150 bin Kızılderili çocuğunu arayacak

150 bin Kızılderili çocuğunu arayacak
Kanada, 1800'lü yıllarda kurulan ve 1990'lara dek varlığını devam ettiren kilise yatılı okullarında ölen ya da kaybolan 150 bin Kızılderili çocuğun başına neler geldiğini bulmak için yeni bir proje başlattı.

Başbakan Stephen Harper'ın 2008 Haziran ayında Federal Parlamentoda Ulusal Şef Phil Fontaine başkanlığındaki 11 Kızılderili liderinden yazılı ve sözlü özür dilemesinin ardından kurulan Kayıp Çocukları Arama Komisyonu, çalışmalarına başladı.
   
Komisyona ilk aşamada 60 milyon Kanada Doları (yaklaşık 90 milyon TL) bütçe tahsis edildi. Komisyonun başına da Trent Üniversitesi tarih profesörlerinden John Milloy getirildi.
   
Yapacakları işin zaman ve sabır isteyen, zahmetli bir iş olacağını söyleyen Milloy, "Kanada tarihinin acılarla dolu bir bölümünü aydınlatmaya çalışacağız. Bu çocuklara ait mezarlıkları ya da olabilecek bütün delilleri kayıt altına almayı ve ailelerine sağlıklı bilgi verebilmeyi hedefliyoruz" dedi.
    
Komisyonda göreve başlayan Susan Roy ise "İncelenmesi gereken, sadece Birleşik Kiliseye ait 20 bin kutu var. Kayıtların çoğunda, hastalanan çocuk hastaneye sevk edilip okul listesinden çıkarılmış. Hastane kayıtlarında ise çocuklara ait bilgi yok. Bu, çözümü oldukça zor bulmaca gibi" dedi.
    
Kanada'da 1800'lü yılların başında 150 bini aşkın Kızılderili çocuk, zorla ailelerinden alınmış ve devletin kiliselerde kurduğu yatılı okullara yerleştirilerek asimilasyona tabi tutulmuştu.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.