Vay Bedros vay!

Vay Bedros vay!
Başbakan Erdoğan'ın "Ermeni Cemaati Başkanı" sıfatıyla görüştüğü Bedros Şirinoğlu'nun okuyan herkesi şaşırtan bağları ve bağlantıları olduğu ortaya çıktı.

Başbakan Onunla "Ermeni Cemaat Başkanı" Sıfatıyla Görüşmüş, O Da 1915'i "Kardeş Kavgası" Diye Nitelemişti

Bedros Şirinoğlu Bilmecesi

Adı Sahibi Olduğu Factoring Şirketiyle Anılan Bedros Şirinoğlu'nun Bir De Stratejik Araştırma Merkezi Var. Araştırma Merkezinin Başında İse Gazeteci Ünal İnanç Bulunuyor. İnanç, Ergenekon Davası'nın Sanıkları Arasında. İnanç Şemdinli Davası'nın Kilit İsmi Ali Kaya'ya Da "kefil" Olmuştu...

Türkiye'nin her şehrinde aynı mıdır bilmiyorum ama İstanbul radyolarında şu anda en fazla yayınlanan reklam bir factoring şirketine ait; Şirinoğlu Factoring. Reklam cıngılı tüm radyolarda baş döndürücü bir hızla yayınlanıyor. Yine aynı hızla bir başka Şirinoğlu daha gündemimize girdi iki hafta önce; Bedros Şirinoğlu. Başbakan'la görüştü, alışık olmadığımız bir üslupla 1915 Olayları'na yaklaştı. Söyledikleri Türklerin hoşuna gitse ve sempatisini toplasa da aynı şey Ermeniler için söz konusu değildi.

Bizim de derdimiz zaten Bedros Şirinoğlu'na Ermeni cemaatinden yükselen tepkiler değil. Şirinoğlu ismini Başbakan'la görüşmesinden önce de duyuyorduk. Hem de şaşırtıcı bir biçimde, iddia edilen Ergenekon Terör Örgütü'ne yönelik operasyonlar sırasında.

Şirinoğlu ailesinin pek çok şirketi var. Bu şirketlerinin yanı sıra bir de stratejik araştırmalar merkezi; Şirinoğlu Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi. Merkezin başkanlığını ise tanıdık bir isim, Ünal İnanç yürütüyor. Ünal İnanç gazeteci. Güvenlik ve Yargı Muhabirleri Derneği'nin de başkanı, 70 yaşını geçmiş bir isim. Ergenekon operasyonlarında gözaltına alındı, şimdi tutuksuz yargılanmayı bekliyor. Biz de bu isme ve Şirinoğlu Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'ne ışık tuttuk, yaptığı faaliyetleri inceledik

"Ali Kaya iyi çocuktur"

Merkez 2001'in sonlarına doğru kurulmuş. İçinde 55 bin kitap ve bir o kadar da belge barındırıyor. Bu belgelerin arasında TBMM tutanaklarının tamamı, Milli Kütüphane'nin tüm kayıtları da yer alıyor. Yani sıradan bir merkezle karşı karşıya değiliz. Şirinoğlu Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin daha sonra yapılan açılışını da zamanın 1. Ordu Komutanı Em. Org. Hurşit Tolon yapmış. Şimdi Ergenekon Davası'nın sanıkları arasında olsa da o zaman sözü-sazı dinlenen bir isimdi Hurşit Tolon ve merkezin açılışında da ayaküstü de olsa gazetecilere AB karşıtı açıklamalar yapmıştı. Merkezin açılışından kısa bir süre önce Türkiye, Kıbrıs'la ilgili ek protokolü imzalamıştı.

Tolon da bu ek protokolün imzalanmasına tepkiliydi. Sadece seminer ve toplantılar düzenlemekle yetinmiyor faaliyetlerini gençler ve gaziler üzerinde yoğunlaştırıyordu. Bir taraftan da daha sonra “Cumhuriyet Mitingleri” adını alacak olan toplantıların ilk adımlarını atıyordu. Tandoğan’da ilk miting, merkezin başkanlığını yürüten Ünal İnanç tarafından 28 Ekim 2006’da yapıldı. Kendi ifadesiyle “Mitingde asılan bayrakların sayısı katılanların 10 katı” olmuştu.

Ünal İnanç ve başkanlığını yaptığı merkez her yıl “Yurttaşlık Ödülleri” veriyordu. Bu ödülleri sırasıyla önce Hurşit Tolon, ardından da o zamanın Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Balbay aldı. İnanç’ın en yakınındaki isimlerden bir diğeri de Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’dü.

