İşte TSK'nın harp gücü

İşte TSK'nın harp gücü
İsrail’in yardım gemilerine yaptığı silahlı saldırının bir milat olduğunu ve “artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını” ilan eden Başbakan Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra bütün dünyada Türkiye ile İsrail’in harp kabiliyeti

HABERVAKTİM/ÖZEL

Dünyanın en önde gelen nizami ordusu durumundaki Türk Silahlı Kuvvetleri ile “Entebbe tarzı” denilen hızlı ve küçük operasyonlarda yüksek kabiliyet gösterebilen, ancak İsrail’in kaybettiği 2006 yılındaki Güney Lübnan savaşında olduğu gibi uzun soluklu ve yaygın harplerde zayıf kalan İsrail Ordusu’nun avantaj ve dezavantajları masaya yatırılıyor. Önümüzdeki dönemde birçok araştırma ve strateji kuruluşunun da iki devletin muharip güçlerine yönelik araştırmalara başladığı belirtiliyor.

İŞTE TÜRK ORDUSU’NUN HARP GÜCÜ
Milli Savunma Bakanlığı’ndan ve bağımsız araştırma kuruluşlarından edinilen bilgilere göre; yaklaşık 1 milyonu bulan personel ile Türk Silahlı Kuvvetleri 1990’da başlayan reorganizasyon projeleri sonucu hem İsrail Ordusu tipi “Entebbe” operasyonları başarıyla yapabiliyor, hem de uzun soluklu ve yaygın nizami harp kabiliyetini en yüksek seviyeye çıkarmış durumda. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, modern silahlı kuvvetlerin en çok önem verdiği müşterek harekât icra etme yeteneğine sahip bulunuyor. Silahlı Kuvvetleri, PKK gibi unsurlarla içerde mücadele ederken, Ege Denizi, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta aynı zaman diliminde harekat düzenleyebiliyor. Türk Ordusunun elinde 8500 km’ye kadar menzili olan, gerektiğinde her türlü anti-konvansiyonel başlık da takılabilecek durumda füzeleri bulunuyor.

KARA KUVVETLERİ BİR GECEDE 6 TABUR İNDİREBİLİYOR
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın sahip olduğu üstün savaş yeteneklerinden bazıları şunlar: Gece şartlarında 5-6 tabur çapındaki bir kuvvetle, helikopter hücum indirmesi gerçekleştirebiliyor. Yine helikopterlerle tugay düzeyinde “uçarbirlik harekâtı” yapabiliyor. 30-40 bin kişilik kolordu seviyesinde bir kuvveti, çok kısa bir uyarı süresinde harekete geçirilebiliyor. Aynı zamanda bu kuvveti, ana üslerinden 100 km. uzaklıkta ve sınırların çok ötesinde lojistik yönden desteklenebiliyor. Hedefler, insansız hava aracı, kara gözetleme radarı ve lazerli cihazlar ile tespit edilebiliyor. Uzaklık ölçümleri lazer cihazlarıyla yapılıyor. Topçu ve havan atışları, bilgisayar kontrolüyle yapılıyor. Portatif stinger füze sistemi ve namlulu uçaksavar silah sistemi modernize edilerek etkinliği artırıldı. Gece görüş cihazlarıyla geceleri de gündüz koşullarında olduğu gibi savaşılabiliyor.Makina Kimya Endüstrisi’nin ürettiği ve roketle atılan hat imla hakkı, mayın tarlalarından geçit açabiliyor. Nehir ve dereleri geçmek için çok kısa sürede yüzücü köprüler kurulabiliyor. Kısa açıklıkları geçmek amacıyla tanklara monte edilen makas köprüler kullanılıyor.

İSRAİL TİPİ SÜRATLİ OPERASYON İÇİN ÖZEL KUVVETLER
Türk Ordusu’nun en önemli unsurlarından olan özel eğitimli birlikler, her türlü hava ve coğrafi koşullarda, düşman arazisinin derinliklerinde baskın, pusu, keşif yapabilen Özal Kuvvetler Komutanlığı, her tür arazide nokta operasyonları yaparak, düşman elinde bulunan önemli şahısları veya düşman arazisine düşen uçak pilotlarını kurtarma operasyonları yapıyor. Ayrıca hava kuvvetleri ve topçuya hedef tarif edebiliyor; gözetleme ve hedef tespit operasyonlarını düzenleyebiliyor.

DENİZ KUVVETLERİ AYNI ANDA 256 HEDEF İZLEYEBİLİYOR
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Almanya ile ortak yapılan Yavuz ve Barbaros fırkateynleri ile Knox ve Perry fırkateynleriyle gücünün doruğuna ulaştı. Bu fırkateylerle Türkiye'nin çevresindeki denizler, üç boyutlu (Hava, suüstü ve denizaltı) olarak kontrol ediliyor. Suüstü gemilerde 130 Km. menzilden suüstü hedefini bulan güdümlü mermiler, uçaklara 30 Km. menzilden atılabilen füzeler kullanılıyor.Fırkateynlerde aynı anda 256 hedef izlenebiliyor. Aynı anda iki suüstü hedefi, dört hava hedefi ve iki denizaltıyla savaş yapılabiliyor. Elektronik harp cihazlarıyla donatılan gemiler, her türlü elektronik tespit ve aldatma yeteneğine sahip. Doğan, Rüzgar, Yıldız ve Kartal sınıfı hücumbotlar, saatte 35-42 deniz mili sürat yaparak, denizde büyük hareket yeteneği ve vurucu güce sahip. Amerikan menşeli denizaltılar ve Almanya ile ortak yapılan Ay ve Preveze sınıfı denizaltılar, gizli harekat yapabilme özelliğiyle donatıldılar.

