Dakika dakika tüm saldırı gelişmeleri

Dakika dakika tüm saldırı gelişmeleri
İsrail'in Türk yardım gemilerine yönelik saldırısıyla ilgili tüm gelişmeler...

SAAT: 16.54 - NETANYAHU GEZİSİNİ İPTAL ETTİ
İsrail başbakanı Netanyahu, ABD gezisini iptal etti.

SAAT: 16.43 - ERDOĞAN MERKEL'İ ARADI
Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'i aradı, diğer liderlerle de görüşecek.

SAAT: 16.13 - BM OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR
BM Güvenlik Konseyi saldırıyla ilgili bugün olağanüstü toplanacak.

SAAT: 15.29 - ESAD VE HARİRİ'DEN KINAMA
Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve Lübnan Başbakanı Saad Hariri, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere yaptığı saldırıyı kınadılar. 

İki liderin ortak bildirisinde, "Suriye Arap Cumhuriyeti ve Lübnan Cumhuriyeti, İsrail'in bu sabah yıllardır abluka altında yaşayan Filistin halkına insani yardım taşıyan 'Özgürlük Filosu' gemilerinde bulunan sivillere karşı düzenlediği vahşi saldırıyı şiddetle kınıyor" ifadelerine yer verildi.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, sabah saatlerinde Şam'da biraraya gelen Esad ve Hariri'nin bölgesel gelişmeleri de değerlendirdiklerini bildirdi.

SAAT 15:23

Gemide gözaltına alınan 16 kişi sorgulanıp hapse gönderildi  
İsrail askerlerinin Gazze filosuna gerçekleştirdiği operasyonda gözaltına alınan 16 kişinin, Beersheba'daki bir hapishaneye nakledildiği bildirildi. İsrail İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 16 kişinin, bakanlık tarafından sorgulandığı belirtildi. Ardından bu kişilerin ardından Nahshon birliği tarafından Beersheba'daki Ela Hapishanesi'ne transfer edildiği kaydedildi.

SAAT: 15.11 - İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA
İsrail itidalli davranmalı, uluslararası yükümlülükleri yerine getirmeli.

SAAT 14:58

AB'NİN TEPKİSİ
AB olay hakkında soruşturma istedi

DAVUTOĞLU: KORSANLIK
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in yadım gemisine yönelik baskını için "Korsanlık" dedi. 

SAAT: 14.38 - İSRAİL NEYİ SAKLIYOR?
Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossi Gal ile görüştü. İsrail tarafı, ölen ve yaralananlarla ilgili net bilgi sunamadı. 

Edinilen bilgiye göre, görüşmede Büyükelçi Çelikkol, Gal'e, olayın uluslararası sularda meydana geldiğini belirterek Türkiye'nin tepkisini iletti.

Büyükelçi Çelikkol, ayrıca ölü ve yaralıların kimliklerinin bir an önce tespit edilmesi ve Türkiye'ye nakledilmesi konusuna özen gösterilmesini istedi.

Ancak İsrail tarafının görüşmede Büyükelçi Çelikkol'a, operasyonda ölen ve yaralananlarla ilgili net bilgi sunamadığı öğrenildi.

Ölenlerin hepsinin Türk vatandaşı mı olduğu, aralarında başka uyrukluların da bulunup bulunmadığı henüz bilinmiyor.


SAAT: 14.37 - ABD'DEN İLK TEPKİ

Beyaz Saray: Ölenler ve yaralanlar için derin üzüntü duyuyoruz. 

SAAT: 14.05 - İSVEÇ VE MISIR ELÇİLERİNİ GERİ ÇAĞIRDI
İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından sonra İsveç Dışişleri Bakanlığı, protesto için İsrail elçisini çağırdı. Son olarak Mısır'da elçisini geri çağırdı.


SAAT: 13.32 - BM'DEN İSRAİL'E KINAMA
BM Genel Sekreteri: İsrail'i kınıyorum, soruşturma açılması kaçınılmaz.

SAAT: 13.10- İSRAİL GÜVENLİK DÜZEYİNİ YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKARDI
İsrail polisi, Gazze'ye yardım götüren gemilere yapılan saldırı sonrası, ülke genelinden güvenlik düzeyinin yüksek alarma geçirdi. 

İsrail polis sözcüsü Micky Rosenfeld, "Ülke genelindeki güvenlik seviyesini artırdık." dedi. İsrail Savunma Güçleri sözcüsü ise güvenliğin güçlendirildiğini ifade ederken, Gazze ile sınırdaki kontrol noktalarının da kapatıldığını ifade etti.

Öte yandan onlarca göstericinin Kudüs'ün kuzeyindeki Qalandiya kontrol noktasına toplandığı bildirildi. Ayrıca, Ramallah'da geniş katılımlı bir gösteri planlandığı gelen bilgiler arasında.

Bu arada İsrail İçişleri Bakanı Yitzhak Aharonovitch de her türlü gösteri ve ayaklanmaya karşı önlem aldıklarını ifade etti.

SAAT: 13.18 - İSPANYA VE YUNANİSTAN, İSRAİL BÜYÜKELÇİLERİNİ ÇAĞIRDI 
İsrail askerlerinin "Gazze gemileri"ne yönelik kanlı saldırısının ardından gemilerde vatandaşları bunulan İspanya ve Yunanistan da, açıklama talebiyle İsrail büyükelçilerini çağırdı.

Türkiye ve İsveç'in yanısıra, "Gazze gemileri"nde de vatandaşları olan İspanya ve Yunanistan da, Madrid ve Atina'da görevli İsrailli büyükelçilerini çağırdıkları, İsrail'den açıklama istedikleri bildirildi.

SAAT: 13.06- DAVUTOĞLU BM'Yİ GÖREVE ÇAĞIRACAK
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington temaslarını iptal ederek New York'a gidecek. Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağıracak.

SAAT: 13.03 - İSRAİL ASKERLERİNİN YARALADIĞI 10 KİŞİ PETAH TİKVA'YA GÖTÜRÜLÜYOR 
İsrail yardım gemilerine düzenlediği saldırıda yaralanan 10 kişinin, Petah Tikva kentine götürüldüğü bildirildi. Yaralıların burada Rabin Sağlık Merkezi tedavi altına alınacağı kaydedildi.

SAAT: 12.57- ŞAHİN: ŞİDDETLE KINIYORUM
TBMM'de Türkçe Olimpiyatları'na katılan bir grup öğrenciyi kabul eden Şahin, İsrail'in Gazze'ya insani yardım götüren gemiye yönelik kanlı saldırıyı kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi. Bu saldırı ile İsrail'in uluslararası hukuku ayaklar altına alındığını vurgulayan Şahin, "Gazze'de uzun süredir ambargoya maruz kalan başta çocuklara yardım götürmek için sivil insanların oluşturduğu konvoya maalesef İsrail'in saldırılarına maruz kaldı. Hayatını kaybedenler oldu. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Bunu TBMM Başkanı olarak şiddetli kınıyorum. Bu uluslararası hukukun ayaklar altına alınmasıdır. Ve azık denizde meydana gelmişti bu saldırı. Sanıyorum uluslararası kuruluşlar derhal bu duruma tepki gösterecektir. Ve uluslararası hukukun icabı neyi gerektiriyorsa onlar yapılmalıdır." şeklinde konuştu.

