Yüksek yargının reformsuz hali

Yüksek yargının reformsuz hali
Ortaya çıkan skandal belgeler, yargıda önemli reformları içeren anayasa değişiklik paketinin önemini ve Yüksek Yargı’nın reform gerektiren halini gözler önüne serdi. İşte yakın geçmişten örnekler:

SEYFİ OKTAY ATAMA MERKEZİ 

HSYK üzerinden yapılan atamaların neredeyse tamamında Seyfi Oktay’ın etkin olduğu ortaya çıktı. Oktay gücünü anlatırken, “Kadir Bey (Özbek) gider başkası gelir” dedi. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün de Yargıtay üyeliği için Oktay’dan yardım istediğini doğruladı.

HSYK TERÖR SANIĞI İÇİN DEVREDE

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Ergenekon sanığı İlhan Cihaner’in evinde arama yapılırken telefon ederek moral verdi ve ilgilendiklerini söyledi. Cihaner hakkında açılan soruşturmada taraf oldu. En sonunda soruşturmayı yürüten Osman Şanal başta olmak üzere 4 Cumhuriyet Savcısının yetkilerini ellerinden aldı.

BÜTÜN KAPILARI AÇAN AVUKAT

Ergenekon kapsamında tutuklanan Avukat Tülay Bekar, Daire Başkanlığı seçimleri ve üye atamalarında, Yargıçlara i-phone ve 900 TL’lik takım elbise çekleri dağıtılmasına kadar her yöntemi kullandı. Şengün’le irtibat kurdu. Önce Yargıtay üyeliği vaat etti. Sonra emekli olması için “kadınlığını kullanmak” suretiyle baskı kurduğu belirlendi.

ŞÜPHELİYE FAKSLA BİLGİ SIZDIRILDI

Yüksek yargının İlhan Cihaner dosyasına ilgisi, bazı HSYK üyeleriyle de sınırlı kalmadı.Cihaner’in telefonunun dinlendiğine yönelik mahkeme kararı Cihaner’e, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na ait 0 312 425 99 65 numaralı telefondan 31 Aralık 2009 tarihinde saat 14:03’te çekildi.

ÖRGÜTÜN YARGI İÇİNDE 1 NUMARASI

İnternet sitelerine düşen ve İlhan Cihaner’in yakın arkadaşı Cumhuriyet Savcısı Ömer Hakan’a ait olduğu ileri sürülen ses kaydında “Aktan’a Ergenekon’un Yargıtay’daki başı gözüyle bakılıyor” ifadeleri kullanıldı. Aktan, Cihaner’in dosyasını Yargıtay’a aldırmak için uğraştı ve “Bu davayı Yargıtay’a getirdik mi biz bu davayı bitiririz” dedi.

ERTOSUN İLE SANIK AYNI KAREDE

HSYK üyesi Ali Suat Ertosun ile Ergenekon sanığı Engin Aydın’ın Ergenekon Savcıları’nın yetkilerinin alınması için kriz çıkan Yaz Kararnamesi öncesi görüştükleri fotoğraflarla belgelendi. Ertosun basın toplantısıyla Aydın’ın “kadim dostu” olduğunu belirterek, desteğini sürdürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.