Başsavcıya kötü haber

Başsavcıya kötü haber
Anayasa Komisyonu’nda görüşülen Anayasa değişikliği teklifinde, siyasipartilerin kapatılması konusunda Meclis’ten izin alınması şartıgetirilirken, Anayasa Mahkemesi’nin de dava açılması için izinalınmasına onay verdiği ortaya çıktı

ALİ EYVAZ'IN HABERİ...

Anayasa’da yapılacak değişiklikle partilerin kapatılması için dava açılması, TBMM’den izin alınması şartına bağlanıyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve CHP, Meclis’ten izin alınmasının yargı bağımsızlığı ile Anayasa’daki kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu ileri sürüyor.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa değişikliğinin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında Anayasa Mahkemesi’nin bir kararını gündeme getirdi. Bakan Ergin’in atıf yaptığı karar, Anayasa Mahkemesi’nin 3 Haziran 2009 tarihinde verdiği önemli bir karar. Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, TCK’nın 301. maddesinden dava açılabilmesi için Adalet Bakanı’ndan izin alınması şartının getirilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia ederek, Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’ne başvurusunda, “Türk Ceza Yasası’nın 301/4. maddesine göre TCK 301. madde kapsamında kalan bir suçu işleyen kişi hakkında Adalet Bakanı’nın izin vermemesi halinde hiçbir şekilde soruşturma yapılmayacaktır. Adalet Bakanı’na yürütmenin bir üyesi olarak yargı yetkisi tanınmıştır. Bu sonuç da hukuk devleti ilkesi, kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve kişilerin hak ve özgürlüklerinin teminatlarından olan yargı güvencesine (yargıya müdahale edilmemesi) açıkça aykırıdır” dedi.

İŞTE ANAYASA MAHKEMESİ’NİN VERDİĞİ KARAR
Anayasa Mahkemesi de Şişli 2. Asile Ceza Mahkemesi’nin itirazlarını yerinde bulmayarak reddetti. Anayasa Mahkemesi, kararında şöyle dedi: “Hukuk devletinde yasa koyucu, Anayasa kurallarına bağlı olmak koşuluyla ihtiyaç duyduğu düzenlemeyi yapma yetkisine sahiptir. Cezaların, suçların ağırlık derecelerine göre önleme ve ıslah amaçları da göz önünde tutularak, adaletli bir ölçü içinde konulması, ceza hukukunun esaslarındandır. İtiraz konusu kuralla ülkenin politik çıkarları nedeniyle maddede düzenlenen suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanı’nın talebine bağlı tutulmuştur. Adalet Bakanı’na tanınan bu yetki, yargısal değerlendirmeden ziyade, devlet ve toplum yararı açısından bir takdir yetkisinin kullanılmasıdır.”

“ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARI, EMSAL TEŞKİL EDER”
Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kararının, parti kapatmalar için TBMM’den izin alınması şartını getiren Anayasa maddesi için emsal teşkil edeceği belirtiliyor. CHP, bu maddenin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvursa bile, Anayasa Mahkemesi’nin bu talebi geri çevirmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.