Danıştay'dan beklenen açıklama

Danıştay'dan beklenen açıklama
Danıştay Başkanlar Kurulu, Anayasa değişikliği paketindeki yargıya ilişkin düzenlemeleri değerlendirmek üzere toplandı. Toplantı sonrası Başkan Birden açıkalamalarda bulundu.

Danıştay Başkanlar Kurulu, Anayasa değişikliği paketindeki yargıya ilişkin düzenlemeleri değerlendirmek üzere bugün toplandı.

Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Anayasa değişikliği paketi ile ilgili ''Sadece bugünün değil, gelecek nesillerin hukukunu da etkileyecek söz konusu Anayasa değişikliği hazırlanış yöntemi ve zamanlaması itibarıyla toplumsal uzlaşı ve beklentiler karşılanmamakta, yargı bağımsızlığını mevcut durumdan daha geriye götürmektedir'' dedi.

Birden, Danıştay Başkanlar Kurulu'nun 3.5 saat süren toplantısının ardından Başkanlar Kurulu üyeleri ile düzenlediği basın toplantısında, tam bağımsız bir yargının tesisi için görüş ve önerilerini milletle paylaşmaktan geri durmayacaklarını belirtti.

Yargının devletin üç temel erkinden biri olduğunu ifade eden Birden, ''Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın oluşumuna, görev ve yetkilerine ilişkin yapılan değişiklikler bu üç temel erk arasındaki iş bölümünü ve devletin hukuki yapısını etkileyecek nitelikte bulunmaktadır'' diye konuştu. Birden, ''Sadece bugünün değil, gelecek nesillerin hukukunu da etkileyecek söz konusu Anayasa değişikliği hazırlanış yöntemi ve zamanlaması itibarıyla toplumsal uzlaşı ve beklentiler karşılanmamakta, yargı bağımsızlığını mevcut durumdan daha geriye götürmektedir'' diye konuştu.

Danıştay Başkanı Birden şunları anlattı:

 Anayasa Paketi resmi olarak tarafımıza iletildimedi.  Birden, bizim tekliflerimiz önemsenmemiş dikkate alınmamıştır.  Yargı reformundan anlaşılması gereken, yargının hızlandırılması davaların etkin ve adil bir çözüme kavuşturulması bu yolla halkın beklentilerinin karşılanmasıdır.

Anayasa Mahkemesinin oluşumu, seçilme şekli var olan sistemi aratır şekildedir.

Siyasi parti kapatma konusundaki düzenleme kuvvetler ayrılığına aykırıdır. HSYK'nın daha bağımsız daha teminatlı bir yapıya kavuşturulması gerekirken daha geniş tabanlı bir hale getirilmesi ve Adalet Bakanlığı'nın ağırılğını hissettir bir yapı oluşturulmuştur.  Adalet Bakanı ve Müsteşara kurulda yer verilmiş olması sağlıklı değildir.

HSYK'ya  hukuk dışı üye atanması uygun bir düzenleme değil. HSYK ve YAŞ kararlarının yargı denetimine açılmasını biz talep etmiştik bazı düzenlemeler olumlu.

Bu tasarı bize gelirmi bizden bilgi sorulurmu bilgimiz yok. Yargı reformu taslağına ilişkin bilgimiz sorulmuştu biz o konuda değerlendirmelerde bulunduk.

Avrupa Birliği düzenlemelerinde bakan ve müsteşar kurulun dışında. Danıştay ve Yargıtay  müsteşarın çıkarılması talebinde bulundu.  İlerleme raporlarında farklı farklı yorumlar olabilir ancak bizim düşüncemiz budur.

Yargı yargılama hakkını milletten alıyor. Yargıç zaten vicdanen hesap veren kişidir. Yargı parlamentoya hesap verdiği zaman tam vermediği zaman eksiktir demek olmaz.

Yargıyı ele geçirme kuşatma, nasıl nitelenirse nitelensin bunun anlamı bellidir. Taraflı bir yargı görüntüsünün oluşmasından kaçınmamız gerekiyor.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.