Ankara’da pis oyunlar

Ankara’da pis oyunlar
Anayasa paketinin referanduma götürülmesi için gerekli olan 330sayısına Meclis Genel Kurulu’nda ulaşılamaması için hem AK Partiiçinde, hem de başından itibaren pakete destek vereceğini belli edenBDP ve bazı bağımsız milletvekilleri nezdinde in

ALİ EYVAZ-ALİ ŞİNASİ-ASLAN DEĞİRMENCİ

Bu çalışmaların hedefinde yer alan BDP’ye ilişkin olarak da “BDP’den pakete destek yok” şeklinde başlıklar Ergenekon’a yakın duran gazetelerde ve kartel medyasında dün yer aldı. Ancak Vakit’e konuşan BDP’liler, “CHP ve MHP’nin yanında gözükecek bir tablo içinde olmayız, sadece taleplerimizi azami düzeyde kabul ettirmeye çalışıyoruz” dediler. BDP Siirt milletvekili Osman Özçelik, “Biz önerilerimizi AK Parti’ye ilettik, ancak bu teklifte bizim taleplerimiz dikkate alınmadı. Fakat Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek komisyon boyutunda taleplerimizin müzakere edileceğini söyledi. Biz bakacağız; eğer bizi yok sayarlarsa hiçbir talebimizi dikkate almazlarsa biz de AK Parti’nin peşine takılmayacağız. Ancak biz CHP ve MHP’nin saflarında da görünmek istemiyoruz” dedi.

URAS: “CHP VE MHP’NİN PEŞİNE TAKILMAYIZ”
BDP İstanbul milletvekili Ufuk Uras ise, “Yapılan değişiklikler önemlidir. Ancak yeterli değildir. Geçici 15. maddenin bizim için sembolik değeri çok fazla ama keşke YÖK’ün kaldırılması da olsaydı. Ne yazık ki bu hiç gündeme bile gelmedi. Bu konuda MHP ile CHP’nin peşine takılmayacağız. 330’a ulaşma anlamında bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz” şeklinde konuştu.

ŞAHİN’DEN CHP’YE YALANLAMA
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, CHP’liler tarafından ortaya atılan hükümetin verdiği anayasa değişiklik paketinde imzası bulunduğu iddiasını kesin bir dille yalanladı.
Kendilerine gelen tek bir teklif ve tek bir imza listesi olduğunu kaydeden Şahin, bu teklif metnine ulaşmanın ve kimlerin imzaladığını görmenin mümkün olduğunu belirtti. Şahin, Meclis Başkanı sıfatı nedeniyle kesinlikle böyle bir imza atmayacağını söyledi. Şahin, kendisinin geçmişte Antalya Milletvekili olarak imzaladığı çeşitli listeleri bulmanın mümkün olduğunu hatırlatırken, bunları kullanarak kendisini söz konusu teklife imza atmış gibi yansıtmanın gayri ciddi ve ahlaki olmayan bir davranış olduğunu ifade etti.

CHP’Lİ GÖK ORTAYA ATMIŞTI
Anayasa değişikliğine karşı çıkan CHP yönetimi, usul tartışmaları çıkarmakla suçlanıyor. CHP, TBMM Başkanlığı’na sunulan Anayasa değişiklik teklifinin, milletvekillerinin daha önce el altında hazır bulunan imzalarıyla verildiği, imzaların içinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in imzasının da bulunduğunu iddia etmişti.

SEZER ADINA SİPARİŞ HABER!
Çankaya Köşkü’nden ayrıldıktan sonra “basına demeç vermeme, herhangi bir açıklama yapmama, siyasi polemiklere karışmama ve sakin bir hayat sürme” kararı alan 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ilk defa “yakın çevresi” adı verilen bir garip sistemle konuşturuldu.

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde oldukça büyük ve müstakil bir villada yaşayan Sezer, hiçbir medya organına konuşmama, yazılı-sözlü açıklama yapmama kararına devam ederken, önceki akşam, Uğur Dündar’ın sunduğu Star Tv Ana Haber’de Murat Çelik, anayasa değişikliği tartışmalarıyla ilgili 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görüşlerini aktardı. Ancak bu haberin veriliş şekli oldukça ilginçti. Star Tv. Ana Haber, Murat Çelik’in kendi sözlerini, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in “yakın çevresine söyledikleri” diye Sezer’in görüntüleri üzerinden izleyiciye aktardı. Uğur Dündar da “kaçıncı kişiden aktarım olduğu” bile belli olmayan bu sözler üzerine, “Ankara gündemine bomba gibi düşecek açıklamalar bunlar” şeklinde bilinen yönlendirmesini yaptı. Sezer’e yönelik adeta “Konuşmazsan, biz de yakın çevreni konuştururuz” şeklinde bir dayatmanın sezildiği görülürken, Sezer’in bu konuda dün itibariyle herhangi bir açıklamada bulunmaması da dikkat çekti.

