Seyfi Dede’nin iptal pazarlığı

Seyfi Dede’nin iptal pazarlığı
Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Adalet eski Bakanı Seyfi Oktay’ın, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın talimatı üzerine Anayasa Mahkemesi Üyesi Fulya Kantarcıoğlu ile görüştüğü ve Kantarcıoğlu’ndan, Anayasa Değişikl

FATİH AKKAYA / VAKİT

Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet savcısı Zekeriya Öz tarafından yürütülen 'adil yargılamayı etkileme' soruşturması kapsamında eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile avukatlarının telefon görüşmeleri mahkeme kararıyla dinlemeye alınmıştı. Oktay’ın, Deniz Baykal’ın talimatı sonucu, Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu ile 5 Mayıs'ta yaptığı iki ayrı görüşmenin kayda alındığı iddiası basında yer almıştı.

VAKİT O GÖRÜŞMELERE ULAŞTI
Vakit, bu görüşmelerde neler konuşulduğu bilgisine ulaştı. Görüşmede Kantarcıoğlu, mahkemenin başvuruyu 'usul yönünden inceleyebileceğini, esasa girme yetkilerinin olmadığını' söylüyor. Seyfi Oktay ise, Kantarcıoğlu'na mahkemenin “üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılmasına ilişkin kararını” hatırlatarak, esasa girilmesini ve iptali yönünde karar verilmesini istiyor. Bu görüşmenin ardından Oktay tekrar Baykal’ı arayarak, Kantarcıoğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin izlenimlerini anlatıyor.

PİKNİKTE BULUŞALIM
Görüşmelerden Seyfi Oktay’ın, Anayasa Mahkemesi’ni Deniz Baykal’ın talimatıyla ablukaya aldığı anlaşılıyor. Deniz Baykal, Oktay’a “Hareketlen” mesajı veriyor. Seyfi Oktay “Kritik mevzularda telefonda görüşmeyelim” diyor. Fulya Kantarcıoğlu ve diğer ekiple ev veya piknikte buluşmak istiyorlar.

BAL GİBİ İHSAS-I REY
Anayasa Mahkemesi’nde işlerin nasıl yürüdüğünü, Deniz Baykal’ın arka bahçesi olduğunu, yargıdaki operasyonlarda Seyfi Oktay’ın her aşamada kullanıldığını ortaya koyan bu görüşmelerle ilgili hukukçular, AYM Üyesi Fulya Kantarcıoğlu’nun Seyfi Oktay’la görüşmesinin içeriğinin ihsas-ı rey anlamı taşıdığına dikkat çekerek “Kantarcıoğlu mahkemeden hemen çekilmelidir” görüşünde birleşti.

