Albay Üçok çete lideri

Albay Üçok çete lideri
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 'sahte çürük raporu' soruşturması kapsamında, 8'i tutuklu 17 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

İddianamede iki numaralı sanık olarak yer alan Hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok, 'suç örgütü yöneticisi' olmakla suçlanıyor.

Eylül 2009'da yapılan 'Sahte çürük operas-yonu'nda ilk olarak İşçi Partisi'nin Hava Kuvvetleri Komutanlığı içindeki Karargâh Evleri yapılanmasını soruşturan Zeki Üçok'un aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklanmıştı. Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta tarafından hazırlanan 204 sayfalık iddianamede Üçok, Murat Tugay Tepe ve iki kişi daha 'haksız çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek'le suçlanıyor. Aralarında Zeki Üçok, Askerî Yargıtay Hâkimi Binbaşı Mehmet Çelik'in de bulunduğu 17 şüphelinin 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'örgüte üye olma', 'yağmaya teşebbüs' 'rüşvet karşılığı arazi yolsuzluğu' suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. İddianamede 60 eyleme karıştıkları belirtilen şüphelilerin, usulsüz şekilde yüksek miktarlarda kazanç sağladıkları anlatılıyor. İddianamede 3 şüpheli hakkında ise görevsizlik kararı verilerek dosyaların yerel mahkemelere gönderildiği öğrenildi. 

Örgütün lideri olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve iddianamenin 1 numaralı sanığı olarak görülen Murat Tugay Tepe'nin mahkemede verdiği ifadede, Ahmet Zeki Üçok'un kendi adına otellerde kaldığını ve kadınlarla birlikte olduğunu itiraf ettiği öne sürülmüştü. İddianamenin diğer tutuklu sanıkları arasında ise emekli astsubaylar Ömer Uçar, Erdem Kılıç, İsmail Es,yemek fabrikası sahibi Fehmi Suna, halkla ilişkiler müdürü Tahir Mete Turan, kameraman Taylan Özgün Düşko bulunuyor. Ergenekon soruşturması kapsamında ortaya çıkarılan ve İşçi Partisi'nin TSK içinde yapılanması olarak gösterilen 'Karargâh Evleri' soruşturmasını yürüten Albay Ahmet Zeki Üçok, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelen bir ihbar üzerine gözaltına alınmıştı. Rüşvet karşılığı arazi yolsuzluğu yaptığı, tehdit, şantaj ve askerlik işlemlerinde sahte çürük raporu verdiği iddia edilmişti. Albay Ahmet Zeki Üçok 'yağmaya azmettirme' ve 'örgüt üyeliği' iddiasıyla 25 Eylül 2009'da tutuklanmıştı. 'Bamya' kod aldı Ahmet Zeki Üçok'un görevi gereği bilgi sahibi olduğu çürük raporunda sorunu olan ve özellikle zengin kişilerin isimlerini çeteye verdiği iddia edilmişti.

Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu'ya ait olduğu iddia edilen ses kaydında Üçok'a ait delillerin ortadan kaldırılması talimatı veriliyordu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 'delilleri karartmak ve yasa dışı örgüte yardım' iddiasıyla Çubuklu'yu iki kez ifadeye çağırmıştı. Çubuklu iki davete de icabet etmedi. Çubuklu'nun dosyasının ayrılarak 'görevsizlik' kararıyla Ankara'ya gönderildiği iddia edildi. Ancak soruşturmada yetkili makamlar bu iddiayı doğrulamadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.