Yargıtay üyelerinden örgüte yataklık!

Yargıtay üyelerinden örgüte yataklık!
Yargıtay üyelerinin internete düşen ses kaydındaki “Cihaner’i kurtarma operasyonu”nu hukukçular “Özel Yetkili Savcıların görev alanına giren suç” olarak niteledi.

Yargıtay 8. Daire Üyesi Hamdi Yaver Aktan ile 10. Hukuk Dairesi Üyesi Fatih Arkan arasında geçtiği iddia edilen ve Erzincan Ergenekon sanıklarını serbest bırakıp davanın da üzerini örtme planlarının konuşulduğu ses kaydı yargı camiasında şok etkisi yaptı. Aktan ve Arkan, iki gündür star muhabirlerinin ısrarlı aramalarına rağmen telefonlara çıkmazken, hukukçular ses kaydındaki itirafların “terör örgütüne yardım ve yataklık” suçu kapsamına girdiğini belirtti. İşte hukukçu görüşleri: 

ÖZEL SAVCILAR İLGİLENMELİ

Ahmet Gündel (E. Yargıtay Savcısı): Yargıtay’ın dinlemesi son derece önemli, vahim ve yasadışı bir hadise. Öte yandan konuşmanın içeriğine bakıldığında ise bir hayli problem var. Tam içeriklerinin o kişilere ait olup olmadığını bilmiyorum. Ama yalanlama gelmedi. Konuşmalardan özellikle Aktan’ın, işini gücünü bırakmış böyle işlerle uğraştığını görüyoruz. Bir yargı mensubunun sanıklarla işbirliği yapması kurtarma operasyonu yapması örgüte yardım ve yataklık kapsamına girer. Yargı içinden birileri de bu tür hareketler içine giriyorsa özel yetkili savcılar tarafından soruşturulmalı. Bu yüksek yargıdaki pervasızlığı gözler önüne seriyor.

KARARGAH HAKİMLİĞİ YAPILIYOR

Orhan Gazi Ertekin (Demokrat Yargı Eş Başkanı): Bu tür gizli dinlemeleri doğru bulmuyorum. Ama siyaseten bakarsak ortada bir durum var. Türkiye’de maalesef karargah hakimleri var. Türkiye’de bu yargıda terfi bakımından çok önemli. Yargı, orduya dönük danışma faaliyeti yürütüyor ve daha da kötüsü bu sürecin yargısal örgütlenmesini yürütüyor. Karargah hakimliği dediğim bu.

YARGI MÜDAHALESİ

Ahmet Çağlayan (E. DGM Hakimi): Bunun adı açıkça yargının yargıya müdahalesi veya bir takım güçlerin müdahalesidir. Konuşmalarda açık açık ifade ediyorlar. Bu artık bazı yargı kurumlarının tarafsızlığı olmadığını gösteriyor. Yargıtay’ın o dairesi Erzurum ve İstanbul’daki mahkemelerin amiri değildir ve bunu böyle yapacaksın diye talimat veremez.

Yalanlanmayan kayıtlardaki plan

Yargıtay 8. Daire Üyesi Hamdi Yaver Aktan ile Yargıtay 10. Hukuk Dairesi Üyesi Fatih Arkan arasında geçtiği iddia edilen konuşmalarda Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in cezaevinden kurtarılması ve dosyanın kapatılmasıyla ilgili planlar konuşuluyor. Aktan olduğu iddia edilen kişi, dosyanın üzerinin örtülmesi için ‘evrakta sahtecilik’ suçundan Cihaner’i yargılayan Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker’e, “Dosyayı Erzurum’dan alıp kapat, Yargıtay başkanısın dedim” diyor. Aynı dairenin diğer üyesi Kubilay Taşdemir’e de Başsavcı Vekilliği sözü verildiği öne sürülüyor.

Aktan susuyor

Yargıtay 8. Daire üyesi Hamdi Yaver Aktan, star muhabirlerinin iki gündür sekreterine ses kaydıyla ilgili konuşmak için bıraktıkları notlara rağmen herhangi bir açıklama yapmadı.

Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.