Şahin, "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devleti bütün olup bitenler karşısında uluslararası hukukun verdiği bütün hak ve yetkileri kullanacaklardır, kullanmalıdır. TBMM de bu hunharca tepki karşısında gerekli tepkiyi verecektir. Eğer dünyanın huzur ve barış içinde olacaksa yavrularımızı buna hazırlamak durumundayız." ifadelerini kullandı. Şahin, "İsrail savaş kabinesi dün toplandı. Türkiye'de bir önlem alınmadı. Burada bir ihmal mi var?" yönündeki bir soruya karşılık da şu cevabı verdi: "Ben sadece insani amaçlı olan ve sadece Türkiye'den değil başka ülkelerden de yardım gemileri Akdeniz'de yola çıktılar. Herhalde insani yardımı götüren bu insanlar, bu insanların vatandaşı olduğu ülke yöneticileri İsrail'in bu deni insanlık dışı bir tavır içerisinde olacağını tahmin etmediler. Çünkü bu çağda öyle bir muameleye sivil insanların maruz kalması düşünülemez. O nedenle önce öngörülmeyen bir durum karşısında kimseyi suçlama hakkımı kendimde bulmuyorum."

"Meclis bu konuda bir karar alabilir mi? sorusuna ise Şahin, "Bu konuda en azanında bir deklarasyon yayımlayabilir. Bu konuyu gündeme alan kınayan bir açıklama yayımlayabilirler. Bütün siyasi parti grupları bir araya gelerek ortak bir deklarasyon Meclis Başkanlığı'na verilerek Genel Kurul'da okutulabilir. Gezmişte bunun örnekleri var." karşılığını verdi.


BU SIRADAN BİR TERÖR OLAYI DEĞİL

Şahin, 6 askerin şehit olduğu İskenderun'daki saldırıyla ilgili bir soruya ise "Bu çok dikkat çekici bir husustur. Bunu yapanlar kimdir? Tetikçiler kimdir? Bu tetiği çektirenler kimdir? Arkalarında kimler var ve ne yapmak istiyorlar? Amaçları nedir? Bütün bunları yetkili makamların üzerinde ciddiyetle durmaları gerekir. Ben bunu basit bir terör saldırısı olarak görmüyorum." şeklinde konuştu.

SAAT: 12.56- İHH BAŞKANI: YAŞANANLAR İNSANLIK ADINA UTANÇ VERİCİ

İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) Genel Başkan Vekili Yavuz Dede, İsrail'in Filistin'e yardım götüren gemilere saldırısının insanlık adına utanç verici bir davranış olduğunu belirtti. Ölü sayısının İsrail basınından gelen bilgilere göre 18 olduğunu açıklayan Dede, yaralı sayısı hakkında net bilginin olmadığını, yaralılar ile ilgili endişeler duyduklarını ifade etti.

İHH'nın öncülüğünde Filistin'e yardım götüren gemilere İsrail askerleri tarafından sabah saatlerinde yapılan saldırı dünyada ve Türkiye'de büyük yankı uyandırdı. Gemide bulunanların yakınları, sabah saatlerinden itibaren İHH Genel Merkezi'ne akın etti. Genel merkezde endişeli bekleyiş sürerken İHH Genel Başkan Vekili Yavuz Dede, olayla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Gemilerin insani yardım amacıyla geçen hafta Filistin'e doğru yola çıktığını hatırlatan Dede, "Gemilerimiz geçen hafta içinde hareket etmişti. Ufak tefek eksiklikler vardı; ama dün akşam itibariyle son buluşma noktasından sonra arkadaşlarımız Gazze'ye doğru hareket ettiler. Bu süre içinde İsrail'in dezenformasyonuna çok fazla maruz kaldık. Biz bu süre içinde şunu söyledik; bu bir insani yardım filosudur. Kesinlikle siyasi bir amaç taşımamaktadır. Bu malzemeler gümrüklerden tek tek kontrol edilerek geçirilmiştir. İçinde herhangi bir silah malzemesi yoktur. Gidenler asker değildi, giden arkadaşlar, sivil toplum örgütleri, basın mensuplarından milletvekillerinden oluşan kişilerdi. Oraya giden insanlar, hayatını kaybeden insanlara bir nebze olsun soluk vermek için yola çıkmışlardı." diye konuştu.


GEMİDEKİ İNSANLARA HELİKOPTERDEN VE HÜCUM BOTLARINDAN ATEŞ EDİLDİ

Gemiden 24 saat boyunca canlı yayın aracılığı ile bağlantı sağlandığını ancak saldırının yapıldığı andan itibaren bağlantının kesildiğini dile getiren Dede konuşmasını şöyle sürdürdü: "24 saat boyunca canlı yayın aracımız orada çalışıyordu. Sabah 04:00 - 04:30 sıralarında İsrail hücum botlarının gerçekleştirdiği karartma neticesinde artık arkadaşlarımıza ulaşamıyor olduk. Saat 04.00 itibarıyla İsrail askerleri operasyonu gerçekleştirdi. Arkadaşlarımız bu operasyonu tek tek kameraya aldılar. İlk canlı yayın bağlantısında da İsrail zulmünün ne boyutta olduğunu açık bir şekilde ortaya koydular. İçerisinde hiçbir silah unsuru aletin dahi olmadığı, içerisinde sadece sivil insanların olduğu, askerlerin olmadığı, askeri eğitim yapan insanların olmadığı gemilere sanki düşman gemisine saldırıyormuş gibi helikopterden gerçek mermilerle ateş ettiler. Hücum botlarından gerçek mermilerle ateş ettiler. Arkadaşlarımız o sıra gemilere bakıyorlardı. Olayları izliyorlardı. Direk uyarıda bulunmadan insanların üzerine sanki bir savaş esnasında düşmana silah sıkıyormuş gibi sivil insanlara silah sıktılar. Bu süre içinde bir bağlantının olmaması bizi büyük endişeye sevk etti. Bu sürede İsrail askerlerinin nasıl davranacağını gerçekten bilmiyoruz. Umuyorduk ki İsrail askerleri bir operasyon yapacaklar. Ama bu operasyonun yine insani bir şekilde olabileceğini tahmin ediyorduk. Fakat canavarca karşılandık. Sanki savaşa giden askerlermiş gibi sivil insanların üzerlerine ateş yağdırıldı. İlk haberlerde 2 ölü, 30 yaralı diye haber almıştık. Sıhhatli bağlantı kuramadığımız için daha sonra net bir haberimiz olamadı. Ölüler neticede şehitlerimizdir. Yaralı olan insanlarla ilgili endişe içindeyiz. Yaralılara acil müdahale gerekiyor mu bilmiyoruz. İnsanlığın buna müdahale etmesini istedik. İsrail basını ya bunu bir spekülasyon olarak yapıyor ya da gerçek, her saat iki tane ölü fazladan açıklamaya başladı. Şuan İsrail basınının yaptığı açıklamaya göre 18 tane ölü var. Yani korktuğumuz başımıza geldi. İnsanlar orada yaralıyken, hayat bulması gerekirken ölmeye başladı. Bu çok acı bir şey. İnsani yardım için giden bu insanların böyle bir muameleye tabi tutulması ve sanki terörist gibi avlanması, avlandıktan sonra bir yaralı hayvan gibi bir kenara atılmasına seyirci kalınması insanlık adına utanç verici. Uluslar arası hukuk uluslar arası denizcilik, uluslar arası insani yardım, insan hakları özgürlükleri AB, BM bunların hepsi fasa fisoymuş. Bu zamana kadar bu kurumların hepsinden farklı farklı desteklerin gelmesi gerekiyordu. Bu gemilerin içinde 50'ye yakın insan var. Bu kurumlardan bir destek, bir kınama gelmedi."


DİLİPAK: BÜYÜKELÇİ ÜLKESİNE GERİ GÖNDERİLMELİ

Saldırının kabul edilemez olduğunu dile getiren Gazeteci Abdurrahman Dilipak da, İsrail Büyükelçisi'nin ülkesine geri gönderilmesini istedi. Gemiden haber alınamadığını belirten Dilipak, "Başbakan Erdoğan derhal Türkiye'ye dönmelidir. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ankara'da kalarak olayların yakından takip etmelidir. TSK'nın Akdeniz'de devriye görevi yapan çağrı grubunun yaralıları getirmek, saldırının önlenmesi ve işgal edilen gemilerin kurtarılabilmesi için bölgeye sevk edilmesi gerekir." diye konuştu.

