Padişah torununun dramı

Padişah torununun dramı
Sultan 5. Mehmet Reşad'ın torunlarından Şehzade Hasan Orhan Efendi, Mısır'da 3 gün önce vefat etti. Bu ölüm, bir dramı da ortaya çıkardı. 

Kanser tedavisi gören Osmanlı torunu, parasızlıktan Mısır'daki hastaneden çıkarılmıştı. Eyüpsultan'a defnedilme vasiyeti ise bürokratik engeller yüzünden gerçekleşmedi.

Osmanlı hanedanının yurtdışında yaşayan iki mensubu daha hayata gözlerini yumdu. Sultan Reşad'ın torunlarından Şehzade Hasan Orhan Efendi 3 gün önce Mısır'da, Sultan Abdülmecid'in torunlarından Beyzade Abdurrahman Samioğlu Mehmet Sami de Londra'da vefat etti. 

Mısır'da öğretim görevlisi olan Şehzade Hasan Orhan Efendi'nin vefatının ardından, bir vasiyetin parasızlık ve bürokratik engeller yüzünden yerine getirilemediği ortaya çıktı. Şehzade Hasan Orhan Efendi, uzun bir süredir beyin kanseriydi. Maddi imkânsızlıklar yüzünden yattığı hastaneye 6 bin dolar borcu biriken merhum şehzade, vefatından kısa süre önce hastaneden çıkarıldı. Hasan Orhan Efendi'ye, Sultan 2. Abdülhamid'in torunlarından Şehzade Orhan Osmanoğlu, İstanbul'dan yardım elini uzatmaya çalıştı; ancak başarılı olamadı. Şehzade Orhan Osmanoğlu'nun şu sözleri hanedan torunlarının içinde bulunduğu durumu gözler önüne seriyordu: "2 ay boyunca şehzadeye para temin etmeye çalıştım; ancak yeterli miktarı bulamadım."

Dışişleri Bakanlığı ve Kahire'deki Türk Büyükelçiliği nezdinde girişimlerde bulunduğunu kaydeden Şehzade Osmanoğlu, borcun ancak vefattan sonra ödenebildiğine dikkat çekiyor. Şehzade Hasan Orhan Efendi, Eyüpsultan'da babasının kabrinin yanına gömülmek istediğine dair vasiyetini vefatından hemen önce görüştüğü Şehzade Orhan Osmanoğlu'na söylemiş. Şehzade Osmanoğlu ise maddî imkansızlıklar ve bürokratik sıkıntılar sebebiyle merhumun vasiyetini yerine getirememenin üzüntüsünü yaşadığını belirtiyor.

Londra'da yaşayan Sultan Abdül-mecid'in torunlarından Beyzade Abdurrahman Samioğlu Mehmet Sami Beyefendi de 5 gün önce hayata veda etti. Londra'da defnedilen merhum Beyzade 85 yaşındaydı. Vefat eden Şehzade Hasan Orhan Efendi ve Beyzade Abdurrahman Samioğlu Mehmet Sami Beyefendi için Osmanlı Hanedanı'nın İstanbul'da yaşayan mensupları taziyeleri kabul edecek. Hanedan üyeleri, bugün ve yarın 10.00-20.00 saatleri arasında Yıldız Parkı Çadır Köşkü'nde bir araya gelecek. Ayrıca aynı mekanda bugün ikindi namazını müteakip vefat eden Osmanlı torunlarının ruhu için hatm-i şerif okunacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.