Putin: İt ürür, kervan yürür

Putin: İt ürür, kervan yürür
BM Güvenlik Konseyi'nde tartışmalı nükleer programı nedeniyle İran'a yeni yaptırımlara onay veren Rusya'nın Başbakanı Vladimir Putin, "it ürür kervan yürür" diyerek 'yaptırımların işe yaramadığına' dikkat çekti.

Fransa ziyareti öncesi AFP haber ajansı ve France 2 Televizyonu'na konuşan Putin, İsrail'in yardım gemilerine uluslararası sularda düzenlediği baskın ve İran'a yaptırımları değerlendirdi. 

İsrail komandolarının yardım gemilerini basarak 9 kişiyi öldürmesini değerlendiren Putin, "Saldırıyı kınadık ve yaşamlarını kaybedenlere taziyemizi ifade ettik. Olayın en trajik boyutu da uluslararası karasularda yaşanmasıdır." şeklinde konuştu. İsrail'e herhangi bir yaptırımın gündemde olup olmadığı ile ilgili soruyu cevaplayan Vladimir Putin, İran'a yaptırım konusunda ne kadar sabırlı bir süreç yaşandığını hatırlattı. Rusya Başbakanı, "Yaptırımlar tercih edilen bir yöntem değil. Herhangi bir sorunda tarafların kabul edeceği çözümler bulunmalı. Bu İsrail'le ilgili de böyle. Birilerine yaptırımla baskı yapmak yerine, sorunu çözmeliyiz. Uluslararası tecrübeler yaptırımlarla herhangi bir sonuç alınamadığını gösteriyor. Yaptırımlarla sonuç alınmış herhangi bir olay gösterebilir misiniz?" sorusunu yöneltti. Etik açıdan uluslararası konuları tartışmak durumunda olmadığına değinen Putin ilginç tespitlerde bulundu: "Çok ciddi durumlar gündeme geldiğinde yaptırımlar uygulamaya konabiliyor. Bir Arap atasözü var: İt ürür, kervan yürür. Yaptırımlar büyük oranda etkisiz. Biz sorunları çözmeliyiz." Rusya Başbakanı Putin, İran'a nükleer programında şeffaf olmadığı eleştirisini de yöneltti.

'BM yaptırımlı ülke ŞİÖ'ye üye olamaz'

Son yaptırım kararı ardından İran'a kötü haberler gelmeye devam ediyor. Rusya'nın İran'a satacağı S-300 füze savunma sisteminin Tahran'a teslimatının dondurulacağına yönelik haberlerin ardından İran'ın Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi olamayacağı da bildirildi. ŞİÖ 10. zirve toplantısı için Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te üye ülke liderleriyle dün buluşan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, "Hukuk statüsünde zorluklar yaşayan bir ülke ŞİÖ'ye üye olamaz. Örneğin BM yaptırımlarına maruz kalan bir ülke örgüte katılamaz. Burada bence her şey anlaşılmakta." dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile dün Paris'te görüşen Putin de İran'a S-300 teslimatının dondurulacağını söyledi. Son günlerde Moskova'dan teslimata ilişkin gelen çelişkili açıklamaların ardından Putin, bu ifadesiyle tartışmalara da son vermiş oldu.

Bu arada, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen EXPO 2010 Dünya Fuarı'na gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'yi "ikiyüzlülükle" suçladı. İran lideri, "dünyanın bir başka ülkeye karşı nükleer silah kullanmış tek ülkesinin, nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla geliştirmek isteyen ülkelere baskı yapma hakkını kendinde göremeyeceğini" söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.