SAAT: 12.50 - KATİL DEVLETTEN DEZENFORMASYONA DEVAM
İsrail ordusu, Gazze'ye yardım götüren yardım gemilerinde yaşanan olaylara ilişkin açıklamasında gemideki eylemcilerin, askerlere ait iki silahı çaldıklarını öne sürdü. Açıklamada sabah saatlerinde gemiye çıkan askerlerden iki tabanca aldıkları, bu silahların daha sonra gemide bulunduğu savunuldu.

İsrail ordusu, ilk açıklamasında da İsrail askerlerine ateş açıldığını ve İsrail askerlerinin de buna cevap verdiğini belirtmişti. Ancak gemideki eylemciler, kendilerinde silah olmadığını ve İsrail askerlerine karşı bir şiddet eyleminde bulunduklarını söylüyorlar.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon da konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında Gazze gemilerini bir provokasyon olarak niteledi. Ayalon, gemideki eylemcilerde de silah bulunduğunu iddia etti. Bu silahların da İsrail askerlerine karşı kullanılmış olduğunu dile getirdi.

Öte yandan İsrail ordusu operasyonda yaralanan iki askerinin durumunun ağır olduğunu duyurdu. Askerlerin Hayfa'daki Rambam Hastanesi ile Tel Hashomer'deki Şeba Hastanesi'nde tedavi edildikleri aktarıldı.


SAAT: 12.46 - İSRAİL TELEVİZYONU: SALDIRIDA 19 KİŞİ ÖLDÜ 
İsrail televizyonu, Gazze'ye yardım taşıyan gemilerde 19 kişinin öldüğünü, 26 kişinin yaralandığını bildirdi.

SAAT: 12.45- İSPANYA BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, İsrail'in Gazze'ye yardım gemilerine yaptığı müdahaleyi 'ciddi ve endişe verici' olarak nitelendirdi.

Zapatero, dışişleri bakanlığına çağırılan İsrail Büyükelçisi'yle görüşmenin devam ettiğini söyledi.

SAAT: 12.40 - İSPANYA, İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ'Nİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞIRDI 
İsrail'in saldırdığı yardım gemilerinde 3 İspanyol vatandaşının da bulunduğu belirtildi. İspanya Dışişleri Bakanlığı, İsrail Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak olayla ilgili izahat istedi.

İspanyol basını, yapılan müdahaleye ilk ve en ciddi tepkinin Türk hükümeti tarafından geldiğini belirtirken, dışişleri bakanlığından gelen " İsrail yaptıklarının sonuçlarına katlanacak" açıklamasını aktardı.

El Mundo gazetesi ise müdahalenin İsrail ile Türkiye arasında ciddi bir krize yol açtığını yazdı.

SAAT: 12.24 - İKT'DE ACİL DURUM TOPLANTISI YAPILIYOR
Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail'in saldırısıyla ilgili olarak İslam Konferansı Teşkilatında (İKT) acil durum toplantısı yapılıyor.

Alınan bilgiye göre, toplantıda İsrail saldırısıyla ilgili gelişmeler ve son durum ele alınıyor.

Toplantıda durum değerlendirmesinin devam ettiği ve neler yapılabileceğinin ele alındığı öğrenildi.

İKT'deki toplantının ardından bir basın açıklamasının yapılması bekleniyor.

SAAT: 12.19 - GEMİLERDEKİ ALMAN MİLLETVEKİLİNDEN HABER ALINAMIYOR 
İsrail'in saldırı düzenlediği gemilerde bulunan iki Alman milletvekilinden haber alınamadığı belirtildi.

Alman Sol Parti'den bir sözcü, Cihan'a yaptığı açıklamada Federal Meclis Üyeleri Annette Kroth ve İnge Höger'e ulaşamadıklarını, herhangi bir bilgi elde edemediklerini söyledi.

SAAT: 12.17 - İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İSRAİL ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI
İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından sonra İsveç Dışişleri Bakanlığı, protesto için İsrail elçisini çağırdı.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İtalya'daki resmi ziyaretinin ardından ülkesine dönerken İsveç Haber Ajansı TT'ye yaptığı açıklamada, saldırıyı ''çok ciddi ve kabul edilemez'' olarak nitelendirdi.

İsrail'in Stockholm Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını bildiren Bildt, durumu değerlendirdiklerini olay sırasında nelerin yaşandığını anlamaya çalıştıklarını söyledi.

Konuyla ilgili olarak İsrail'den açıklama istediklerini, bu nedenle İsrail elçisini bakanlığa çağırdıklarını kaydeden Bildt, Türk Dışişleri Bakanlığı ile de sürekli temas halinde olduklarını kaydederek, ''Uluslararası sularda yaşanan bir olay ve Türkiye, bu olayın sonuçlarının tamir edilemez olacağını açıkladı. Şu anda ne olup bittiğini öğrenmeye çalışıyoruz'' dedi.

Carl Bildt, Avrupa Birliğinin İsrail'e ortak tepki göstermesi için çaba harcandığını da kaydetti.

-11 İSVEÇLİ BULUNUYOR-

Bu arada, Gazze'ye yardım götüren konvoydaki bir gemide İskandinav ülkeleri İsveç ve Norveç'ten de yardım kuruluşları temsilcilerin bulunduğu ve bunların arasında İsveç Meclisinin Türk milletvekili Mehmet Kaplan ile birlikte 11 İsveçli'nin yer aldığı açıklandı.

Kaplan'ın mensubu olduğu Çevre Partisi'nin sözcüsü Peter Eriksson, durumun ''çok ciddi'' olduğunu ve uluslararası tepkinin ''çok güçlü'' olması gerektiğini söyledi.

Sözcü, gemide bulunan Kaplan ile saldırının başladığı sabah 05.00'e kadar sürekli telefonla görüşebildiklerini, ancak saldırıdan sonra temasın kesildiğini, bu nedenle endişeli olduklarını kaydetti.

Mehmet Kaplan ile birlikte İsveç'ten tanınmış doktorlar ile tarihçi, yazar ve yardım kuruluşları temsilcilerinin bulunduğu belirtildi.

İsveç Sol Parti'den milletvekili Hans Linde imzasıyla yayımlanan açıklamada da İsveç'in İsrail'i kınaması istendi. Açıklamada, ''İsrail hükümeti, kendi tarih kitaplarını kanla yazıyor'' ifadesini kullanıldı.

SAAT: 11.47 - İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU, OLAYLARLA İLGİLİ BİLGİLENDİRİLDİ 
İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kanada'ya bir ziyaret gerçekleştiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırılar ile ilgili bilgilendirildiğini bildirdi. Kanada ziyareti sonrası ABD'ye geçecek Netanyahu'nun ABD Başbakanı Barack Obama ile görüşmesi planlanıyordu.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırması sonucu Netanyahu'nun ziyaretini yarıda kesip ülkesine geri dönüp dönmeyeceği konusunun ise henüz netlik kazanmadığı belirtiliyor.

SAAT: 11.35 - İSRAİL'İN ATİNA BÜYÜKELÇİĞİ ÖNÜNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Yunan medyası, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısında ilk belirlemelere göre bir Yunanlının da ağır yaralandığını duyurdu.

Gazze'ye yardım organizasyonunun üyelerinden gelen bilgilere göre, kimliği açıklanmayan Yunan vatandaşının durumunun ciddi olduğu kaydedilen haberlerde, yaralıların sayısının 60 olduğu da belirtildi.

Öte yandan, İsrail'in Atina Büyükelçiği önünde bu akşam protesto gösteri düzenleneceği, polisin elçilik binası ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldığı açıklandı.

Bu arada, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, İsrail makamlarının şu ana kadar resmi bir açıklamada bulunmadıklarını söyledi.

