Şıracının şahidi bozacı misali

Şıracının şahidi bozacı misali
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını soruşturmak üzere komisyon oluşturmasını "ileriye doğru önemli bir adım" olarak nitelendirdi.

Crowley, ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlediği günlük basın toplantısında, "İsrail'in, hükümet olarak güvenilir, tarafsız ve şeffaf bir soruşturma yürütecek kurumlara ve yeteneğe sahip olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla bunun (komisyonun kurulmasının), BM Güvenlik Konseyi başkanlık açıklamasında çağrısı yapılan hususta, ileriye doğru önemli bir adım olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Bununla birlikte, sürece ya da sonuca dair önceden hüküm vermeyeceklerini vurgulayan Crowley, bir soru üzerine, şeffaf, tarafsız ve güvenilir soruşturma çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi başkanlık açıklamasına tam destek verdiklerini hatırlatarak, İsrail'in dün duyurusunu yaptığı komisyonu da bu doğrultuda bir adım olarak gördüklerini kaydetti.

"TÜRKİYE'NİN KENDİ SORUŞTURMASINI YÜRÜTME HAKKI VAR"

Crowley, "Türk hükümetinin komisyona tepkisine" dair bir soru üzerine, "Türkiye'nin de her egemen ülke gibi kendi soruşturmasını yürütme hakkı var" dedi.

Bir gazetecinin, "O zaman Türkler'in, eğer isterlerse bir soruşturma yürütmesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz?" sorusuna, "Türkler'in bu hakkı var" yanıtını veren Crowley, olayın doğrudan Türk vatandaşlarını etkilediğini ve bunu anladıklarını ifade etti.

"Soruşturma yürütme kararı alan ülkelerde şu özelliklere bakacağız; Tarafsız mı? Güvenilir mi? Şeffaf mı?" diyen Crowley, İsrail'in yanında olduklarını ve bir uluslararası örgütçe girişilecek tek taraflı ya da taraflı tüm adımlara güçlü biçimde karşı çıkacaklarını kaydetti. Crowley, bu nedenle BM İnsan Hakları Konseyi'ndeki oylamada "hayır" oyu kullandıklarını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.