İŞTE GÖRÜŞMELER
5 Mayıs’ta Oktay ile Kantarcıoğlu arasında geçen görüşme:
OKTAY: Şimdi bu Anayasa Mahkemesi, eee anayasa maddesini iptal etme kararları 3’te 2 çoğunlukla mı alınıyor?
KANTARCIOĞLU: Eee evet 7 oy gerekiyor, şimdi eee tabii biz şey bakımından biliyorsunuz, usul bakımı yani şekil bakımından şey yapıyoruz. Ondan sonra ...diyoruz, eee yani daha önceki kararlarımız zaten o şeyle ilgili de var, türbanla ilgili biliyorsunuz.
OKTAY: Tabii evet evet.
KANTARCIOĞLU: Ee ondan sonra eee o şekilde.
OKTAY: Bu 3’te 2 çoğunlukla oluyor di mi 7. Ben bunu atlamışım eee yani 6’ya 5 çoğunlukla sanıyordum.
KANTARCIOĞLU: Hayır.
OKTAY: Anayasa değişikliği...
KANTARCIOĞLU: Evet evet anayasa değişikliği bizim.
OKTAY: Peki yürütmeyi durdurma kararı olursa o da mı 3’te 2 çoğunluğa tabi?
KANTARCIOĞLU: Şimdi tabii biz eee yd kararı vermedik ama şimdi yd bizim tabii içtihatla şey yaptığımız bir şey, biliyorsunuz. Oluşturduğumuz bir şey, eee mesela siyasi parti kapatma davalarında eee mesela delillerin oylanmasını da biz nitelikli çoğunlukla yapıyoruz, yani onda da eee nitelikli çoğunlukla.
OKTAY: 3’te 2 çoğunlukla...
KANTARCIOĞLU: Hı hı kapatma kararı nitelikli çoğunlukla oluyor, öyleyse davanın içindeki yani şimdi yd kararı da bu şeyin içinde olduğuna göre ama ... İçtihat şey yapar kurar, o konuda bilmiyorum biz hep şey yaptık onları ee yani esası ile birlikte yaptık, yd’yi hiç hatırlamıyorum. Onun için tabii ne zaman dava açarlar nasıl bir şey olur
OKTAY: Hayır, ayrı tabii yani sadece ben, soyut olarak şey diyorum, yani bu anayasa değişikliklerinde ben 6’ya 5 diye düşünüyordum, demek ki yanılmışım, eee nitelikli çoğunluk 7’ye 4’le oluyor demek ki, anayasa değişikliğinin iptali.
KANTARCIOĞLU: Evet, onu da eee biz 7’ye 4, eee zaten yani şimdiye kadar da eee 7 oyla da hiç olmadı, yani daha fazla oy çoğunluğuyla oldu. Onun için eee yani o konuda da bir şey çıkmadı zaten yani 7’ye 4 sınırı filan eeee...
OKTAY: Konu olmadı diyorsunuz, evet.
KANTARCIOĞLU: Şimdi şeyde var sayın bakanım 149. Madde fıkrasında, eee Anayasa Mahkemesi salt çoğunluk ile karar verir, anayasa değişikliklerinde iptale ve siyasi parti davalarında kapatılmaya karar verebilmesi için 5’te 3 oy çoğunluğu şarttır diyor 149.
OKTAY: Hı hı hı, 149...
KANTARCIOĞLU: Ordan kaynaklanıyor, ama eee biz bu anayasa değişikliklerinde şeyi de açtık hep 7 oyu, siyasi parti kapatmalarında yalnız en son davada 7 oy bulunamadığı için biliyorsunuz mahrumiyet cezasını şey.
Hazine yardımından mahrumiyet şeklinde, bi tek orda 7 oy sözkonusu yani sınır sözkonusu oldu, 7 bulunamadığı için, eeee 6’da kaldı kapatma oyu, bu yetki de 149. maddenin anayasanın ilk fıkrasından kaynaklanıyor, yani parti kapatma.
OKTAY: Hı hı, şimdi yürütmeyi durdurmak için özel bir hüküm yok.
KANTARCIOĞLU: Özel bir hüküm yok, çünkü anayasada yd yok. Bu itibarla biz onu tabii eee içtihatla uygulamaya soktuğumuz artık gerçi yani içtihatla da olsa Anayasa Mahkemesi...
OKTAY: Evet, şimdi bu konuda da mı içtihat gerekli, yani
KANTARCIOĞLU: Eee ... Öyle bir şey olursa burda da kaç oyla yd’nin durdurulması sözkonusu olursa karar verileceği herhalde tartışılması gerekir, ilk aşamasında bunu tartışıp tartışmadığımızı hiç hatırlamıyorum doğrusu.
OKTAY: Anladım tartışma konusu diyorsunuz
KANTARCIOĞLU: Yani gözümden kaçtı mı ya da hafızamı şu anda.. Ama anayasa değişiklikleri konusunda bir olmadı, yani yd konusunda bir şey oy oranı konusunda hatırlamıyorum ama şey nedir o eee esas karar 7’ye 4 olunca bu da onun içindeki karar ne düşünülür, nasıl bir içtihat olur tabii onu bilemiyorum, hatırlamıyorum yani tartıştığımızı, belki hafızam da yanıltıyor olabilir ama bir tek anayasa değişikliği biliyorsunuz.
OKTAY: Evet evet.
KANTARCIOĞLU: Eee geçtiğimiz günlerde o da zaten 7’nin de üstünde bir oy çoğunluğuyla hep karar verdiğimiz için yd’sini de esastan kararı verdik yani o zaman da bi yd’ye karar vermeden esasını inceledik diye hatırlıyorum.
OKTAY: Hııı hııı, ama bu tartışılabilir diyorsunuz di mi?
KANTARCIOĞLU: Evet hani bir yd verilecekse bu kaç olmalı, ama şeydeki uygulamamız siyasi partilerle ilgili oylamamız orada nitelikli çoğunluk aradığı için nihai oylamada, delillerin oylanmasında da nitelikli çoğunluk aradık yani 7 oyla bu delil kabul edilsin denenler de delil kabul edildi, 6’yı bulan da kabul edilmedi, ara oylamaları da hep nitelikli çoğunlukta yaptık ama burda nasıl olur onu tabii bilemiyorum, yani öyle bir uygulamamız da, var.
OKTAY: Ha delillerin delil olarak kabul edilmesi konusunda yd yine.
KANTARCIOĞLU: Nitelikli çoğunluk arandı, birçok delil var, hangileri odak olmaya esas alınabilir oylamaları da yine nitelikli çoğunlukla oldu. Onu da o şekilde aradık.
OKTAY: Ben o eee konuşma metnini size ulaştırmaya çalışırım.
KANTARCIOĞLU: Tabii çok memnun olurum, bi de efendim şöyle bir şey var, herkesin kim olursa olsun eğer belli konularda birikimleri varsa bunları paylaşmak lazım, eleştiri bile alınsa onun bir faydası var, bir yeni ufuk açıyor. İnsanların bilgiyi, birikimi kendilerine saklayacağına paylaşmaları, hem aydın Hem de kendimizi de bi yerde yenilemiş oluyoruz. Size kolaylıklar diliyorum.
OKTAY: Çok teşekkürler, çok selamlar eee...
KANTARCIOĞLU: Ben de Emine hanıma.
PİKNİKTE BİRLİKTE
OLALIM TOPLUCA
OKTAY: Sağolun, e özledik canım neyse şu yoğunluğunuz geçsin de böyle bir ya piknik mi yaparız evde mi yaparız birlikte olalım yani topluca.
KANTARCIOĞLU: İnşaallah.
OKTAY: Diğer arkadaşları da alarak.
KANTARCIOĞLU: Tabii, biz de çok isteriz.