İsrail'in Atina Büyükelçisi'nin ise Yunanistan Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı açıklandı.

SAAT: 11.23 - AVUSTRALYALI GAZETECİLERDEN DE HABER ALINAMIYOR
Gazze'ye yardım götüren gemilerdeki Avustralyalı iki gazeteciden de haber alınamadığı bildirildi.

Gazze'ye yardım götüren gemilerde bulunan Avustralyalının Fairfax gazetesi muhabiri Paul McGeough ve fotoğrafçı Kate Geraghty'den haber alınamadığı bildirildi. Fairfax gazetesinden bir yetkili, iki gazetecinin de gemilerdeki olayları takip etmek için görevlendirildiklerini ifade etti. Yetkili, gazetecilere ulaşamadıklarını ve İsrail'in saldırı öncesi sinyalleri bloke etmeye başladıklarını kaydetti. Fairfax yetkilisi, "İstail saldırı öncesi iletişim ağlarını engellemeye başlamıştı. En son görüşmeden sonra gazetecilerimiz ile iletişim sağlayamıyoruz." dedi.

SAAT: 11.19 - DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: HUKUK DIŞI MÜDAHELEYE SON VERİLSİN
İsrail'in Ankara Büyükleçisi Gaby Levy ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarvekili Ünal Çevik Öz görüştü. Levy görüşmenin ardından bakanlıktan ayrıldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yazılı açıklama geldi. Görüşmede uluslarası sularda hukuka aykırı yapılan müdahalenin mazur gösterilmesinin söz konusu olmadığının belirtildiği açıklamada, bu hukuk dışı duruma son verilmesi talep edildi. Gemilerin bir an önce serbest bırakılmasının istendiği ifade edilen açıklamada, İsrail'den konuya ilişkin ayrıntılı bir rapor talep edildiği belirtildi. Görüşmede yaralıların Türkiye'de tedavi edilmesi için İsrail'le gerekli işbirliğinin yapılması istendiğinin altı çizildi.

Görüşmenin ardından İsrail Büyükelçisi Gaby Levy bakanlıktan ayrıldı.

SAAT: 11.18 - TEL AVİV YÖNETİMİNDEN İLK RESMİ AÇIKLAMA GELDİ
İsrail askerlerinin Gazze gemilerine yönelik saldırısının ardından Tel Aviv yönetiminden ilk resmi açıklama geldi. Bir basın toplantısı düzenleyen İsrail Dışişleri Bakanı yardımcısı Danny Ayalon, operasyonu savunurken yardımların ulaştırılmasına yönelik çabalarının ise dikkate alınmadığını söyledi. Danny Ayalon, "Durumu sakinleştirmek için tüm taraflar birlikte çalışmalı" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında Gazze'ye uygulanan ambargoyu da savunan Danny Ayalon, kuşatmanın "Hamas'ın terörü nedeniyle doğru gerekçelere sahip" olduğunu iddia etti. Gemilerle gelen yardımı Gazze'ye ulaştırmayı teklif ettiklerini; ama bunun kabul edilmediğini kaydeden Ayalon, gemilerin ablukayı delmeleri halinde ise bunun bölgeye silah sokulması için bir kapı açacağını savundu.


Bu arada, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, İsrail makamlarının şu ana kadar resmi bir açıklamada bulunmadıklarını söyledi.

İsrail'in Atina Büyükelçisi'nin ise Yunanistan Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı açıklandı.

SAAT: 11.23 - AVUSTRALYALI GAZETECİLERDEN DE HABER ALINAMIYOR
Gazze'ye yardım götüren gemilerdeki Avustralyalı iki gazeteciden de haber alınamadığı bildirildi.

Gazze'ye yardım götüren gemilerde bulunan Avustralyalının Fairfax gazetesi muhabiri Paul McGeough ve fotoğrafçı Kate Geraghty'den haber alınamadığı bildirildi. Fairfax gazetesinden bir yetkili, iki gazetecinin de gemilerdeki olayları takip etmek için görevlendirildiklerini ifade etti. Yetkili, gazetecilere ulaşamadıklarını ve İsrail'in saldırı öncesi sinyalleri bloke etmeye başladıklarını kaydetti. Fairfax yetkilisi, "İstail saldırı öncesi iletişim ağlarını engellemeye başlamıştı. En son görüşmeden sonra gazetecilerimiz ile iletişim sağlayamıyoruz." dedi.

SAAT: 11.19 - DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: HUKUK DIŞI MÜDAHELEYE SON VERİLSİN
İsrail'in Ankara Büyükleçisi Gaby Levy ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarvekili Ünal Çevik Öz görüştü. Levy görüşmenin ardından bakanlıktan ayrıldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yazılı açıklama geldi. Görüşmede uluslarası sularda hukuka aykırı yapılan müdahalenin mazur gösterilmesinin söz konusu olmadığının belirtildiği açıklamada, bu hukuk dışı duruma son verilmesi talep edildi. Gemilerin bir an önce serbest bırakılmasının istendiği ifade edilen açıklamada, İsrail'den konuya ilişkin ayrıntılı bir rapor talep edildiği belirtildi. Görüşmede yaralıların Türkiye'de tedavi edilmesi için İsrail'le gerekli işbirliğinin yapılması istendiğinin altı çizildi.

Görüşmenin ardından İsrail Büyükelçisi Gaby Levy bakanlıktan ayrıldı.

SAAT: 11.18 - TEL AVİV YÖNETİMİNDEN İLK RESMİ AÇIKLAMA GELDİ
İsrail askerlerinin Gazze gemilerine yönelik saldırısının ardından Tel Aviv yönetiminden ilk resmi açıklama geldi. Bir basın toplantısı düzenleyen İsrail Dışişleri Bakanı yardımcısı Danny Ayalon, operasyonu savunurken yardımların ulaştırılmasına yönelik çabalarının ise dikkate alınmadığını söyledi. Danny Ayalon, "Durumu sakinleştirmek için tüm taraflar birlikte çalışmalı" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında Gazze'ye uygulanan ambargoyu da savunan Danny Ayalon, kuşatmanın "Hamas'ın terörü nedeniyle doğru gerekçelere sahip" olduğunu iddia etti. Gemilerle gelen yardımı Gazze'ye ulaştırmayı teklif ettiklerini; ama bunun kabul edilmediğini kaydeden Ayalon, gemilerin ablukayı delmeleri halinde ise bunun bölgeye silah sokulması için bir kapı açacağını savundu.

"Bizim mükerrer çağrılarımıza dikkate alınmadı." diyen Ayalon, bu kuşatmayı kırmalarına müsaade edilmeyeceğini ve denizcilik kanunu uyarınca bunun İsrail'in hakkı olduğunun da defalarca söylendiğini belirtti. "Gemidekiler bu çağrılara kulak vermedi." diye konuşan Ayalon, ardından "Savunma güçlerimiz gemileri takip etmeye ve barışçıl yollarla bu işi sonlandırmaya karar verdi."dedi. Ayalon, gemilerde yaşananlarla ilgili olarak ise detaylı bir bilgi vermedi.

SAAT: 11.16 - ALANYA - İSRAİL ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN KRUVAZİYER TURİZMİNE ARA VERİLDİ
İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırması nedeniyle İsrail - Alanya arasında gerçekleştirilen kruvaziyer turizmine ara verildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bu gece yarısından sonra Alanya'ya gitmek için 420 yolcusuyla yola çıkan Mirage - 1 adlı yolcu gemisi, İsrail'in yardım götüren gemilere saldırması üzerine rotasını değiştirerek Rodos Adası'na yöneldi.

Alanya Liman İşletmeleri ve Denizcilik AŞ yetkilileri, İsrail'den Alanya'ya düzenlenen yolcu gemisi seferlerine bir süre ara verildiğini, bu iptallerin ne zamana kadar süreceğinin ise bilinmediğini açıkladılar.

