Vakit'e linçe kim ne dedi?

Vakit'e linçe kim ne dedi?
Vakit gazetesine yönelik linç girişimine kamuoyundan büyük tepki geldi. Kararı, ‘hukuksuz’ ve ‘fikir özgürlüğüne darbe’ olarak yorumlayan siyasiler, ekonomi çevreleri ve STK’lar, ‘Vakit’in yanındayız’ mesajı

YENER DÖNMEZ-ALİ EYVAZ-KENAN KIRAN

İLGİLİ HABERLER:

ERGENEKON'UN VAKİT'İ BİTİRME PLANI

VAKİT'TEN "ŞOK CEZA" AÇIKLAMASI

O MEHKEMENİN İNANILMAZ ÇELİŞKİSİ

VAKİT'E ERGENEKON BASKISI-TIKLAYINIZ 

312 GENERAL DAVASI SARIKIZ'IN NERESİNDE?-TIKLAYINIZ


YAZICI: AİHM’E GÖTÜRÜLMESİ GEREKEN BİR DAVA

¥ Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Böyle bir davanın dünyada bir benzeri olmadığı için bu davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürülmesi gerekir. Yansıma yoluyla böyle bir davanın açılamayacağına dair yerleşik içtihatlar var. Bunlar ortada dururken bu dava açılıyor ve de bir gazeteyi hayati derecede etkileyecek biçimde sonuçlanıyor. Bunun izahı çok zordur. O bakımdan AİHM’lik bir dava gibi düşünüyorum.

BAĞIŞ: İŞTE BU GİBİ DURUMLAR OLMASIN DİYE BU ANAYASA DEĞİŞMELİ

¥ Devlet Bakanı ve Avrupa Birliği Başmüzakerecisi Egemen Bağış: Vakit gazetesine yönelik bu hareketleri yakından takip ediyorum. İşte ülkemizde bu gibi durumlar yaşanmasın, basın ve ifade özgürlüğü Avrupa standartlarında yerleşebilsin diye bu anayasanın değişmesi gerekiyor. Bu gibi tuhaflıkları ülkemiz hak etmiyor.

YILDIRIM: UMARIM DÜZELTİLİR

¥ Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: Umarım karar düzeltmesi aşamasında bu ilginç ve tuhaf karar iptal edilir. Böylesi ilginç bir dava, basın ve ifade özgürlüğü bakımından çok önemlidir. Üzüntü verici.

ŞİMŞEK: BİR BENZERİ YOK SANIRIM

¥ Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Böyle bir davanın başka bir benzerini hiç duymamıştım. Çok ilginç bir dava. Bu davanın safhalarını incelemek istiyorum.

GÜNAY: TÜRKİYE’DE BİR İLK

¥ Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Vakit’e geçmiş olsun dileklerimi sunmak istiyorum. Bir gazete bu kadar mali bir yükün altından kalkamaz. Tüm itiraz yollarına gidilmeli. Gerçekten çok üzgünüm, ilginç bir şey bu. Her halde bunun bir benzeri yok, Türkiye’de bir ilk bu.

GÖNÜL: İNCELİYORUM

¥ Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül: Bu davanın ve dava sürecinin bütün detaylarını incelemem gerekir. Şimdi yorumu yapmak doğru olmaz.

OCAKTAN: YADIRGANACAK BİR DURUM

¥ AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan: Tazminat bir zenginleşme vasıtası olarak kullanılamayacağı gibi karşı tarafı da fakirleştirme vasıtası olarak kullanılamaz.. 312 generalin bir gazeteye dava açması da yadırganacak bir durum. Böyle bir gelişmenin tasvibi mümkün değil.

ÇAMUROĞLU: KORKU VERİCİ BİR GELİŞME

¥ AK Parti İstanbul Milletvekili ve yazar Reha Çamuroğlu: Bu korku verici bir gelişme. Çok üzgünüm ve bu durumu çok yadırgıyorum. Bir gazete için bu denli bir gelişme kabul edilemez.

“KAMU VİCDANINDA HESAP VERECEKLER”

¥ Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Hukukun fonksiyonu adalet dağıtmak. Fakat 312 General davası olarak bilinen davaya baktığımızda görüyoruz ki hukuk bu özelliğini yitirmiş durumda. Açılan dava ve verilen cezanın kamu vicdanını yaraladığı kesin. Bu kararı verenler tarih mahkemesinde ve kamu vicdanında muhakkak hesap vereceklerdir. Bu karar darbecilerin basın özgürlüğüne ve ifade özgürlüğüne yargı vasıtasıyla uyguladıkları bir gem vurma girişimidir.