YABANCI TOPRAKLARDA ÖRTÜLÜ HAREKAT GÜCÜ
Sualtı taarruz (SAT) ve sualtı savunma (SAS) timleri, tüm iklimlerde ve gece koşullarında operasyon yapabiliyor. Bu timler, yabancı topraklarda örtülü harekât gerçekleştirebilecek güce sahip durumda. Preveze denizaltısına 100 kilometre mesafeden güdümlü mermi atma yeteneği kazandırılırken, bu denizaltı, Malezya’daki savunma fuarına katılıp 28 bin kilometre mesafeyi sorunsuz olarak katedip ülkeye döndü.

HAVA KUVVETLERİ ELEKTRONİK SAVAŞ SİSTEMLERİNE SAHİP
Hava Kuvvetleri Komutanlığı, “Görülmeden gören, her hava şartında 24 saat işlevini yerine getiren, yoğun elektronik harp ortamında görev yapabilen” bölgesel bir hava kuvveti durumuna geldi. Alınan ve sayısının artırılması planlanan tanker uçaklar, mesafe yönüyle erişilememe kavramını bütünüyle ortadan kaldırdı. Hava Kuvvetleri, mobil radar kompleksi projesi çerçevesinde, havadan ihbar ve kontrol yapabilen uçaklara da artık sahip durumda. F-16 uçaklarının güçlendirdiği filoların vurucu güç yeteneği maksimum düzeyde. Hava Kuvvetleri, yeni sistemleriyle, her türlü elektronik harp ortamında görev yapabiliyor ve kendini savunabiliyor.

YENİ YÜZYILIN GEREKTİRDİĞİ BÜTÜN SİSTEMLER HAZIR
Silahlı Kuvvetleri, 21. Yüzyıl savaşlarının gerektirdiği muhabere, bilgisayar, istihbarat ve elektronik savaş sistemlerine kavuşmuş durumda. Kriptolu ve frekans atlamalı HF/SSB telsizleriyle stratejik ve taktik alanda önemli haberleşme imkanı kazanıldı. Uydu muharebe sistemiyle her türlü arazi ve iklim koşulları ile ülkeler arasında haberleşme yeteneği geliştirildi. Entegre Muhabere Sistemi (TAFİCS) ile tüm askeri birlikler, güvenli, geniş kapasiteli, modern teknoloji ürünü haberleşme sistemiyle donatıldı. Modern elektronik savaş sistemleriyle düşman haberleşme devreleri dinlenebiliyor, yerleri belirlenebiliyor ve karıştırılabiliyor. Modern frekans atlamalı ve korumalı elektronik savaş cihazları kullanılarak haberleşme, düşmanın elektronik savaş sistemlerine karşı korunabiliyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, tanker uçaklardan sonra şimdi de mobil radar kompleksi projesi çerçevesinde, havadan ihbar ve kontrol uçaklarına sahip bulunuyor. Modern füzeler, düşman hava kuvvetlerinin etki alanına girmeden hedefi imha edebilme kabiliyetine sahip.

İŞTE İSRAİL’İN HARP KABİLİYETİ
İsrail ordusunda aktif görevli asker sayısı 168 bin civarında. İsrail Ordusu, bütünüyle iç savaş şartlarında kullanılabilecek kabiliyette yetiştirilmiş durumda. Ayrıca İsrail 408 bin kişiden oluşan bir yedek orduya da sahip olduğunu sürekli askeri propaganda olarak öne sürüyor, ancak bahsi edilen bu gücün aktif muharip kuvvetler olmadığı biliniyor. İsrail’de zorunlu askerlik yaşı 18. Erkekler 3 sene kadınlar ise 2 sene askerlik hizmeti yapıyor. Ayrıca İsrail, iç savaş için eğittiği 135 bin civarında bir milis gücünü de ordusundan sayıyor. Bu kişiler daha çok yeni açılan Yahudi Yerleşim Bölgelerinde ikamet ettiriliyor.