Alanya Limanı'na bu yılın ilk beş ayında, İsrail'den 19 gemi ile 11 bin bin 541 turist gelmişti. Yıl sonuna kadar bu sayının 60 bine ulaşması hedefleniyordu.

SAAT: 11.11 - TEL AVİV BÜYÜKELÇİSİ ÇELİKKOL, İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARI İLE GÖRÜŞECEK
Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossie Gal ile görüşecek.

İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği kanlı operasyonun ardından Büyükelçi Çelikkol'un bilgi almak üzere Gal ile görüşeceği belirtildi.

Büyükelçi Çelikkol ile Gal arasındaki görüşmenin öğle saatlerinde Kudüs'te olması bekleniyor.

SAAT: 11.09 - FİLİSTİN BÜYÜKELÇİLİĞİ: BARBARCA SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ 
Filistin'in Ankara Büyükelçiliği, İsrail'in Gazze'ye yardım gemilerine saldırısı konsunda, "İsrail tarafından Gazze'ye giden yardım gemilerine yapılan barbarca saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, "Saldırı, dört yıldan fazladır kuşatma altında yaşayan mazlum bir halkın yardımına dünyanın her tarafından gelen sivillere karşı yapılan organize bir devlet terörüdür. Saldırı, uluslararası kanunu hiçe sayarak ve Gazze'de yaşayan insanlarımıza, insan haklarına, uluslararası kanunu savunan ve kafileyi düzenleyen sivil toplum örgütlerine karşı yapılan barbarca saldırıdır.

Yaşanan olayları teessüfle kınıyor, insanlarımızın ve insanlarımızı destekleyen sivil örgütlerin yanında olduğumuzu bildiriyoruz" denildi.

Açıklamada, bu bağlamda, uluslararası kamuoyuna, BM ve uluslararası dörtlüye, uluslararası kanunlara göre suç işleyen ve İsrail'e hükmeden çeteyi durdurması için görev ve sorumluluk almaları yönünde çağrıda bulunuldu.

Filistin'in Ankara Büyükelçiliğinin açıklamasında, sorumluların uluslararası mahkemelerde yargılanarak cezalandırılmasını talep ettikleri belirtildi.

SAAT: 11.09 - İRAN, İKT, BMGK VE ULUSLARARASI TOPLUMU GÖREVE ÇAĞIRDI
İran, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı karşısında İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumu göreve çağırdı.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, İsrail'in, Filistin halkına insani yardım götüren gemilere saldırısını sert bir dille kınayarak tüm ülke ve halkların İsrail'e karşı harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Burucerdi, ''Siyonist İsrail rejiminin bu hareketi aslında tüm insanlığa karşı yapılmıştır. Bütün dünya, katil İsrail rejimiyle mücadele için ayağa kalkmalı. İnsanlık dışı bu hareketi şiddetli bir şekilde kınamak amacıyla girişimlerde bulunmalı'' dedi.

İnsani yardım gemilerinin onlarca ülkeden katılım ve haftalar süren hazırlık sonrası yola çıktığını belirten Burucerdi, ''gemilerdeki insanların hedefinin kutsal olduğunu'' söyledi.

İslam Konferansı Teşkilatının (İKT) bu saldırı karşısında derhal harekete geçmesini isteyen Burucerdi, ''BM Güvenlik Konseyi, acil ve olağanüstü toplanarak siyonist İsrail'i kınamalı ve işgalci rejimi cezalandırıcı kararlar almalı'' diye konuştu.

Devlet televizyonu da haberinde İsrail saldırısını ''vahşice ve insanlık dışı'' olarak adlandırdı ve ''siyonist güçlerin saldırısında hayatını kaybedenler için'', ''şehit'' nitelemesini kullandı.

SAAT: 11.08 - YUNANİSTAN, İSRAİL İLE ORTAK TATBİKATI SONLANDIRDI
İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısından sonra Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatını sonlandırdı.

Yunan Hava Kuvvetleri, 25 Mayısta başlayan ve 3 Haziranda sona ermesi öngörülen ''Minoas 2010'' adlı tatbikatın bugün sona erdirildiğini duyurdu.

Tatbikatın, Ege, İyon Denizi ve ana karada icra edileceği açıklanmıştı.

SAAT: 11.07 - ARAP BİRLİĞİ YARIN OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR
Arap Birliği'nin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, alınacak önlemlerle ilgili karar vermek için yarın olağanüstü toplanacağı bildirildi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Doha'da yaptığı açıklamada, saldırının ardından ortak bir Arap tutumu benimsemek için yarın Kahire'de toplanacaklarını belirtti.

Musa, düzenlediği kanlı saldırıyla İsrail'in "barış istemediğine ilişkin yeni ve çok güçlü bir mesaj verdiğini" kaydetti.

SAAT: 11.04 - TÜRKİYE, GEMİLERİN SERBEST BIRAKILMASINI TALEP ETTİ
Türkiye, İsrail'i protesto ederek, Gazze'ye yardım taşıyan ve İsrail tarafından alıkonulan gemilerin serbest bırakılmasını talep etti, "söz konusu saldırı sonucunda olanlar karşısında uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını saklı tuttuğunu" bildirdi.

SAAT: 11.03 - ERDOĞAN TÜRKİYE'YE DÖNÜYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’li teröristlerin Filistin’e yardım filosuna yaptığı saldırının ardından Şili’deki tüm programlarını iptal ederek, Türkiye’ye dönüyor.

Başbakan gece boyunca saldırı olayıyla ilgilendi. Dışişleri Bakanlığı ile sürekli irtibat halindeydi. Türkiye’den başta Dışişleri Bakanlığı yetkilileri olmak üzere ilgililerden bilgi aldı. Beraberindeki bakanlarla bir araya gelerek, saldırıyı değerlendirdi. Şu an Şili’de olan Başbakan, buradaki tüm programlarını iptal etti. Başbakan Erdoğan bu konuda henüz bir açıklama yapmadı. Başbakan’ın Şili saati ile 10-11 gibi Türkiye’ye dönmesi bekleniyor. Erdoğan’ın Türkiye’ye hareket etmeden önce saldırıyla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.

SAAT: 11.00 - BAKAN GÖNÜL BAŞBAKANLIK'TA

Savunma Bakana Vecdi Gönül, Başbakanlık'ta.

SAAT: 10.58 - YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDA KRİZ MASASI OLUŞTURULDU 
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığında kriz masası oluşturuldu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan'ın İsrail Büyükelçisine, yetkili makamlardan askeri operasyon hakkında açıklama talep etmesinin istendiği kaydedildi.

Gemilerdeki Yunan vatandaşlarının güvenliği hakkında bilgi istendiği, vatandaşların güvenlikleri için tüm önlemlerin alınmasının gerekliliğine dikkat çekildiği belirtilen açıklamada, Dışişleri Bakanlığının tüm gelişmeleri yakından takip ettiği ve bütün gerekli girişimlerde bulunacağı bildirildi.

SAAT: 10.57 - KONSOLOSLUK ÖNÜNDE İSRAİL BAYRAĞI YAKILDI
İsrail Başkonsolosluğu önünde toplanan yaklaşık 2000 kişilik protestocu grup, Taksim'de 12:30'da yapılması planlanan mitinge gitmek üzere buradan ayrıldı. Protestocular, konsolosluk önünde İsrail bayrağı yaktı.

İsrail'in Gazze'ye insanı yardım götüren Mavi Marmara isimli Türk gemisine yönelik saldırıların ardından İsrail Başkonsolosluğu önündeki protestolar aralıksız sabaha kadar sürdü. 10 kişinin hayatını kaybettiği öne sürülen saldırıları protesto etmek isteyen binlerce kişi konsolosluk önüne akın etti.