İnanç’ın tanıdığı bir başka isim ise Astsubay Ali Kaya’ydı. Hani şu Hakkari-Şemdinli’de Umut Kitapevi’nin bombalanması sırasında yakalanan Ali Kaya. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Em. Org. Yaşar Büyükanıt, Kaya için “Tanırı, iyi çocuktur” demişti. Bu yüzden paşa hakkında Şemdinli olayını soruşturan savcı iddianame hazırlamıştı. Ünal İnanç, Büyükanıt kadar sağlam bir kefil olmasa bile kendi çapında Ali Kaya’ya sahip çıkmaya çekinmemişti; “Bu Ergenekon davası dalgası çıkmadan önce Şemdinli olayı çıktı. İtham edilen sanıklarda Ali Kaya’yı yıllar önce görmüş, beş-on dakika konuşmuştum. Değişik bir astsubaydı. Dikkatimi çekmişti. Şemdinli olayından iki gün sonra Avrasya Televizyonu’nda yaptığım ‘Aykırı’ proramında ‘Ali Kaya, Mutkili Ali böyle bir şey yapmaz’ demiştim.”

Askeri okulu kazanana ödül



Türkiye Gaziler Vakfı ile Çocukları Suç ve Suçlulardan Koruma Vakfı da Ünal İnanç’ın başkanlığını yaptığı vakıflar. Bu vakıfların en önemli bağışçılarından bir tanesi de Şirinoğlu Şirketler Topluluğu’nun ortakları Berç ve Bedros Şirinoğlu kardeşler. Şirinoğlu Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin de başkanlığını yürüten İnanç’ın sokak çocuklarına, çocuklara ve gazilere yönelik ilgisi de buradan kaynaklanıyor.

İnanç’ın ve araştırma merkezinin ilgisi sadece sokak çocukları ile sınırlı değil. Derslerinde başarılı olan öğrencilere de ödül veriyorlar. Bu ödülü Ankara’da Ergazi İlköğretim Okulu öğrencileri alıyor. Ancak ödül verilen öğrenciler özenle seçilmiş. Ergazi İlköğretim Okulu’ndan “askeri liseler”i kazanan öğrencilere ödül veriliyor. Bu ödül töreni 12 Temmuz 2009’da gazetelere haber olmuş. Vakıf sözcüsü törende bir de konuşma yapmış; “Okullarını başarıyla bitiren ve askeri okul sınavlarında başarı gösteren çocuklarımızı ve onların ailelerini kutluyorum. Dilerim başarılarını gittikleri okullarda da devam ederler ve ileride yüksek kademelerde görev alırlar.”

Ünal İnanç ile Berç ve Bedros Şirinoğlu kardeşlerin ilişkisi klasik yönetici-patron ilişkisinin biraz ötesinde. İnanç, sık sık Şirinoğlu kardeşlerin İstanbul’daki evlerine misafir oluyor. İşte bu misafirliklerin birisinde İnanç, Ergenekon Terör Örgütü’ne yönelik bir operasyonda yakalandı. Tarih 22 Ocak 2009’u gösteriyordu. Polisler, Sarıyer’de İnanç’ı yakalamak için bir evi bastı. O ev Berç ve Bedros Şirinoğlu kardeşlerin ikametgâhıydı.

Kardeşlerden özellikle Bedros Şirinoğlu, Ermeni Cemaati’ni çok iyi tanıdığı bir isim. Cemaatin çok sevilen ismi Setrak Toprak’ın vefatının ardından Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’nın yönetim kurulu başkanlığına seçildi. Vakıf ve vakıf yönetim kurulu başkanlığı son derece önemli. Çünkü devlet Ermeni Patrikhanesi dışında, Ermeni vakıfları arasında bir tek Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’ın muhatap alıyor. Bunun da nedeni vakfın en eski Ermeni vakfı olması. Devletin düzenlediği törenlere patrikhane ve vakıf birlikte davet ediliyor.

Berç ve Bedros Şirinoğlu kardeşlerin ismi bir cinayet dışında hiçbir kirli işe karışmamış. 5 Kasım 2000 tarihli gazetelere göre İstanbul Zeytinburnu’nda Cengiz Batur ve İzzet Damar öldürülmüş. Damar, Nida Finans’ın sahibi. Nida Finans ise bir factoring şirketi. Damar ölümünden kısa bir süre önce karısına “Şirinoğlu Factoring’le bazı sorunlarım var. Bana bir şey olursa, bu belgeleri polise ver” diyerek arkasında bir sürü belge bırakmış. Bu cinayetlerin ardından Berç ve Bedros Şirinoğlu kardeşler dört çalışanı ile birlikte gözaltına alınmış. Herhâlde bu soruşturmadan bir netice çıkmamış olacak ki Bedros Şirinoğlu bugün saygın bir isim olarak başbakanın konuğu olmuş.

Gözlerden uzak bir hayat süren Bedros Şirinoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilince bir anda gündemin birinci sırasına yerleşti. Biz de kısaca Şirinoğlu’na Şirinoğlu’nun ilişkilerine bir göz attık. Bulduklarımız göz açacak cinsten…

Haber: Tuncay Opçin / Yeni Aktüel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.