Uzan zehir tacirleriyle aynı listede

Uzan zehir tacirleriyle aynı listede
Yurtdışında kaçak hayatı yaşayan Uzan ailesi, ekonomi ve iş dergisi Forbes tarafından dolar milyarderi olup ancak hapiste ya da kaçak hayatı yaşayanlardan oluşan listeye ikinci sıradan girdi.

Ekonomi ve iş dergisi Forbes, hapiste olan ve kaçak hayatı yaşayan dolar milyarderlerinin listesini yayınladı. Bir kaç ay önce hakkında 23 yıl hapis kararı çıkan ancak daha önce yurtdışına çıkan ve Fransa'ya sığınma başvurusunda bulunan Cem Uzan'la birlikte Uzan ailesi, "kaçak milyarderler" listesine girdi. Uzan ailesi, listede dünyanın en çok aranan milyarderi olan ve başına 5 milyon dolar ödül konulan "El Chapo" lakaplı Meksikalı uyuşturucu kaçakçısı Joaquim Guzman Loera'nın ardından ikinci sırada yer aldı. 

Dünyanın en çok aranan milyarderi olan El Chapo'nun 12 milyar dolar serveti olduğu tahmin ediliyor. ABD'ye doğru kokain trafiğini kontrol eden uyuşturucu kartelinin başındaki El Chapo'nun günlük net kazancının 1 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

TÜM FERTLERİ KAÇAK

Haberde 2001 yılında 1.6 milyar dolar serveti olduğu belirlenen Uzan ailesinin tüm fertlerinin kaçak olduğuna dikkat çekiliyor. Son olarak geçen nisan ayında Cem Uzan'ın yolsuzluk ve rüşvet verdiği gerekçesiyle hakkında çıkan 23 yıl hapis kararından sonra Fransa'ya sığınma başvurusu yaptığına değinilen haberde babası Kemal Uzan ve kardeşi Hakan Uzan'ın aynı suçlardan arandığı, halen Türk hükümetine 5,9 milyar dolar borcu olduğu söylenen Uzan ailesinin 2004 yılında Türk hükümetinin 200'den fazla şirketine el koymasından sonra milyarderler listesinden çıkarıldığına dikkat çekiliyor. Derginin parmaklıklar ardındaki milyarderler sıralamasında ise Çin'in en zengin adamı olarak bilinen 41 yaşındaki Wong Kwong Yu birinci oldu. 2006 yılında 6,3 milyar dolarla ülkenin en zengin adamı seçilen Wong, geçen ay rüşvet vermek ve "insider trading" suçundan tam 14 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

LİSTEDE BAŞBAKAN THAKSİN DE VAR

Listede Tayland'ın eski milyarder başbakanı Thaksin Shinawatra yer aldı. Shinawatra hapiste değil ama 2006 yılında darbe ile başbakanlıktan indirildikten sonra yolsuzluktan iki yıl hapse mahkum edildi ve Tayland vatandaşlığını kaybetti. Servetinin 2,2 milyar dolarına hükümet tarafından el konuldu ve halen yargılanıyor. Şu sıralar Dubai'de yaşayan Asyalı milyarder işadamı, ayrıca Bangkok'ta üç ay süren ve 88 kişinin ölümüne neden olan "Kırmızı Gömlekliler" hareketini organize etmekle suçlanıyor. 7 yıldır hapiste tutulan milyarder Rus işadamı Mikhail Khodorkovsky üçüncü sırada, bir başka Rus oligark Platon Lebedev de dördüncü sırada yer aldı.


Dolandırıcılıktan 23 yıl hapis cezası

Kendilerini yasal sorumluluktan kurtarmak ve malvarlıklarını kaçırmak için İmar Bankası ve buna bağlı şirketlerindeki hisselerini üçüncü kişilere eski tarih ve sahte yönetim kurulu kararlarıyla devretmekle suçlanan Genç Parti (GP) Genel Başkanı Cem Uzan, aile üyeleri ve banka yetkililerinin 'çete kurmak ve dolandırıcılık' suçundan yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, konulan çıkış yasağına rağmen gittiği Fransa'dan siyasi iltica hakkı isteyen Cem Uzan'a 23 yıl hapis cezası verilmişti. Haklarında yakalama emri bulunan Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Hakan Uzan, Hüseyin Engin Saydam, Mustafa Düzgünce ve Cenk Ali Türkan'ın dosyaları ise savunmaları alınamadığı için dosyadan ayrıldı. Haklarında karar verilemeyen sanıklardan Kemal Uzan ve Hakan Uzan'ın Ürdün'de bulunduğu öne sürülüyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.