NİYE BU YOLLA BİR HABER YAPILDIĞI DA AÇIKLANIYOR
Star Haber’den Murat Çelik’in haberine göre Ahmet Necdet Sezer, yakın çevresine anayasa değişikliğine ilişkin olarak “Hukuken söylenecek hiçbir şey yok. Hukuk ayaklar altına alınıyor” diye konuştu. Murat Çelik, kafalarda bir istifham oluşmaması için programda şu açıklamayı yapmayı da uygun buldu: “Birkaç isimden bunu teyid ettik ve özellikle not aldım. Bunları söyledi diye teyid ettikten sonra bunları derledik. Kendisi zaten kamuoyu benim görüşlerimi biliyor, başka hukukçular konuşuyor, polemiklerden uzak, hayatımı sürdürüyorum demiş!..”

Star TV’de yapılan bu oldukça garip haberin ardından dünkü bazı gazetelerde de Sezer’in anayasa değişikliğine ilişkin görüşleri birinci sayfalara taşındı.

ERDEM: TÜRKİYE’DE DEĞİLDİM Kİ!
Bu arada; “Anayasa değişikliğine karşı olduğu” iddia edilen TBMM NATOPA Türk Heyeti Başkanı ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem, yurt dışında bulunduğu sırada ismi kullanılarak spekülatif haberlerin yer aldığını ifade etti. Erdem, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: “20-31 Mart 2010 tarihlerinde yurt dışında bulunduğum sırada, hiçbir gazete ve televizyona muhatap olmadığım halde, ismim kullanılarak bazı basın organlarında spekülatif haberlerin yer aldığını görmekteyim. Ben, lüzumlu gördüğüm konularda fikirlerimi açık bir şekilde ifade etmekteyim. Ancak adıma haber üretilmesinin basının kamuoyuna doğru haber sunma ilkesi ile bağdaşmadığını da ifade etmek isterim.”

YARSAV’DAN MECLİS’E ZİYARET
Öte yandan; Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, “Anayasa değişikliği”ne yönelik aleyhte tavrını anlatabilmek için ziyaretlerini sürdürüyor... Tarhan, dün de Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’yı ziyaret ederek, anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerini aktardı. TBMM’de gerçekleşen ziyaretin ardından açıklama yapan YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, bu konudaki turlarının sürdüğünü belirterek, yargıyla ilgili kısımların taslak metinden çıkartılmasını istediklerini söyledi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise, YARSAV gibi bütün sivil toplum kuruluşlarının teklif ve önerilerini değerlendirmeye aldıklarını belirtirken, yargıyla ilgili kısımların metinden çıkartılmasının söz konusu olmadığını kaydetti. Tarhan, bugün AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Pazartesi günü de Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ile randevularının olduğunu hatırlattı. “Yargının bağımsızlığı kadar tarafsızlığı da önemli. Bu konuda size yönelik bir eleştiri var. Görüşmede bu konu gündeme geldi mi?” şeklindeki bir soru üzerine sinirlenen Tarhan, “Yargı bağımsızlığı yargıç tarafsızlığının güvencesidir. Biz bu ilkeler bazında kesinlikle YARSAV olarak tüzüğümüzde de vardır bu ilkeler. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı bu bağlamda elbette ki yargının güvencesidir” şeklinde konuştu.

ISLAK İMZA TARTIŞMASI
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun yargıya başvurduğunda Anayasa değişiklik teklifindeki imzaların yaş mı kuru mu olduğunun da incelenmesini istedi. Kuzu ise, “İmzaların ıslak mı kuru mu olduğunu imza sahipleri kendileri söylesin” dedi. Kuzu, Anayasa değişikliği konusunda gerçekçi bir eleştiri getiremeyen CHP’nin ‘korsan imza ve taslak’ diyerek suyu bulandırmaya çalıştığını belirterek, “Bir deriden iki post çıkmaz. CHP iddiasını ispatlamak zorundadır. Bunu ispatlamadığı ve imza sahipleri de imzalarını çekmediği sürece bu taslak metin geçerlidir. Elimizdeki metinde onların iddia ettiği unsurlar yok. Tamamen iç tüzük kurallarına göre yapılan işlemlerdir” ifadelerini kullandı. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, yakında konuyu yargıya taşıyacağını tekrarladı.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.