Burada İsrail aleyhine sloganlar atarak saldırıları kınayan gruplar, gemidekiler için el açıp dua etti. Kuran-ı Kerim okudu. Grup öğle saatlerinde Taksim Meydanı'nda yapılacak mitinge katılmak üzere konsolosluk önünden harekete geçti. Konsolosluk önünden ayrılmadan önce İsrail bayrakları yakıldı.

Grup Büyükdere Caddesi üzerinden Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Türk ve Filistin bayrakları taşıyan kalabalık, yol boyunca uzun kuyruklar oluşturdu. Grubun yürüyüşe geçmesiyle trafik, polis ekipleri tarafından durduruldu. Yürüyüşünü sürdüren kalabalık Zincirlikuyu Mezarlığı önünden Taksim istikametine yürüyüşünü sürdürüyor.

Grup, 'Kahrolsun İsrail', 'Filistin'e selam direnişe devam', 'Gemilere selam direnişe devam', 'Mehmetçik İsrail'e' sloganları eşliğinde yeni katılımlarla yürümeye devam ediyor.

SAAT: 10.55 - 'TÜM YOLCULAR DEDEKTÖR VE X RAY'DEN GEÇTİ, SİLAH YOKTU'
Gümrük Muhafaza Müdürlüğü yetkilileri Antalya'dan hareket ederek Gazze'ye insanı yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara adlı yolcu gemisine binen kişilerin tamamının, gemiye alınmadan önce dedektörlerle aranıp, X Ray cihazlarından geçirildiğini söyledi. Yetkililer, "Tüm yolcular dedektörler ve X Ray cihazından geçerek gemiye bindi. Kayıtlarımızda her hangi bir şey yok. Görevlilerimizden bize intikal eden her hangi bir olay yok. İstanbul'dan 42 yolcu vardı, buradan 504 yolcu alındı. Yolcular ve çantaları kapı dedektörleri ve XR'lerden geçerek alındı. Bize intikal eden, kayıtlarımıza geçen bir silah yok. Mavi Marmara'da şüphe uyandıracak her hangi bir olumsuz durum yoktu. Zaten İstanbul'dan geliyordu. Memurlarımızın şüphelendiği bir durum olmadı. Olsaydı idareye rapor ederlerdi." dedi.

SAAT: 10.55 - İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI: SALDIRIDAN ENDİŞELİYİZ
İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Gazze'ye yardım götüren Türk gemisine İsrail komandolarının saldırmasından ciddi endişe duyduklarını bildirdi.

Martin, İrlanda Dışişleri Bakanının Gazze'ye yardım konvoyu gemilerindeki 8 İrlanda vatandaşının da durumunu belirlemeye çalıştıklarını ifade etti. Martin, İrlanda vatandaşlarını hangi gemide olduğu konusunda ise daha fazla bilgi vermedi.

SAAT: 10.53 - LİVNİ'DEN HÜKÜMETE AĞIR ELEŞTİRİ
İsrail'in Kadima Partisi lideri eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İsrail askerlerinin Gazze'ye giden gemilere saldırısının ardından Türkiye ile yaşanan diplomatik kriz için yardım teklifinde bulundu. Livni, yaşanan krizin aşılmasında Dışişleri Bakanı Avigdor Leiberman ve Savunma Bakanı Ehud Barak'a yardım edebileceğini bildirdi.

Kadima Partisi'nden Kadima konseyi Başkanı Haim Ramon da Başbakan Benjamin Netanyahu hükümetine Gazze'ye gelen gemiler konusunu idare edememekle suçladı.

Halen Kanada'da bulunan Netanyahu'nun, bu hafta içinde Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi bekleniyordu. Aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Lieberman ile koalisyon ortağı olan Netanyahu'nun hükümeti, Türkiye ile daha önce yaşanan "alçak koltuk" krizinden dolayı muhalefetin sert tepkisine maruz kalmıştı. İsrail yönetimi, acemilikle ve diplomasiyi bilmemekle suçlanmıştı.

SAAT: 10.53 - İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ DIŞIŞLERİ'NDEN AYRILDI


"Gazze gemileri"ne düzenlenen kanlı baskın üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan İsrail Büyükelçisi Gaby Levy, Bakanlıktan ayrıldı.


Dışişleri'nde yaklaşık yarım saat kalan Büyükelçi Levy, herhangi bir açıklama yapmadan bakanlıktan ayrıldı.

SAAT: 10.48 - FİLİSTİNLİLER, ACİL BM TOPLANTISI TALEP ETTİ


Avrupa Birliği (AB), Filistinlilere yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail makamlarından gemilere saldırıyla ilgili eksiksiz bir soruşturma açmalarını istediklerini söyledi.

Öte yandan, Filistin yönetimi de BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını istedi.

Baş müzakereci Saib Erakat, gemilere saldırıdan sonra BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanmasını talep ettiklerini belirtti.

SAAT: 10.48 - GEMİDE BULUNANLARIN YAKINLARI GÖZ YAŞLARI İÇİNDE HABER BEKLİYOR
İsrail askerlerinin Filistin'e insani yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıda ölen ve yaralananların olduğu haberi gemide bulunanların yakınlarını yasa boğdu. Sabah saatlerinden itibaren Fatih'te bulunan İnsani Yardım Vakfı'na (İHH) akın eden aileler göz yaşları içinde yardım konvoyundan gelecek haberleri bekliyor.

İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine yaptığı baskın Türkiye'de endişeye yol açtı. Gemi ile birlikte Filistin'e giden Türk vatandaşların aileleri, yakınlarından haber alabilmek için sabah saatlerinden itibaren İHH'nın Fatih'teki binasına akın etti. İHH'da bir konferans salonuna alınan aileler gözyaşları içinde endişeli bekleyişlerini sürdürüyor. Gemide yolculuk yapan Fevzi Çorlu'nun annesi ve kız kardeşi de endişe ile bekleyenler arasında. Fevzi Çorlu'nun annesi Hatice Çorlu, 'Oğlumdan gemiye bindikten sonra haber alamadık. Hiç ulaşamadık. Gece seyrettim haberleri. Allah'a emanet olsun. Allah sabredenlerle beraberdir. Niye bu millet sahip çıkmadı. Neden devlet sahip çıkmadı. O gemiler giderken arkasından silahlı gemiler gönderebilirdi. Silahsız gönderdiler." diye konuştu.

Çorlu'nun kız kardeşi ise göz yaşları içinde abisinin ölmüş olabileceğini hiçbir şey bilmediğini anlattı.

SAAT: 10.47 - ABBAS, FİLİSTİN'DE 3 GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını "katliam" olarak niteledi ve Filistin'de üç günlük yas ilan etti.

Abbas, Filistin televizyonuna yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak, bu saldırıyı bir katliam olarak kabul ettiklerini söyledi ve Filistin topraklarının tamamında üç günlük yas ilan etti.

Abbas, "bu akşam zor kararlar alacaklarını" söyledi.

Ramallah'daki Filistinli resmi kaynaklar, Filistin yönetiminin yerel saatle 18.00'da toplanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

SAAT: 10.45 - ÖLÜ SAYISININ 19'A YÜKSELDİĞİ İDDİA EDİLDİ
Hamas'a yakın bir internet sitesi, İsrail devlet televizyonuna dayandırdığı haberde, gemilere yapılan saldırıda ölü sayısının 19'a yükseldiğini duyurdu.

Haberde, İsrail donanmasının saldırısında Türkiye'den en az 2 gönüllünün öldüğü, 60'ının da yaralandığı belirtildi.

