‘Cumhuriyet’çiler vergi de kaçırmışlar

‘Cumhuriyet’çiler vergi de kaçırmışlar
Ortaklarının parasını Cumhuriyet gazetesine karşılıksız olarak kullandırarak bu gazeteye ‘örtülü kazanç’ sağlayan Yeni Gün Holding’in, vergi kaçırarak devleti zarara uğrattığı da ortaya çıktı. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’na u

HALİL CÖMERT / İSTANBUL

Halka açık bir şirket olan Yeni Gün Holding’in kaynaklarıyla Cumhuriyet gazetesine örtülü kazanç sağlandığını gösteren vurgun çarkında, büyük vergi kaçağı da ortaya çıktı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) ‘örtülü kazanç’ı gösteren raporlarının ardından Vakit; hem Yeni Gün Holding’in, hem de Cumhuriyet gazetesini çıkaran Yeni Gün Haber’in yüklü miktarda vergi kaçırdığını gösteren vergi raporlarına ulaştı.

SPK İHBAR ETTİ, MALİYE İNCELEDİ
Yeni Gün Holding parasının 2002-2004 yılları arasında Cumhuriyet gazetesini çıkaran Yeni Gün Haber Ajansı’na karşılıksız olarak kullandırıldığını tespit eden SPK, bu yolla holding ortaklarının 1.5 milyonun üzerinde zarara uğratıldığını belirledi. SPK, konuyu raporlaştırdıktan sonra İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusu yaparak Sermaye Piyasası Kanunu’nun 15/son maddesi kapsamında işlem yapılmasını istedi.

YARIM MİLYON LİRAYI AŞAN VERGİ KAÇAĞI
Suç duyurusu ile yetinmeyen SPK, Cumhuriyet gazetesinin, örtülü kazanç sağlayan vurgun çarkında vergi kaçırmış olabileceğinden hareketle konuyu Maliye Bakanlığı’na da bildirdi.



Maliye Bakanlığı’nın talimatıyla yapılan incelemeler sonucu hazırlanan raporlar, SPK’nın şüphesinde haklı olduğunu orta koydu. Kağıthane Vergi Dairesi ve Marmara Vergi Dairesi murakıplarının Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi üzerinde inceleme yaparak hazırladığı raporlarında; Yeni Gün Holding ile Cumhuriyet gazetesini çıkaran Yeni Gün Haber’in yüklü miktarda vergi kaçırdığını gösteriyor. İki şirketin kaçırdığı vergi miktarının toplamı 629.780 TL olarak hesaplandı.

VERGİ CEZALARI KESİLDİ
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Marmara Kurumlar Vergisi Dairesi Müdürlüğü tarafından Yeni Gün Haber (Cumhuriyet gazetesini çıkaran şirket) hakkında hazırlanan 8 ayrı raporda, söz konusu şirkete 437.423 TL vergi ve vergi ziyaı cezası verildiği görülüyor. Yeni Gün Holding’in bilançolarını inceleyen Kağıthane Vergi Dairesi gelir kontrolörleri ise vergi kaçırıldığını tespit etti ve bu şirkete 192.357 TL vergi ve vergi ziyaı cezası verdi.

DAVADA KİMLER YARGILANIYOR?
SPK’nın suç duyurusu üzerine Ekonomik Suçlar Savcısı Sadi Yoldaş’ın yürüttüğü soruşturma sonucunda açılan dava devam ediyor. İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada; Yeni Gün Holding’in yönetim kurulu üyeleri İlhan Selçuk (Cumhuriyet gazetesinin imtiyaz sahibi), İbrahim Yıldız (Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni), Akın Atalay (aynı gazetenin avukatı), Günay Çapan (Ergenekon sanığı), Mehmet Kenan Tekdağ (Ciner Medya Grup Başkanı), Osman Berkmen, Alev Coşkun, Erol Erkut ve Ertin Akgüç 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyorlar.

SPK 15/SON NE DİYOR?
Sanıkların ihlâl ettikleri belirtilen Sermaye Piyasası Kurulu 15/son maddesinde, “Halka açık anonim ortaklıklar yönetim, denetim veya sermaye bakımından dolaylı veya dolaysız olarak ilişki bulunduğu diğer bir teşebbüs veya şahısla emsallerine göre bariz şekilde farklı fiyat, ücret ve bedel ödemek gibi örtülü işlemlerde bulunarak kârını ve/veya malvarlığını azaltamaz” deniliyor.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.