İsrailli bakandan müthiş itiraf!

İsrailli bakandan müthiş itiraf!
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, "Dünya, İsrail'in bir başka halkı on yıllarca daha yönetmesini istemiyor. Hoşlansanız da hoşlanmasanız da Filistinlilere kendilerini yönetme izni vermekten başka çıkar yol yok" dedi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, "Dünya, İsrail'in bir başka halkı on yıllarca daha yönetmesini istemiyor" sözleriyle dünya ülkelerinin İsrail'in Filistinliler üzerindeki hakimiyetine daha uzun yıllar boyunca müsamaha göstermeyeceğini söyledi. 

Ehud Barak'ın sözleri, uzunca bir süredir barış sürecinde yaşanan tıkanma nedeniyle ABD ile İsrail hükümeti arasında baş gösteren ciddi sürtüşmenin ardından geldi.

Geçen hafta ABD Başkanı Barack Obama, barış süreci ile ilgili değerlendirmesinde, on yıllardır süren çatışmalarının sona ermesi için gerekli tavizlere yanaşmıyorlarsa ülkesinin, İsrail ve Filistinlilere kendi iradesini zorla kabul ettiremeyeceğini söylemişti.

ABD İLE BU GİDİŞ HAYRIMIZA DEĞİL
Barak ise İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Netanyahu hükümetinin, iki halk için iki devlet vizyonunu kabullenmek ve yeni yerleşimler inşasına sınır getirmek gibi, "doğasında olmayan" işler yaptığını belirttikten sonra, "Ama yine de kendimizi aldatmayalım; Bizle ABD yönetimi arasında artan yabancılaşma, İsrail devletinin hayrına değil" diye konuştu.

Ehud Barak, iki taraf arasında ortaya çıkan uçurumu daraltmanın yolunun, İsrail ile Filistinlileri ayıran tüm köklü sorunlara çözüm arayışından kaçınmayan, diplomatik bir inisiyatif başlatmak olduğunu söyledi. Barak, bu sorunların başında Kudüs'ün tartışmalı statüsünü, nihai sınırlar konusunu ve İsrail'e 1948'de bağımsızlığını kazandıran savaşın yerlerinden ettiği Filistinli göçmenlerin durumunu sıraladı.

MEŞRUİYETE DE İHTİYACIMIZ VAR
İsrail Savunma Bakanı, ülkesinin askeri bakımdan güçlü olmasının yanı sıra uluslararası planda meşruluğa gereksinimi olduğu uyarısında bulundu. Barak, "Dünya, İsrail'in bir başka halkı on yıllarca daha yönetmesini kabul etmek istemiyor; Biz de bu durumu 2010 içinde değiştirebilecek değiliz" dedi.

FİLİSTİNLİLERİN KENDİNİ YÖNETMESİNDEN BAŞKA YOL YOK
"Bu dünyanın başka bir yerinde rastlayabileceğiniz bir durum değil" diyen Barak, "Filistinliler kendi devletlerini istiyorlar; hoşlansanız da hoşlanmasanız da kendi kendilerini yönetmelerine izin vermekten başka çıkar yol yok" şeklinde konuştu.

Barak, Netanyahu Hükümeti'nin en ılımlı ortağı olan İşçi Partisi'nin Başkanı.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.