişti. Uzmanlar yaklaşık 900 milyon doların çöpe gitmiş olabileceğine vurgu yapıyorlar. Türkiye’yi yüz milyonlarca dolar zarara sokan projenin Genelkurmay adına muhatabı emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk’tu. Tümgeneral Alpaslan Erdoğan, Tuğgeneral Atilla Öztürk ve Kurmay Albay Ahmet Topdağı da projede yer almıştı.

Bilindiği gibi İsrail’e ihale edilen ve yılan hikayesine dönen M-60 tank modernizasyonu projesinin Maliye müfettişlerince denetlemeye alındığı ortaya çıkmıştı.

Bütün bunlar biliniyorken, Org. İlker Başbuğ’un; İsrail Genelkurmay Başkanı Korg. Gabi Aşkenazi’yi Ankara’ya niye davet ettiği, ona niçin özel ilgi gösterdiği merak ediliyor... Bu davet ve gösterilen ilginin “hükümete rağmen” olup olmadığı da kafalarda soru işaretlerine yol açtı.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.