İsrail'in ipi Erdoğan'ın elinde!

İsrail'in ipi Erdoğan'ın elinde!
OECD üyesi Türkiye'nin Mayıs ayında örgüte üye olmayı bekleyen İsrail'i veto etmesi çağrısı yapan merkezi Londra'daki İslam İnsan Hakları Komisyonu (IHRC), önümüzdeki hafta hükümet ve muhalefet liderleriyle görüşmek için Türkiye'ye bir heyet gönderiyor. G

MEHMET NEDİM ASLAN/LONDRA

Birleşmiş Milletler'e kayıtlı merkezi Londra'da bulunan İslam İnsan Hakları Komisyonu (IHRC), Türkiye'den Mayıs ayında Ekonomik ve Kalkınma İşbirliği Örgütü'ne (OECD) üye olmayı bekleyen İsrail'i veto etmesi çağrısını yineledi. Geçtiğimiz hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazılarak “İsrail'i OECD'de veto etmesi” kampanyası başlatan IHRC, önümüzdeki haftalarda  hükümet ve muhalefet yetkilileriyle görüşmek için bir heyeti Türkiye'ye gönderecek.

MEKTUP BAŞKA DİLLERE ÇEVRİLDİ KAMPANYA İNTERNETE TAŞINDI

IHRC, bununla birlikte geçtiğimiz hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilmek üzere hazırlamış olduğu İngilizce mektup örneğini Arapça, Norveçce, Fransızca ve Malay dillerine de çevirerek, kampanyasını daha geniş bir alana yaydı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 'İsrail'i veto etmesi' çağrısı yapmak isteyenler mektuplarını posta, faks ve e-posta yoluyla İngilizce ya da Arapça yapabilecek. IHRC, kampanyasını daha geniş kesimlere duyurabilmek için internette sosyal paylaşım sitesi facebook'ta da bir kampanya başlattı. İnternete taşınan “Türkiye'ye İsrail'in OECD üyeliğini veto etmesi çağrısı yapın” kampanyasının bu şekilde sınırları olmayan sanal ortamda tüm dünyaya yayılması bekleniyor. Kampanyaya katılan Malezya'da 25 milletvekili de Başbakan Erdoğan'a bir mektup gönderecek.

İSRAİL ÜYE OLURSA ARTIK İSTEDİĞİNİ YAPABİLİR

Geçtiğimiz hafta habervaktim.com'da yayınlanan IHRC'nin Başbakan Erdoğan'a hitaben yazdığı mektubunda, “İsrail, OECD'ye verdiği raporlarda uluslararası hukuka göre tanınmayan Yahudi yerleşimcileri nüfusu olarak alırken, Filistinlileri bu istatistiklerden çıkardı. Bu AB politikalarına aykırı. Dışarıya sızan bir rapora göre OECD İsrail'den ya Filistinlileri de istatistiklere eklemesini ya da hem Filistinlileri hem de Yahudi yerleşimcileri eklememesini istedi. Ancak bu rapor İsrail'in OECD'ye üyeliği önünde engel teşkil etmiyor. Çünkü bu öneriyi İsrail üye olduktan bir yıl sonra verme hakkına sahip. Eğer İsrail tam üye olursa, OECD üzerinde veto hakkına olacak ve bu şekilde Batı Şeria'daki Filistinlileri dışarıda bırakacak” denilmişti.

TÜRKİYE, FİLİSTİNLİLERİN SAVUNUCUSU
Ekselansları Sayın Erdoğan” hitabıyla başlayan mektupta, İsrail Dışişleri Bakanlığı ve OECD Genel Sekreteri Angel Gurria arasında 19 Ocak'ta imzalanan anlaşmayla OECD'nin İsrail'i tam üyeliğe kabul edeceğine dair bir açıklama yapıldığı belirtilerek, İsrail'in OECD'ye üye olmasının kendisine uluslararası tanınma ve ekonomik menfaatler sağlayacağı ifade ifade edilmişti. Mektupta, Türkiye'nin Filistin halkının uluslararası arenadaki savunucusu olduğu ve uluslararası hukuka karşı gelerek işgal ve şiddet politikasını sürdüren İsrail'e OECD üyeliği fırsatının verilmemesi istenmişti.

VETO ETMEK TÜRKİYE'NİN HAKKI VE SORUMLULUĞU
Mektupta şöyle deniliyor: “Ekselansları, OECD bir ülkeyi tam üyeliğe kabul etmek için üye tüm ülkelerin onayını almak zorunda. OECD'nin tek Müslüman ülkesi olan Türkiye'nin  İsrail'i veto etmeye hem hakkı hem de sorumluluğu bulunuyor. Uluslar arası arenada Filistinlilerin açık bir savunucusu olduğunuz için İsrailli politikacıların ve İsrail lobisinin hedefinde olduğunuzu biliyoruz. Bu, ezilen Filistinlilerle dayanışma içinde olmak için siz ekselansları için yeni bir fırsat. Bu (Veto), insanlığa karşı işledikleri utanç verici suçları eleştiren İsrailli kibirli politikacıların cezalandırılması için iyi bir fırsat olacaktır. Sizden bu konuda acil bir cevap bekliyoruz. Saygılarımızla.”

KARA: ERDOĞAN'DAN EMİNİZ
Kampanyayla ilgili olarak Habervaktim'e konuşan IHRC Kampanya Direktörü Seyfettin Kara, Türkiye'nin Filistin davasına verdiği destekten dolayı dünyada büyük bir saygınlık kazandığını ve bu yüzden başlatmış oldukları kampanyaya dünyanın her tarafından yoğun ilgi olduğunu belirtti. Kara, kampanyanın diğer Avrupa ülkeleri ve Amerika ve Müslüman ülkelerine de taşındığını belirterek, İsrail'deki Siyonizm karşıtı grupların da Başbakan Erdoğan'a mektup yazacağını söyledi. OECD'nin tek Müslüman ülkesi olan Türkiye'nin uluslararası hukuka aykırı davranan ve Filistin işgalini sürdüren İsrail'i veto etmesinin hem hukuki hem de ahlaki bir sorumluluk olduğunu ifade eden Kara, Filistinlilerin savunucusu olan Başbakan Erdoğan'ın bu konuda doğru olanı yapacağından emin olduğunu da söyledi.

IHRC'DEN ERDOĞAN'A ACİL 'İSRAİL' MEKTUBU-TIKLAYINIZ

HABERVAKTİM.COM/ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.