SAAT: 10.43 - TÜRK KIZILAYI: HER TÜRLÜ SORUMLULUĞU ALMAYA HAZIRIZ


Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Gazze'ye yardım taşıyan sivil insiyatife yönelik uluslararası sulardaki silahlı baskının insanlığın ortak vicdanında derin bir yara açtığını belirterek, Türk Kızılayı'nın baskıda yaralananların tedavilerinin yapılması için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunu söyledi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali yaptığı yazılı açıklamada, "Gazze'ye yardım taşıyan sivil insiyatife yönelik uluslararası sulardaki silahlı baskının insanlığın ortak vicdanında derin bir yara açmıştır" dedi. Küçükali, Türk Kızılayı'nın baskıda yaralananların sağlıklı ve güvenli bir şekilde güvenli noktalara taşınarak tedavilerinin yapılabilmesi için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunu ifade ederek açıklamasına şöyle devam etti:

"Kızılay, Türk Dışişleri, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve İsrailli yetkililerle temas kurularak; kara, deniz ya da havayoluyla ölü ve yararlıları tahliye edebileceği bilgisini vermiştir.

Türk Kızılayı, ölü, yaralı ve gemilerde bulunan yaklaşık 600 sivilin hastanelere ve güvenli noktalara ambulans uçak, hastane gemisi ve ambulans helikopterlerle tahliyesi için hazırdır."

SAAT: 10.35 - MALEZYA TELEVİZYONU: GAZETECİLERİMİZDEN HABER ALAMIYORUZ


Gazze'ye yardım götüren konvoydaki Türk gemisi Mavi Marmara'da iki Malezyalı gazeteci olduğu bildirildi. Malezya devlet haber ajansı Bernama, Astro Awani haber kanalı muhabiri ve kameramanından haber alınamadığını duyurdu.


Astro Awani'den bir yetkili, muhabir Ashwad Ismail (25) ve kameraman Shamsul Kamal Latip'in (38) durumlarının belirsiz olduğunu bildirdi. Gazeteciler ile en son gece bağlantı sağlanabildiği aktarıldı.

Aynı yetkili Mavi Marmara'daki iki gazeteciden haber alınamadığı belirtirken, Rachel Corrie isimli gemideki 6 Malezyalının ise güvende olduğunu kaydetti.

Rachel Corrie'deki Malezyalılar ise şöyle: Malezyalı milletvekili Drs Mohd Nizar Zakaria, TV3 muhabiri Halim Mohamed ve kameraman Mohd Jufri Judin, Perdana Küresel Barış Örgütü (PGPO) temsilcileri Shamsul Akmar Musa Kamal, Matthias Chang veAhmad Faizal Azumu.

SAAT: 10.34 - LEVY, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDA
İsrail askerlerinin ''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' gemilerine yaptığı saldırının ardından, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. İsrailli elçi, bakanlığa giriş yaptı.

SAAT: 10.34 - SURİYE, ARAP BİRLİĞİ'Nİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI
Suriye, İsrail'in yardım gemilerine yönelik saldırısının sonuçlarını tartışmak üzere Arap Birliği Konseyini olağanüstü toplantıya çağıran resmi bir muhtıra sundu.

SAAT: 10.27 - ARAP BİRLİĞİ, SALDIRIYI KINADI
İsrail askerlerinin Gazze'ye giden Türk yardım gemilerine düzenlediği saldırı, Arap Birliği tarafından da sert bir dille kınandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, "İnsani misyona ve insanlara karşı işlenen bu suçu kınıyoruz. Biz insanlara yardım etmeye çağırıyoruz. Onlar askeri bir operasyonda değildi. Herkes bu olayı kınamalı" dedi. Musa, Arap ülkeleri ile bir sonraki adımın ne olacağına ilişkin danıştıklarını da belirtti.

SAAT: 10.27 - ''EŞİMDEN HABER ALAMIYORUM; ŞEHİT OLDUYSA DA EN GÜZEL MERTEBEYE ULAŞTI''
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı Antalya'da protesto edildi. Protestoya katılan ve eşinin de ''Mavi Marmara'' gemisinde olduğunu belirten Yasemin Aslan, ''Eşimden haber alamıyorum; şehit olduysa da en güzel mertebeye ulaştı'' dedi.

Saldırı haberinin alınmasının ardından yaklaşık 200 kişilik grup, Antalya'daki Muratpaşa Camisi'nin bahçesinde toplandı. Ellerinde Filistin bayrakları ile tekbir getiren grup, sloganlarla İsrail'i protesto etti.

Protestocular arasında yer alan eşi Alparslan Aslan'ın da saldırıya uğrayan ''Mavi Marmara'' gemisinde bulunduğunu bildiren Yasemin Aslan, eşinin, kendisinin haberi olmadan gemiye bindiğini söyledi.

Alparslan Aslan'ın gemiye binerken kendisini aradığını vurgulayan Yasemin Aslan, ''Eşimi oraya gönderdim. Kendisinden haber alamıyorum. Şehit olduysa da o en güzel mertebeye ulaştı. Geride iki oğlum var. Eşim yaşasa bile orada birçok canımızı kaybettik. Onlara üzülmüyoruz, onlarla gurur duyuyoruz'' dedi.

SAAT: 10.25 - AB, SALDIRIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA İSTEDİ
Avrupa Birliği (AB), İsrail donanmasının Gazze'ye yardım gemilerine saldırısıyla ilgili soruşturma açılmasını istedi. AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton, İsrail'e Gazze Şeridi'ne insani yardımları serbest bırakması çağrısı yaptı.

İngiliz diplomat adına açıklama yapan bir AB Sözcüsü, Ashton'un olayda hayatını kaybedenler için derin üzüntü duyduğunu belirtti. Sözcü, "Kendisi, AB adına, ne olup bittiğiyle ilgili kapsamlı bir soruşturma istiyor. İsrail'in Gazze'ye derhal ve şartsız olarak insani yardım, ticari meta ve insanların giriş çıkışını serbest bırakması çağrısı yapıyor." ifadelerini kullandı.

SAAT: 10.12 - EL CEZİRE: ÖLENLERDEN 9'U TÜRK


Katar'dan yayın yapan El Cezire televizyonu, İsrail'in Gazze'ye yardım gemilerine düzenlediği saldırıda 9 Türk'ün hayatını kaybettiğini duyurdu.

SAAT: 10.10 - İSVEÇ, İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNİ ÇAĞIRDI
İsveç, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırının ardından İsrail Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, Avrupa Birliği'nin de olaya tepki göstermesini istedi. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de olayda tam olarak neler yaşandığını hızlı bir şekilde ortaya koyulması gerektiğini söyledi. İsveç radyosuna konuşan Bildt, olaylardan dolayı endişeli olduğunu açıklarken, "Tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz" dedi. Açıklama için İsrail Büyükelçisi'ni dışişleri bakanlığına çağırdıklarını kaydeden Bildt, ayrıca Avrupa Birliği'nin net bir mesaj vermesi için AB Dış Politika şefi Catherien Ashton ile sürekli irtibat halinde olduklarını kaydetti.

İsveç Dışişleri Bakanı, netlik kazanması gereken konunun olayın uluslar arası sularda mı yoksa İsrail sularında mı gerçekleştiğinin olduğunu söyledi. Bildt, "Bu çok ciddi bir durum, ciddi sonuçları olacaktır. Bu yüzden gerçeklerin netleştirilmesi çok önemli" dedi.


SAAT: 10.06 - BAŞBUĞ, MISIR ZİYARETİNİ YARIDA KESİP TÜRKİYE'YE DÖNÜYOR
Bazı temas ve incelemelerde bulunmak üzere Mısır'da bulunan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, İsrail saldırısı üzerine ziyaretini yarıda keserek Türkiye'ye döneceği bildirildi. Başbuğ'un, İsrail askerlerinin Gazze gemilerine saldırısı sonucu böyle bir karar aldığı açıklandı. Başbuğ'un bugün Luksor'daki tarihi ve turistik yerleri gezmesi bekleniyordu.