¥ Tüm Hukukçular Birliği Başkanı Mustafa Kuran: Davanın temelden yanlış bir dava olduğunu düşünüyorum. Bir kere davayı açan isimleri bir incelemek lazım. Vakit’e dava açan o generallere baktığımızda ortadaki Ergenekon’u nereye koyacağız. Şener Eruygur’ları Hurşit Tolon’ları, Levent Ersöz’leri görmüyor muyuz? Dün Vakit’le savaşan bu adamlar bugün Ergenekon davasında hükümeti yıkmaya teşebbüsten yargılanıyor. Vakit’te yayınlanan ve ortalama bir zekâya sahip her insanın kabullenebileceği düzeyde eleştiriler içeren bir yazı dolayısı ile böyle bir dava açılabiliyor ve milyonlara varan bir para cezası veriliyor ise, bunun nedeni bir tek şey olabilir Vakit’i susturmak. ‘Sus artık’ demek. Bu davanın hukukla, yargıyla açıklanabilecek bir tarafı yok. Tamamen siyasi bir karardır bu. Vakit’in yanındayız iyi ki varsın Vakit diyorum.

¥ Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Genel Başkanı İlyas Tongüç: Vakit gazetesi gibi bu milletin değerlerine saygılı bir gazetenin böyle bir hukuksuzluk ile yargılanması ve hüküm giydirilmek istenmesini ibretle ve üzüntüyle izliyoruz. Bu davanın bir üst mahkemede milletin lehine sonuçlanacağını umut ediyorum. Bu yanlış bir karardır, kabul etmiyoruz.

¥ Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca: Basın özgürlüğü çerçevesinde kabul edilemez bir olay. Türkiye’de fikir ve basın özgürlüğüne saygı gösterilmesi gerekir. Türkiye’de hukuk herkese lazımdır.

¥ Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Genel Başkanı Necati Ceylan: Yargının bu tür kararlarını şaşkınlıkla izliyoruz. Küfür ediyorlar, hakaret ediyorlar. Hukuki bir yanlışlıktır. Yargı, basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilecek beyanata böyle bir ceza veremez. Yargı yanlış yapmıştır.

¥ Mirasımız Derneği Genel Başkanı Muhammed Demirci: Vakit gazetesinin böyle hukuksuz ve anlamsız bir dava ile idam edilmek istenmesi karşısında biz hicap duyuyoruz. Vakit her zaman halkın yanında oldu, şimdi de halk Vakit’in yanındadır.

“BÜYÜK BİR ÇELİŞKİ”

¥ Sivil Düşünce Platformu Başkanı Ufuk Coşkun: Başlayan demokratikleşme sürecinde, düşüncenin önündeki engeller kaldırılırken Vakit’e verilen bu ceza ülkemizde çelişki ve tezat oluşturmuştur.

“VAKİT’İN YANINDA DURACAĞIZ”

¥ Özerk Diyanet Evkaf Sendikası (Din-Bir-Sen) Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı İsmail Genç: Tarihi bir rekora imza atarak Vakit’i cezalandırma, aslında onun yayın hayatına son verme girişimidir. Başlatılan ekonomik linçe karşı Vakit’in yanında duracağız.

KILIÇKAYA: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE

¥ Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya, Vakit gazetesine yönelik yüklü tazminat kararının basın özgürlüğüne vurulmuş bir darbe olduğunu söyledi. Bir gazeteye yönelik toplu şekilde dava açılmasının doğru olmadığını belirten Kılıçkaya, “Bu tazminat kararı, basın özgürlüğünün kısıtlanması anlamına gelir. Yargıtay’ın verdiği kararları dikkat alırsak bu davanın Yargıtay tarafından bozulacağını düşünüyorum. Çünkü basın özgürlüğü eleştiri sınırı içersinde kaldığı müddetçe Yargıtay tarafından bozulur” diye konuştu.
¥ Hukuk-Der Genel Başkanı Fikret Karabekmez ise, yargının kararlarını eleştirenlerin bile yargılandığını belirterek, “Tazminat ile bir gazetenin susturulmaya çalışılması hoş değil” dedi. Türkiye’de tazminat davalarında oturmuş bir sistem bulunmadığını belirten Karabekmez, “Bazı mahkemeler bazı kişiler hakkında kabul kararı verirken, aynı mahkeme aynı konuda başka şahıslar için farklı kararlar verebiliyor. Eleştiri yapanlara yönelik tazminatların bir sisteme oturtulması lazım” diye konuştu.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE BALYOZ İNDİRİLDİ”

¥ Mazlum-Der Gaziantep Şube Başkanı Abdurrahim Çelik: Bir yazıdan dolayı 312 general tarafından açılan davada Vakit’e reva görülen ceza kabul edilemez. Bu basın özgürlüğüne ‘balyoz’, Vakit’i ise ‘kafes’e alma girişimidir.

¥ Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya: Basın özgürlüğüne indirilmiş bir darbedir. Bu olay aynı zamanda yargının keyfi ve ideolojik kararlar verdiğini gösterdiği gibi ülkede askeri vesayetin de hangi düzeyde olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Vakit gazetesinin maruz kaldığı uygulamanın hukuksuzluk olduğunu düşünüyor, yargıya musallat olmuş keyfiliklere karşı tüm kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.