Etik Günü'nüz kutlu olsun!

Etik Günü'nüz kutlu olsun!
TÜMSİAD Ankara Şubesi Başkanı A. Halil Vahapoğlu, 25 Mayıs Etik Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Vahapoğlu'nun mesajı şöyle: 

Günümüzde, küresel kalkınma yarışında, bizden önce yola çıkanlara ve bizden hızlı koşanlara yetişebilmek için, teknolojiyi kullanmaya ve bilgi toplumu olmaya mecburuz. Zira kalkınma için geçmişte kullanılan klasik yöntemlerle, onlara yetişmeye imkân kalmadı. Fakat bu yöntemleri kullananların insan olduğunu göz önünde bulundurmak zorundayız. İnsanların hataya açık varlıklar olması gerçeğinden yola çıkılarak bir takım kurallar çerçevesinde yaşaması, çalışması, insanca varlığını devam ettirebilmesi için öncelikle toplumsal etik kurallarına riayet etmesi gerekir. Etiketin etik kavramının önüne geçmemesi gerekir. Türkçe söylemek gerekirse “Ahlak”. Yaşanılan ülkenin kanunları zaten uyulması olmazsa olmazdır.

25 Mayıs tarihi ülkemizde Etik Günü olarak kutlanmaktadır. 25 Mayıs''ın özelliği Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu''nun kuruluş Kanunu''nun (5176 sayılı Kanun) kabul tarihidir. Bu günün ne anlama geldiğini ve niçin kutlandığını bilmek için öncelikle kısa bir sözlük çalışması yapmak yararlı olacaktır. Kelime anlamıyla ‘etik’ Yunanca ethos yani "töre" sözcüğünden türemiştir, özgün Yunanca kullanımı ‘Etika’dır. Felsefenin dört ana dalından biridir. Yanlışı doğrudan ayırt edebilmek amacıyla ahlâk kavramının doğasını anlamaya çalışmaktadır.

Nasıl ki birilerinden saygı görmek, zarar görmemek istiyorsak bizde başkalarına öyle davranmamız gerekmez mi? Bu sadece komşulukta değil, hepimizin içinde olduğu iş hayatında da öyle olmalıdır.

Bizim kendi benliğimize hiç de yabancı olmayan bir kavramdır “Ahlak”. Bilindiği gibi Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu''da yaşayan Türklerin, esnaf ve sanatkârlarının birliğini, çalışma ilkeleri ve usullerini oluşturan, çok yönlü bir sosyo-ekonomik Türk kurumudur. Ahi Örgütüne üye olan esnaf ve sanatkârların uymaları gereken bir dizi ahlak ve iş kuralları vardı. Uyulmaması durumunda ağır cezalar da öngörülmüştü. Etik alanı öylesine geniş bir konudur ki, bazen ne olduğu veya ne anlama geldiği konusunda sağlıklı bir bütünlük de sağlanamayabilir. Türk kültüründe ticari ahlak diye bir alt başlık dahi geliştirilmiş, örneğin bir sokakta bir bakkal dükkanı varken ikinci bir bakkal dükkanı açılacaksa önceki bakkalın rızası alınması gibi uygulamalar olmazsa olmazlarımızdan olmuştur. Halbuki yasal olarak orada ikinci bir bakkalın olması uygun olmasına rağmen etik kurallar bunu gerekli görmüştür.

Aslına bakarsanız bu gün yaşadığımız pek çok sosyal ve ticari olumsuzlukların başında bu etik değerlerimizin; gelişen teknoloji ve artan nüfus ile düşen eğitim kalitesi ile yozlaşması sanki ütopik ilişkilermiş gibi algılanmasındandır.

Biz TÜMSİAD Ailesi olarak ortak değerlerimize ve kültürümüze sonuna kadar sahip çıkma kararlılığı ve azmi içindeyiz. Gerek sosyal ve gerekse iş hayatımızda bu güne kadar olduğu gibi etik değerlerimizi yaşayacak ve yaşatacağımızı bir kez daha Etik Günü vesilesi ile kamuoyu ile paylaşmak istedik.

Bütün TÜMSİAD üyeleri ve gönül verenleri ile beraber tekrar Etik Günü’nüzü kutlarız; sağlık, başarı dolu günlerde görüşmek temennisi ile… 

A.Halil VAHAPOĞLU

TÜMSİAD ANKARA ŞUBESİ BAŞKANI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.