'Seyfi Oktay'lı AYM üyeleri istifa etmeli'

'Seyfi Oktay'lı AYM üyeleri istifa etmeli'
Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Öktem, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ve diğer sanıklarla bağlantısı olan Anayasa Mahkemesi üyelerinin istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Öktem; "Bu konumda olan o yargıçların herhalde bir Avrupa ülkesinde istifa edeceklerini tahmin ederim. Üyelikten çekilmeleri gerekir. Yargıda bir örgütleşme mevcut. Bu tarihi sorumluluktur. Bu konumda olan şahısların Anayasa Mahkemesi üyeliğinden istifa etmeleri tarihi bir sorumluluktur." dedi.

Öktem, Anayasa değişikliğinin yüksek mahkeme tarafından iptal edilmesinin Türk hukuk tarihini zedeleyeceğini de vurguladı.

Kanal 24'te yayınlanan Açık Görüş programına katılan Niyazi Öktem, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın gözaltına alınması ve bazı yüksek yargı üyelerinin Oktay ile görüştüğü iddialarını değerlendirdi. Seyfi Oktay olayının sosyolojik ve dinsel mahiyeti olduğunu savunan Öktem, "Seyfi Oktay kovuşturma için gözaltına alındı. Dini lider içeri alındı diye Alevi dernekleri protesto yapıyor. Bir Sünni şeyh bu konumda olsaydı Nakşi ağırlık olan bir dernek şeyhimizin peşindeyiz deseydi laiklik elden gidiyor derlerdi." diye konuştu.

Seyfi Oktay'ın 11 yıl önce Adalet Bakanı olduğunu hatırlatan Öktem konuşmasını şöyle sürdürdü: "Seyfi Oktay, HSYK Başkanvekili ile görüşüyor. Yargıtay'a kim girecek?, Danıştay'a kim girecek? Bunlar konuşuluyor. Dini bir örgütlenme de mi var? diye tereddüt ediyorum. CHP Alevi partisi mi oluyor? diye. Bu konumu ile bakıldığında başsavcının dava açması lazım. Laikliğe aykırı bir durum var. Aleviliğe karşı değilim. 10 yıl Aleviliğin danışmanlığını yaptım. Ortada bir örgütlenme var. Baskı gruplarının örgütlenmesine de eyvallah. Dini mahiyette olan Aleviliğin dedesi şeyhi bir tür örgütlenme içerisine girmiş. Adalet Bakanlığı'nda bu biliniyor. HSYK Başkanvekili de galiba Alevi. Bu işin bir de laiklik açısından bir sıkıntısı var. Bu kadar Adalet Bakanlığı'na hakim şahıs, Anayasa Mahkemesi üyesi ile görüşüyor, yol gösteriyor. Düşünün sıradan bir ceza davası. 3 tane hakim var, taraf var. Taraflardan bir hakim ile görüşüyor, ona yol gösteriyor, olacak iş mi? Bir başka hakimin eşi Ergenekon sanıklarından. Ortada çok sıkıntılı bir durum var. Bu konumda olan o yargıçların herhalde bir Avrupa ülkesinde istifa edeceklerini tahmin ederim. Üyelikten çekilmeleri gerekir. Yargıda bir örgütleşme mevcut. Bu tarihi sorumluluktur. Bu konumda olan şahısların Anayasa Mahkemesi üyeliğinden istifa etmeleri tarihi bir sorumluluktur. Eğer olumsuz bir karar alınırsa başka bir ifadeyle referandumun önünü keserlerse kararla ilgili Türk hukuk tarihi çok büyük oranda zedelenecektir."

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.