CHP'den TAKOZ hamlesi!

CHP'den TAKOZ hamlesi!
CHP Genel Saymanı ve Parti Sözcüsü Mustafa Özyürek, Anayasa değişikliği konusunda AK Parti'nin uzattıkları eli sıkmaktan kaçtığını, iyi niyetli uzlaşma girişimlerinin havada kaldığını söyledi. Özyürek, "Anayasa değişikliğinin Komisyondaki gibi k

CHP'nin önerisinin HSYK, Anayasa Mahkemesi ve parti kapatmasını zorlaştıran maddelerin tamamını kapsadığına dikkati çeken Özyürek, bu konuya ilişkin maddelerin ayrı, diğer maddelerin ayrı bir şekilde referanduma gitmesini istediklerini kaydetti. 

''Biz ne referandumdan kaçıyoruz ne de Anayasa Mahkemesine gitmeyeceğiz şeklinde hiçbir zaman açıklamamız oldu'' diyen Özyürek, Anayasa Mahkemesine gitmenin bütün milletvekillerine tanınmış doğal bir hak olduğunu vurguladı. Özyürek, ''Bu noktada ne umut verdik ne herhangi bir demeç verdik. Bizim söylediğimiz çok sadedir. 3 temel madde, bunlarla irtibatlı maddeler var elbette'' diye konuştu.

''Orada bir taktik hata yapıldı mı?'' sorusu üzerine de Özyürek, ''Hayır yapılmadı'' dedi.

Hukuk, kanun tekniği bilen herkesin bunu göreceğini, bir madde değiştirilirken, onunla ilgili diğer maddelerin de değiştirilmesi gerektiğini anlatan Özyürek, ''Yoksa yasa askıda kalır. Bunun sorun yapılacağını hiçbir zaman düşünemedik'' ifadesini kullandı.

Kamuoyunun uzun zamandır gerilim içinde olduğunu, Mecliste tartışmaların yaşandığını anlatan Özyürek, ''Milleti sükunete davet etmek ve bir uzlaşma önerisinde bulunmak'' için CHP Genel Başkanı Baykal'ın iyi niyetle bir öneride bulunduğunu söyledi. Bu öneri duyulduğu andan itibaren, CHP'ye karşı olan çevrelerde bile ''nihayet bir bahar havası gelecek'' beklentisi oluştuğunu ifade eden Özyürek, ''Başbakan dönüşte o kapıyı kapattı ve bahar havası bitti'' dedi.

Özyürek, Meclis zemininde önerilerini eleştirilerini yapacaklarını söyleyerek, "Anayasa değişikliğinin Komisyondaki gibi kolay çıkması söz konusu değildir. Nasıl mayınlı arazilerle ilgili yasa çok uzun zaman almışsa, bu çok daha fazla zaman alacaktır. AKP, bütün milletvekilleri ve bakanlarını Ankara'da tutmak zorunda kalacaktır. Uzlaşma olsaydı, bazı maddelere biz de destek verecektik, bazı maddeler ayrılacaktı. Böylece sakin bir ortamda bu teklif Meclisten geçecekti. Bu olmadı. Bu konudaki niyetimiz bugün de geçerlidir. Bu üç madde ve bu 3 maddeyle ilgili maddeleri ayıralım. Öbür maddelere biz olumlu oy verelim. Bu konuyu Anayasa Mahkemesine götürür müsünüz? Bu, 110 milletvekilinin doğal hakkıdır. Onlar adına biz olmaz diye bir beyanda bulunmadık, bugün de bulunmayız.''

Mustafa Özyürek, ''Anayasa teklifi böyle geçerse, 110 imza bulma konusunda sıkıntınız olur mu? MHP destek vermeyeceğini açıkladı'' şeklindeki soruya da şu karşılığı verdi:

''Hayır. Biz bugüne kadar Anayasa değişikliği ile ilgili başvurularımızı MHP olmadan yaptık. Anayasa Mahkemesine başvurduğumuz dilekçelere açın bakın, hepsinde görürsünüz ki 110 imza vardır. Bir tane bile MHP'li yoktur. Herhangi bir sıkıntı söz konusu değil.''

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.