SEYFİ OKTAY, AYNI GÜN
DENİZ BAYKAL’LA GÖRÜŞÜYOR

OKTAY: Efendim saygı sunuyorum, Seyfi Oktay,
BAYKAL: Selam Seyfi.
OKTAY: Efendim ben yanılmışım, 149’un ilk fıkrası öyle, hem parti kapatma
için hem de anayasa değişikliği için 3’te 2 gelmiş, eskiden böyle değildi.
BAYKAL: Peki şimdi kaç?

ŞİMDİ FULYA HANIM’LA KONUŞTUM
OKTAY: Son değişiklik, ancak yürütmeyi durdurma konusu da eee herhangi bir yasaya ve anayasaya dayalı değil, eee içtihatla şey yapıldı oluşturulmuştu, şimdi Fulya Hanımla konuştum ee bu sadece anayasa şey ee parti kapatma davasında önümüze gelen bir husustu diyor, biz delilleri takdir ederken, eee delillerin de kabulü veya reddini 3’te 2 çoğunlukla şey yaptık diyor, eee başka bir örnek de yok bu konuda, aslında yine 3’te 2’ye tabi olması gibi bi düşünce olabilir ama bu tartışılması gerekli bir konu
BAYKAL: O uygulama öyle olacak gibi gözüküyor, di mi?
OKTAY: Eee yani
BAYKAL: Delilleri 3’te 2 ile kabul ediyoruz.

OKTAY: Bu tartışma konusu olacak, ilk defa şeyimize geliyor diyor, ama bi de öyle diyor işte delilleri değerlendirirken onu da 3’te 2’ye şey yaptı diyor, nazar aldık diyor falan.

MORALLERİ NASIL, TEPKİ VAR MI?

BAYKAL: Nasıl moral?.. Tepki var mı?
OKTAY: Eee ben o konulara hiç girmedim.
AYRICA BİR KONUŞURSUN
BAYKAL: Ayrıca bir konuşursun. Ayrıca bir gözlem yaparsın.
OKTAY: Olur yaparım, o şey değil ee...
BAYKAL : Bu vesileyle telefonla ...
OKTAY: Hayır bizzat konuşmak lazım bu işi eee...
BAYKAL: Tabii o konuda bir hareketlenmek lazım.
OKTAY: Tabii tabii anlıyorum, evet.
BAYKAL: Peki.
OKTAY: Oldu çok saygılar sunuyorum, sağolun, yani görüşülecek bu.
BAYKAL: Hıı, nasıl?
OKTAY: Yani birkez daha görüşülecek o, yani yürütmeyi durdurma kararı.
BAYKAL: ... 3’te 2 ile değildir görüşülecek, evet tamam.
OKTAY: Evet oldu çok saygılar, sağolun iyi günler.

