İsrail'e tokat gibi cevap!

İsrail'e tokat gibi cevap!
Farooq Burney (37) isimli Kanadalı tanık, Mavi Marmara adlı yardım gemisine İsrail komondalarının düzelnemiş olduğu kanlı baskınla ilgili Reuters Haber Ajansı'na verdiği mülakatta İsrail devletinin bir yalanını daha ortaya çıkardı.

İsrail askerlerinin tüm uluslararası ve insan hakları kurallarını ihlal ederek yaptığı kanlı baskında 8'i Türk biri de Türk kökenli Amerikan vatandaşı olmak üzere 9 masum insanı katlettiğini söyledi. Olayın uluslararası camiada yankıları devam ederken Retures Haber Ajansı, yaptığı roportaj ile İsrail devletinin olayda siviller tarafından 'silah kulanıldı' yalanını da ortaya çıkardı. 

Mavi Marmara'da kanlı baskının tanıklarından olan Burney, gözlerinin önünde bir kişinin vurularak öldüğünü ifade ederken, İsrail devletinin ifade ettiği üzere, yardım götürenlerin İsrail askerinin silahını çalarak ateş etti tezininde tamamen yalan olduğunu söyledi.

Mavi Marmara'nın üzerine çıkarma yapan İsrail komondolarının güvertede bulunanlar tarafından hemen alınarak uzaklaştırıldığını belirten Burney, ''İsrail devleti askerlerimize karşı 'silahla karşılık verdi' sözü kesinlikle doğru değil'' diye konuştu. Kanada'da bir eğitim kuruluşunda direktör olarak çalışan Burney, komondoların yaralılara ilkyardım yapılmasını da bir saatten fazla süreyle engel olduğunu dile getirdi. Burney, ''Üstelik gemide yaralılar var diye gemi görevlilerinin ananos yapmasına rağmen askerler ilk yardıma izin vermedi'' diye konuştu.

Gazze'ye karşı yapılan ambargoyu kırmak amacıyla insani yardım götüren gemiye uluslararası sularda İsrail komondolarının saldırdığı vurgulanan haberde Burney şöyle konuştu; ''Gözlerimin önünde yaşlı bir aktivist nereden geldiğini göremediğim ateş ile vurularak yere düştü. Üzerinde bulunan can yeleğinden kanlar geliyordu ancak, kurşun nereye isabet ettiğini tam olarak bilemiyorduk. Yaşlıca adam çok kan betmeye başladı. Can yeleğini üzerinden çıkarınca gördük ki göğsünden vurulmuştu ve çok kan kaybediyordu. Kanı durdurmak istedik ama mümkün olmadı ve yaşlı adam gözlerimizin önünde can verdi.''

Burney, sabah 4 sularında helikopterlerle indirme yapan İsrail askerlerini güvertede bulunanlar tarafından etkisiz hale getirilmek istendiği bu nedenle de silahlarının alındığını söyledi. Burney sözlerine şöyle devam etti; ''Askerler gemiye silahlarla inince güvertedekiler kendilerini koruyabilmek için bu silahlları ve mermileri almaya çalıştı. Askerden alınan silah ve mermiler hemen olay yerinden uzaklaştırıldı.''

Kendisine olayda sivillerin askerlere karşı silah kullanıp kullanmadığını soran ajans muhabirine Burney, ''Kesinlikle böyle birşey olmadı'' diye cevap verdi.

İsrail askerlerinin geminin güvertesine inmeden üzerlerine ateş açıldığını aktaran Burney, ''Helikopter ve botlardan (askeri bot) üzerimize kurşun yağdırdılar'' dedi.

Kendisinin eğitimci olduğunu belirten Burney, yardım gemsiyle Gazzeli üniversite öğrencilerine dizüstü bilgisayar götürmek için yola çıktığını söyledi.

Baskın sonunda gemide kontrolü ele geçiren askerlerin kendilerini bir salona tıktığını kaydeden Burney olayı şöyle özetledi; ''Burada yaralı insanlar vardı ve tıbbi yardım gerekiyordu. Askerlere yaralılara yardım gerektiğini söyledik ancak hiç oralı olmadılar. Bize sadece hareket etmememizi, yere oturup öylece kalmamızı söylüyorlardı. Bir saatten sonra bizi tıktıkları salonun kapısı açıldı yaralıları tek tek dışarıya çıkarmamızı söylediler.''

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.