İŞ’te skandal!

İŞ’te skandal!
CHP’nin de ortak olduğu İş Bankası’na bağlı Anadolu Sigorta’nın, “kara mizah” gibi bir skandala imza attığı ortaya çıktı. Vakit’in ele geçirdiği belgeler, Anadolu Sigorta’nın Ramazan Kum adlı işçisini 20 yıl boyun

İBRAHİM ACAR'IN HABERİ...

Televizyonlarda yayınlanan reklamlarında kuruluşunu Atatürk’e bağlayan Anadolu Sigorta, 20 yıl boyunca çalıştırdığı Ramazan Kum’u (solda) mağdur etmiş. Mahkemeye başvuran Ramazan Kum’un Anadolu Sigorta Genel Müdürlüğü’nde çalıştığını mesai arkadaşları ve aynı iş hanının çalışanları ile şirketin bulunduğu sokaktaki esnaf dadoğruluyor. 

CHP’nin de ortağı olduğu İş Bankası’nın en eski iştiraklerinden olan ve geçtiğimiz ay 100. yıl reklamlarıyla gündeme gelen Anadolu Sigorta, yaptığı işle asla yan yana gelmemesi gereken bir ‘skandal’a imza atmış. Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi, 20 yıllık çalışanı Ramazan Kum tarafından mahkemeye verildi. Şirket ile çalışanını karşı karşıya getiren durum ise tam bir “kara mizah”.

Vakit’in ele geçirdiği belgelere göre; Ramazan Kum’un (59), Anadolu Sigorta’nın Karaköy Rıhtım Caddesi’ndeki Genel Müdürlüğü’nde Ekim 1982 tarihinden başlayarak 2002 yılına kadar posta götür-getir işinde çalıştığı anlaşılıyor.

Şirketin dönemin İdari İşler Amiri Candaş Baysun tarafından işe alındığını söyleyen Ramazan Kum, 20 yıl boyunca Karaköy Postanesi’ne şirketin evraklarını götürüp getirdiğini ifade ediyor. 08.45-17.30 saatleri arasında Anadolu Sigorta’nın posta işleri başta olmak üzere bütün hamaliye işlerini yaptığını dile getiren Ramazan Kum, sigortasının başlatılması için defalarca şirket yöneticilerine talepte bulunduğu halde bu isteğinin yerine getirilmediğini şikayet dilekçesinde dile getiriyor. Sigortası yapılmadığı halde işsiz kalma korkusuyla bu duruma ses çıkarmadığını anlatan Kum, kendisine yapılan maaş ödemelerinin gider makbuzu ile sabit olduğu ve Anadolu Sigorta tarafından düzenlenen personel kartı olduğuna dikkat çekti.

İŞ KULELERİ’NE TAŞININCA RAMAZAN KUM İŞTEN ATILMIŞ
Anadolu Sigorta Genel Müdürlüğü’nün Karaköy’deki adresinden Levent’teki İş Kuleleri’ne taşınmasıyla birlikte Kasım 2002’de işine son verildiğini açıklayan Ramazan Kum, kendisine kıdem ve ihbar tazminatı gibi sosyal hiçbir hakkının verilmediğini, işine son veritliği tarihte 200.000.000 TL (200 TL) aylık ücret aldığını hatırlattı. Sigortası olmadığı için sendikaya üye olamadığını ve bu nedenle maaşının emsal işçilerin maaşına göre çok düşük kaldığını da belirten Kum, işten atıldıktan sonra İstanbul İş Mahkemesi’ne başvurarak, Anadolu Sigorta aleyhine tazminat davası açtı. Anadolu Sigorta Genel Müdürlüğü’nde çalıştığı mesai arkadaşlarını şahit olarak gösteren Kum, “hakkım” dediği tazminatı alacağı günleri iple çekiyor.

ANADOLU SİGORTA’NIN İTİRAFI: BİZDE ÇALIŞTI VE İŞ AKDİ YOKTU
Anadolu Sigorta ise, mahkemeye verdiği savunmasında Ramazan Kum’u çalıştırdıklarını kabul ettiği halde sigortasının yapılmadığını adeta itiraf ediyor.

Ramazan Kum’un mesaisini başka şirketlerin götür-getir işlerine de harcadığını savunan Anadolu Sigorta, aralarında bir iş akdi olmadığını, Kum’a serbest meslek makbuzu karşılığında ödeme yapıldığını belirtiyor.

İŞ MAHKEMESİ ANADOLU SİGORTA’YI MAHKUM ETTİ
Davayı 4 ay önce karara bağlayan İstanbul 8. İş Mahkemesi, 20 yıllık çalışanı Ramazan Kum’u sigortasız çalıştıran Anadolu Sigorta’yı mahkum etti.

Kararını, bilirkişinin hazırladığı rapora dayandıran mahkeme, davacı Ramazan Kum’un Anadolu Sigorta’da çalıştığını tescil etti. Yerel mahkemenin kararına itiraz eden Anadolu Sigorta, konuyu bir üst mahkeme olan Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay’ın bu konuda vereceği karar merakla bekleniyor.

ERGÜLER: HER GÜN İŞE GELİRDİ
1989-2002 tarihleri arasında Anadolu Sigorta Genel Müdürlüğü’nde Ramazan Kum ile birlikte çalıştığını ve aynı tarihte işlerine son verildiğini belirten İbrahim Hilmi Ergüler, Kum’un her gün işe geldiği Anadolu Sigorta’da yıllarca çalıştığına ve posta getir-götür işlerinin yanı sıra şirket içindeki hamaliye işlerini de yaptığına şahitlik ediyor. Kum’un Anadolu Sigorta’ya bağlı olarak çalışarak aylık aldığını belirten Ergüler, sendika çalışanlarının da Ramazan Kum’un sigortasız olarak çalıştırıldığını bildikleri halde bu duruma ses çıkarmadıklarına dikkat çekti

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.