O sınırı İngiliz casus çizmiş

O sınırı İngiliz casus çizmiş
Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Gediktepe Karakolu'nun bulunduğu bölgenin sınır çiziminin İngiliz kadın casus Gertrude Bell tarafından 1924 yılında yapıldığı ortaya çıktı.

Doğu ve Güneydoğu'da yıllardır yaşanan terörist saldırıların arkasındaki tarihi stratejik ihmaller de de bulunduğu belirtildi. Gediktepe Sınır Karolu'nun bulunduğu yer ile ilgili olarak yapılan sınır çizim haritasına göre sınırların kesiştiği bölgede eni 1-3, boyu ise 15 kilometreyi bulan Irak toprakları, Türkiye ile İran sınırları arasında bulunuyor. Bu bölgenin tamamıyla PKK'nın kontrolünde olduğunu ileri sürülüyor. Gediktepe sınır karakoluna da saldırının buradan yapıldığı biliniyor. Bahsi geçen bölge bugün PKK'nın barınma, eğitim ve Türkiye sınır bölgelerine saldırı üssü olarak kullanılıyor. Irak'a ait ara bölge PKK için kurtarılmış alan.

Adanalı Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Türkiye-Irak sorunlu sınır çizimi çalışmalarını İngiliz haritacı-tarih meraklısı ve casus Gertrude Bell tarafından başlatıldığını belirtiyor. Gertrude Bell, aynı zamanda ünlü ajan Lawrence'nin de hocası. Gertrude Bell, 1900-1914 yıları arasında Musul-Kerkük-Erbil ve Süleymaniye bölgesinde aşiretler arasında defalarca dolaşıp, fotoğraflar çektiği ve yörenin haritalarını çizdiği biliniyor. Yurtsever, "Türkiye'nin 1923 yılında imzaladığı Lozan anlaşmasında Türk-Irak sınır çizgisinin açık bırakılması ve sonrasında Musul-Kerkük'ün Irak devleti sınırları içine alınması ve sadece Hakkari Sancağı'nın Türkiye'ye bırakılması tezlerinin de sahibi Gertrude Belli'in gizli arşivinde bulunan fotoğraf ve haritalardan elde ettiğim Türk-Irak sınır sorununun perde arkası da burada yatıyor. Türkiye ve İngiltere'nin sömürgesi konumundaki Irak yönetimi arasında 1924 yılında sınır çizimi başlatılması anlaşması yapıldı. Sınır çizimi Gertrude Bell'in görüşleri doğrultusunda Türkiye adına Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras ve İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Şarl Lindzey arasında gerçekleşen diplomatik görüşmeler sonrasında kabul edildi. Burada ilginç olan ise Türkiye-Irak sınır çizgisinin Türkiye'de kalan Şemdinli ilçesi sınırlarının tespitinde her türlü eşkıyalık, silahlı olaylar için uygun ara bölgenin de bulunmasıdır."

"Türkiye, PKK eylemlerinin başlaması ile birlikte adı geçen tampon bölgenin kontrolünü sağlayacak ülkeler arası bir irade bulamamıştır." diyen Yurtsever, "Bahsi geçen ve günümüzde PKK'nın eylem üssü ve kurtarılmış bölgesi olarak kullandığı tampon bölge tarihi stratejik bir cinayetin ürünüdür. Günümüzde de bu sorunun çözümünde muhatabı ABD ile birlikte Kuzay Irak Kürt yönetimidir. En kısa zamanda Türkiye-Irak sınırında düzenleme yapılarak tampon bölgenin ortadan kaldırılması gerekir. Aksi halde PKK'nın kontrolündeki kurtarılmış bölge ve Gediktepe baskınındaki gibi olaylar hiç bitmeyecektir."

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.