TSK'dan 'kozmik belge' açıklaması

TSK'dan 'kozmik belge' açıklaması
TSK: Seminerin ardından hazırlandığı iddia edilen belge haberi doğru değil. Konu ile ilgili haber bugünkü Hürriyet gazetesinde yer almıştı.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "1'inci Ordu Plan Semineri'nin icrasını müteakip hazırlandığı iddia edilen bir belgeye ilişkin haberin gerçeği yansıtmadığı" bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgi notunda şunlar kaydedildi:

"8 Nisan 2010 günü bir gazetede, 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında icra edilen 1'inci Ordu Plan Semineri'nin icrasını müteakip hazırlandığı iddia edilen bir belgeye (incelemeye) ilişkin haber yer almıştır. Söz konusu haber gerçeği yansıtmamaktadır."

İŞTE HÜRRİYET'İN O HABERİ

Hürriyet'te yer alan habere göre 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın 2003'deki semineri yönetirken yasal çerçevenin dışına çıktığına dair belgenin altında İlker Başbuğ'un imzası var.

Belgeye göre, Orgeneral Başbuğ, seminerin özel bölümünde, Orgeneral Çetin Doğan'ın oturumu yönetirken, resmi ve yasal çerçevenin dışına çıktığına dair ciddi çekince ve eleştirilerde bulunuyor. Başbuğ bu belgeyi, Aytaç Yalman'ın Kara Kuvvetleri Komutanı, Özkök'ün de Genelkurmay Başkanı olduğu o dönemde "Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı" sıfatıyla durumla ilgili yapılan inceleme, gelen bilgiler ışığında hazırlıyor.

TSK'NIN GÖREV ALANI DIŞINA ÇIKILDI
Başbuğ'un değerlendirmesinde, Çetin Doğan'ın 4-7 mart 2003'de Genelkurmay kayıtlarına göre Meriç olarak görünen ve yasal sınırlar içinde gerçekleşen toplantının devamında, mevcut senaryoya gerçek isim ve kişilerle devam ettiğine ve yasal olmayan bu durumun sakıncalarına işaret ediliyor. Zamanında ilgili komutanlıklara da sunulan değerlendirmede, Emasya planı bazlı oluşturulan senaryoda, gerçek isim ve koşullarla devam edilmesinin, TSK'nın görev alanı içinde olmadığı gibi seminer yönetmeliklerine de aykırı olduğu ifade ediliyor.

Bazı askeri personelin, "Gerçek kişiler ve yerlerle devam edelim" emri üzerine bizzat isimler vererek, "Ben o zaman hemen filanca belediye başkanını, şu ismi hemen görevden alıyorum, şunu yapıyorum, bunu ediyorum' gibi kastını aşan ifadeleri kullanma durumuna girdiği anlatılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.