AYNI GÜN OKTAY İLE
KANTARCIOĞLU TEKRAR GÖRÜŞÜYOR

KANTARCIOĞLU: Sayın bakanım ben Fulya. Sizi tekrar rahatsız ettim.
OKTAY: Estağfurullah efendim
KANTARCIOĞLU: Bilgi olur mu acaba yani bilmek ister misiniz diye. Şimdi bana sorduğunuz ilk aşamadaki yd'ydi di mi?
OKTAY: Evet.
KANTARCIOĞLU: Şimdi benim size sabah da söylediğim gibi karardan sonra yd kabullerimiz var, mesela en son o şeyde olduğu gibi, eşitlik ilkesinin iptali hani, ee türbanla ilgili kararda olduğu gibi.. Ama esas kararı verdikten sonra bir eee karar yayınlanıncaya kadar yd verdiğimiz için orda zaten oybirliğiyle onu tartışmıyoruz, tartışmamışız,
OKTAY: Hıı...
KANTARCIOĞLU: Yani bize bir ilk aşamada gelir daha esas hakkındaki kararı vermeden kaç oy ile yd’ye karar vermemiz konusu bir tartışma yok. Bunlar şekil konusunda geldiği için hemen bir inceleme sorunu gibi bir yerde, eee hemen karara bağlanıyor ama kararın yazılması aşamasında yd’yi iki türlü yürürlüğün durdurulmasına karar veriyoruz, biz gelir gelmez karar verilinceye kadar, bi de karar verildikten sonra yayınlanıncaya kadarki süreyi de yd’de karara bağlayabiliyoruz, bizim bu verdiklerimiz karar sonra olduğu için. Oy birliği ile verilmiş olduğundan bi tartışma yok orda.
OKTAY: Anladım, ama karardan evvel 6’ya 5’le veriliyor
KANTARCIOĞLU: ... Tartışmamışız ama orda da anayasa değişikliği olduğu için nitelikli çoğunluk aranır mı, aranmaz mıyı biz tartışmamışız, çünkü karardan sonra vermişiz o da oy birliği zaten yani karar iptal olduğu için, dolayısıyla böyle bir tartışma sözkonusu karar bile zaten 7’nin ee 4’ün üstünde olduğu için.
OKTAY: Evet tabii.
KANTARCIOĞLU: Yani orda bir tartışma yok, gelir gelmez yd tartışılmamış.
OKTAY: Ama ilk aşamada henüz kararın niteliği belli olmadığı için.
KANTARCIOĞLU: Yani kararın niteliğinden önce bi yd tartışması gündeme gelmediği, o konuda da bir rapor olmadığı çünkü şimdi bunlar öyle ki zaten siz konuyu incelediğinizde işe de girmiş oluyorsunuz, yd vereceğinize esastan karar vermek gerekebiliyor. O zaman hiç yürürlüğün durdurulmasında.
OKTAY: Evet
KANTARCIOĞLU: Konunun özü ortaya çıkınca o zaman niçin yd verilsin, esasa girilerek verilebiliyor, çünkü o konudaki raporun da esas hakkındaki rapor kadar detaylı bir rapor olması gerektiriyor, böyle önemli bir konuda. E o rapor hazırlandıktan sonra da zaten artık yd’yi değil konuyla ilgili kararı veriyorsunuz,
SORDUĞUNUZ O DEĞİLDİ, YİNE DE BİLGİLENDİRMEK İSTEDİM
KANTARCIOĞLU: Ama karar yayınlanıncaya kadar yd’lerimiz var ama sizin sorduğunuz o değildi. Ben yine de bilgilendirmek için bu konuyu da ayrıca belirteyim diye tekrar aradım.
OKTAY: Sağolun çok zahmet oldu, çok teşekkürler.
BİRİ DÜŞTÜ, İKİSİ DURUYOR
BİLİYORSUNUZ
OKTAY: Şimdi önemli bir madde düştüüü, ben bunu sizinle tartışmak istemem de telefonda, önemli bir madde düştü.
KANTARCIOĞLU: Evet.
OKTAY: Şimdi iki tane önemli var, birisi geçti.
KANTARCIOĞLU: Evet.
NOTUMU GÖRÜNCE
ANLAYACAKSINIZ
OKTAY: Ben tabii bunu notumu size gönderdiğim zaman göreceksiniz bu kuvvetler ayrılığı ilkesi ile tamamen ters yani eee zaten eee yürütme ve yasama tekelde, şimdi yargı da buna ekleniyor ve tabii rejimin sistematiği değişiyor, bütünüyle, yani eee İslam'da efendim işte egemenlik tecezzi etmez, bölünmez kuralına yaklaşma var burda tamamen.
KANTARCIOĞLU: Şimdi tabii bundan sonraki aşamaları bilmiyoruz.
OKTAY: Tabii tabii.
KANTARCIOĞLU: Nasıl bir aşama gösterecek, ee ondan sonra bize gelir mi gelmez mi, tabi o konu da...
OKTAY: Tabii tabii, evet.
KANTARCIOĞLU: Yine görüşürüz, ben saygı sunuyorum
BU ARA SİZİ RAHATSIZ
EDECEĞİM GİBİ
OKTAY: Oldu çok saygılar sağolun çok, biraz rahatsız edeceğim herhalde bu ara sizi (gülüyor) oldu sağolun çok teşekkürler
KANTARCIOĞLU: Estağfurullah, rica ederim, hoşçakalın.

habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.