SAAT: 10.04 - DÜNYA BASINI, İSRAİL'İN SALDIRISINI YORUMSUZ VERDİ


Dünyanın önde gelen medya kuruluşları, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasını yorumsuz verdi.

Uluslararası basın, Gazze'ye giden yardım gemilerine İsrail'in saldırmasını son dakika olarak duyururken, olaylarla ilgili yorum yapılmadı. ABD'nin ABC News televizyonu, İsrail televizyonuna dayandırdığı haberinde, olaylarda 16 kişinin öldüğünü duyurdu. Fox News televizyonu ise Dışişleri Bakanlığının açıklamasına yer vererek, olaylarda 30 kişinin yaralandığını aktardı.

Hindistan Times gazetesi ise konvoya öncülük eden Türk gemisine İsrail donanmasında ateş açıldığını ve geminin ele geçirildiğini bildirdi. Gazete, aynı gemideki uydu yayınının da İsrail dilinde, 'Herkes sesini kesin!' bağırışı ile sona erdiğini belirtti.

Uluslararası ajanslardan Associated Press ise Türkiye Dışişleri Bakanlığının, İsrail'den acil açıklama beklediği bilgisini verdi.

SAAT: 10.03 - İRAN: İSRAİL SALDIRISI VAHŞİCE VE İNSANLIK DIŞI


İran, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını "vahşice ve insanlık dışı" olarak nitelendirdi.

Devlet televizyonu, "'Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım' kapsamında Gazze'ye yardım götüren gemilere siyonist İsrail güçlerince düzenlenen saldırıda en az 20 kişinin şehit olduğu, onlarca kişinin yaralandığı" haberlerinin alındığını duyurdu.

"Siyonist İsrail saldırısı vahşice ve insanlık dışı" ifadesi kullanılan haberde, ölü ve yaralı sayısının daha fazla olabileceği belirtildi.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu da açıklamasında İsrail saldırısını sert dille kınadı.

Açıklamada, "Dünya barışı ve emniyeti için en büyük tehdit siyonist İsrail rejimidir" denildi.

İsrail kuşatması altındaki Filistinlilere gıda, tıbbi malzeme ve diğer insani yardım malzemeleri götüren gemilere saldırının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, "Siyonist rejim İsrail savaş suçu işliyor" denildi.

SAAT: 10.03 - İSRAİL, YUNAN SFENDONİ GEMİSİ KAPTANINI AĞIR YARALADI
İsrail güçlerinin, ''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filodan bir Yunan gemisine de müdahale ettikleri bildirildi. Atina'dan hareket eden Gazze rotalı 2 Yunan gemisinde 43 yolcu yer alıyordu.

Atina'daki "Gazze için bir gemi" organizasyon heyeti, bugün sabah saatlerinde yaşanan İsrail müdahalesine ilişkin gelişmeleri ve yapılan konuşmaları kamuoyuna duyurdu. Yunan "Özgür Akdeniz" gemisiyle bu sabah 04:50'de uydu telefonuyla iletişim kuran Atina organizasyon yetkilileri, MAVİ MARMARA ve Yunan SFENDONİ gemisine İsrail güvenlik kuvvetlerinin gerçek mermilerle ateş açtıklarını duyurdu. "Özgür Akdeniz" gemisinden verilen bilgilerde, İsraillilerin helikopter ve botlarla gemilere saldırdıkları bildirildi. Bu iki gemi daha sonra İsrail güçleri tarafından ele geçirildi. Müdahalenin uluslararası suların başladığı bölgenin 80 mil açığında olduğu vurgulandı.

Diğer yandan "Özgür Akdeniz" gemisi, sabah saatlerinde Yunan hükümetine bir çağrıda bulundu ve uydu telefonuyla irtibat kurmasını istedi. "Özgür Akdeniz"in İsrail müdahalesi öncesi Dışişleri Bakanlığını aradığı ancak telefonlara cevap alamadığı belirtildi.

"KOMANDOLAR GEMİYE BİNİYOR, GÖZALTINDAYIZ"

05:30'da uydu telefonuyla bir kez daha "Özgür Akdeniz" gemisiyle irtibat kuran Atina'daki organize heyeti, ele geçirilen gemilerde Yunan aktivist ve yolcuların bulunduğunu ve bu kişilerin tutuklanarak darp edildiklerini kendilerine aktardıklarını bildirdi. Takis Politis adlı Yunan aktivist, İsrail kuvvetlerinin gemilerini abluka altına aldıklarını ve İsrail komandolarının 05:54'te Yunan gemisine bindiklerini duyurdu. Politis'le sağlanan telefon bağlantısı kesilmeden önce Atina'ya aktardığı son cümle, "Komandolar çengellerle gemiye biniyor, gözaltındayız" oldu.

YUNAN KAPTAN AĞIR YARALI

Al Jazeera, Yunan SFENDONİ gemisinin kaptanının çok ciddi yaralandığını ve bu kişinin İsrail yetkililerinin tedavi teklifini reddettiğini duyurdu. Yaralı kaptanın tedavi için ülkesine gönderilmesini istediği duyuruldu.


Diğer yandan 2 Yunan gemisinde, 2 Avrupa Parlamentosu Yunan milletvekili, 1 Güney Kıbrıs Rum milletvekili, gazeteciler ve Yunan, İsveç, Tunus, Mısırlı aktivistler bulunuyordu. Yunanistan'daki Müslümanları temsil eden ve Gazze'ye yardım organizasyonunda yer alan kurumlardan Yunanistan Müslümanlar Birliği Başkanı Naim Elghandour da Özgür Akdeniz gemisinde bulunuyor.

Bu arada Yunan organizasyon heyeti, dün yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs Rum hükümetine gemilere karşı takındığı katı tutum nedeniyle çok sert ifadelerle eleştirmişti. İnsani yardım ve dayanışma gemilerine karşı yapılanların kınandığı ifade edildi.

SAAT: 09.57 - YUNANİSTAN, İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ'Nİ BAKANLIĞA ÇAĞIRDI
Yunan hükümeti, İsrail güçlerinin, ''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filodan bir Yunan gemisine de müdahale etmesine tepki gösterdi. Filistin'e insani yardım götüren gemiler arasında Özgür Akdeniz ve Sfendoni adlı 2 Yunan gemisi yer alıyordu.

Yunan Dışişleri Bakanlığı, İsrail kuvvetlerinin insani yardım filosundan MAVİ MARMARA ve Yunan SFENDONİ gemisine düzenlediği saldırı nedeniyle sabah saatlerinde bir kriz masası oluşturdu. Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças, Yunanistan Tel Aviv Büyükelçiliği vasıtasıyla İsrail yetkililerinden gerçekleştirilen müdahaleye ilişkin de açıklama istedi.

Yunan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri de Atina'daki İsrail Büyükelçisi ile irtibata geçti. Yunan Dışişleri Bakanlığı, Atina'daki İsrail Büyükelçisinden acilen yaşananlara ve özellikle Yunan yolcuların son durumuna ilişkin bilgi istedi. Bakanlık, bütün yolcuların güvenli şekilde korunmasını isterken, dayanışma ve yardım taşıyan gemilerin serbest bırakılarak makul şartların sağlanmasını talep etti.

Son olarak Dışişleri Bakan Vekili Druças, İsrail'in Atina Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdığı bildirildi. Bu arada yolcular arasında ağır yaralanan Yunanların olduğu kaydediliyor.

SAAT: 09..57 - İSRAİL SAVUNMA BAKANI, DAVUTOĞLU VE GÖNÜL İLE GÖRÜŞTÜ
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi ile görüştüğü bildirildi.

İsrail'in ynetnews.com haber sitesi, Barak'ın İsrail'in Gazze'ye yardım malzemesi götüren gemilere saldırmasının ardında Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı Gönül ve Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi ile görüştüğü belirtildi. Haberde görüşmenin içeriği ile ilgili daha fazla bilgi ve

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.