İSRAİL’İN ASKER YETENEĞİ VE KOMUTANLIK BİRİMLERİ
İsrail makamları tarafından dile getirilen “İsrail’in dış politikası olmaz, sadece savunma politikası vardır” sözü gereği, İsrail Savunma Bakanlığı; deniz, hava ve kara kuvvetleri komutanlığının yapılandırılması, sevk ve idare edilmesi, personel istihdamı, emeklilik işleri, savaş yaralıları bakımı ve destek politikalarını sevk ve idare ederken, ülkenin hemen bütün sorunlarıyla doğrudan ilgili. Bu bakanlığın Gednah adlı dairesi 14 ila 18 yaşındaki kız ve erkek milis güçleri eğitiyor. 5 milyonluk İsrail nüfusunun 654 bini asker, 135 bini ise milis güç olarak gösteriliyor. İsrail ordusunun 7 kurmay komutanlığı var. Bu komutanlıkların üçü, kuzey, orta ve güney bölge komutanlığı ve 4 komutanlıksa operasyonel olmayan komutanlıklar. İsrail’in Kuzey komutanlık merkezi, Elcelil bölgesi Lübnan sınırları, Suriye ve Ürdün sınırlarını denetliyor. Orta bölge komutanlığı; Filistin topraklarının merkezi bölgesiyle işgal altındaki Batı Şeria bölgesini denetim altında bulunduruyor. Güney komutanlığı, İsrail’in güneyindeki güney bölgelerde yerleşik operasyon güçleriyle idari güçlerin koordinasyon yetkisine sahip. Her komutanlık kurmaylık merkeziyle yakın işbirliğini sürdürüyor.

KARA KUVVETLERİ SİLAH YETENEĞİ VE LOJİSTİĞİ
Telaviv Stratejik Etüdler Merkezinin son raporuna göre İsrail ordusunun bel kemiği zırhlı ve mekanize birlikler oluşturuyor. Operasyona hazır tank sayısı 3895 adet. İsrail, her yıl Mirkava tankının üretimini arttırıyor. İsrail, “Mirkava 1-2-3” modeli tanklarıyla birlikte M 60 tipi Amerikan tanklarıyla da donatılmış durumda. İsrail ordusunun personel taşıyan ve istihbarat toplayan zırhlı araç sayısı 5300 adet. Bu zırhlı ve istihbarat araçları Fezarit, Tagmaşut, Ramta ve Amerika imalı M 113-tipi taşıtlar. Personel taşıyan zırhlı araçlarından 2800 adetli M-2 ve M-3 tipi askeri taşıtlar. İsrail’in orta ölçekli ve ağır topları sayısı 1925 adet. İsrail kara kuvvetleri komutanlığının çeşitli füze rampaları, füze sistemi ve hava savunma sistemi var. Hava savunma füzeleri, Şarbaral ve Stingeer füze modellerinden oluşuyor.

EN ÇOK GÜVENDİĞİ HAVA GÜCÜ
Siyonist rejimin hava kuvvetleri personel sayısı 86500 kişiden oluşuyor. Bunların 32500’ü askeri görevlerini sürdürüyor ve 45000’i de yedek askeri güçten oluşuyor. İsrail savaş uçaklarının sayısı 742 adet. Bu uçakların tamamına yakını Amerika’dan satın alındı. İsrail pilotları ve hava kuvvetleri teknik personeli yüksek eğitim ve tecrübeye sahip. İsrail hava kuvvetlerini Arap ülkeleri hava kuvvetlerine üstün kılan şey, İsrail’in ileri teknoloji ve elektronik savaş teknolojisine sahip olması. İsrail’in savaş uçakları Eegle F-15, F-4, F-16, Fantom ve Sky hook tipi uçaklardan oluşuyor. Son zamanlarda Kifer lojestik ve askeri taşımacılık uçağı da İsrail’de kullanıldı. İsrail savaş uçaklarının havadan havaya füze ve roket modelleri, “Sayduinder”, “Esparu” ve Şafrir’den oluşuyor. İsrail hava kuvvetleri, Radar karşıtı füzeler ve Lazer güdümlü bombalarla donatılmış durumda. Savaş helikopterleriyle casusluk helikopterleri de 253 adet. İsrail helikopterleri, saldırı Apaçi difender ve lojestik helikopterlerinden oluşuyor. İsrail hava kuvvetlerinin 93 adet lojestik ve kargo uçağı ve 136 adet eğitim uçağı bulunuyor. İsrail 600 adet yük-lojestik ve yakıt ikmal tankeri gibi uçaklara da sahip.

DENİZ GÜCÜ
İsrail’in deniz kuvvetleri personel sayısı 19 bin kişi. Bunların 9 bini deniz piyade gücünden oluşuyor. İsrail deniz kuvvetlerinin 3 denizaltısı İngiliz imalı “Fikrez”den oluşuyor. Ayrıca Almanya’dan aldığı Dolfin tipi bir deniz altısı daha bulunuyor. İsrail’in ayrıca “Saer-2-3 ve 4” tip savaş gemisi, “Dufura” ve “Diyor” adlı denizden denize fırlatılan füzelerle donatılmış hücumbotları, 11 adet Orta ve küçük ölçekli savaş gemisi var. Irkçı İsrail’in deniz kuvvetleri hacim ve sayıca küçük olduğu halde, yüksek teknolojili füzeler, elektronik savaş sistemi ve deniz helikopterleriyle donatılmış durumda.

NÜKLEER SİLAHLARI VAR
Bir çok ülkenin araştırma merkezleri ve Türkiye’nin Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Asam’ın tespitlerine göre İsrail en az 200 atom bombası ve değişik nükleer başlıklı füzeleri bulunuyor.

HABERVAKTİM.COM/ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.