Bol 'örgüt' sanıklı YAŞ listesi!

Bol 'örgüt' sanıklı YAŞ listesi!
1-4 Ağustos günlerinde yapılacak Yüksek Askeri Şura toplantısında durumları görüşülecekler listesine giren subaylar arasında Ergenekon ve Balyoz’da sanık ya da şüpheli konumda olan çok sayıda isim var.

Yüksek Askeri Şura’nın 2010 yılı olağan toplantısı, 1-4 Ağustos 2010 tarihleri arasında yapılacak. Şurada terfi bekleyen general ve amiral listesi ise şimdiden belli oldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un yaş haddinden emekliye sevk edilerek görevini Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’e devredeceği 2010 yılı YAŞ toplantısında, darbe soruşturmalarına adları karışan çok sayıda general ve amiralin de terfi ve emeklilikleri görüşülecek. 

ALBAY ÇİÇEK EMEKLİ Mİ OLACAK?

Geçen yılki YAŞ toplantısında temdit gören Ergenekon tutuklu sanığı Albay Dursun Çiçek 2010 yılı YAŞ listesinde yer alıyor. Demokrasiye Müdahale Eylem Planının altında ıslak imzası olan Çiçek, son iki YAŞ toplantısında da ‘temdit’ alarak amiralliğe terfi edememişti. Genelkurmay geçen yılki YAŞ toplantısının ardından Çiçek için özel açıklama yapmış ve “deniz piyade sınıfında boş kadro olmaması” nedeniyle terfi almadığını duyurmuştu.

TERÖRİSTİ ÇOBAN SANAN GENERAL

Gediktepe saldırısının ardından bölgeye giden Başbakan Erdoğan ve komutanlara verdiği brifingde “teröristleri çoban sandık” diyen Tümgeneral Gürbüz Kaya da korgenerallik için terfi bekliyor. 6 askerin şehit olduğu mayınların TSK’ya ait olduğunu söyleyen komutanı “olur böyle şeyler” dediği ses kayıtları internete düşen Kaya, yarıda kesilen Balyoz operasyonu 3. dalgasında da gözaltına alınacak subaylar arasındaydı.

BALYOZ’DA TERFİ BEKLEYENLER

“En kanlı darbe planı” olarak ifade edilen Balyoz darbe planı soruşturması kapsamında tutuklanıp serbest bırakılan Tümgeneral İhsan Balabanlı, Balyoz’da ifade verip serbest bırakılan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcısı Tümgeneral Salim Erkal Bektaş da terfi listesine girdi.

NERON PAŞA DA TERFİ LİSTESİNDE

Terfi bekleyen generallerden Korgeneral Selahattin Uğurlu’nun adı ise Şemdinli iddianamesi ve Vatanseverler grubuna yönelik Girdap operasyonunda geçmişti. Orgenerallik beklerken geçen yıl temdit gören Korgeneral Uğurlu, youtube’a düşen ses kaydında Aktütün saldırısının faturasını üstlerine kesen konuşmasıyla gündeme gelmişti. Uğurlu terörün ancak şiddet kullanılarak bitirilebileceğini savunan radikal önerileri nedeniyle “Neron Paşa” olarak anılmaya başlanmıştı.

ERTOSUN’UN DOSTU DA LİSTEDE

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığının yürüttüğü faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Albay Cemal Temizöz’ün komutanı olarak bilinen Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın da bu yıl YAŞ listesinde temditli generaller arasında. Geçen yıl terfi alamayan Aydın, bu yıl tümgenerallik bekliyor. Ali Aydın’ın adı, HSYK üyesi Ali Suat Ertosun’u Kayseri’deki bağ evinde ağırladığı ve burada 2 gün gizemli toplantılar yapıldığı iddiasıyla gündeme gelmişti.

Sanık Orgeneral Berk Jandarmayı bekliyor

Bu yıl yapılacak olan YAŞ toplantılarıyla ilgili listede Erzincan Ergenekon davası bir numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk yer almıyor. Ancak Orgeneral Berk’in, emekliye ayrılması beklenen Orgeneral Atila Işık’ın boşaltacağı Jandarma Genel Komutanlığı için adı geçiyor.

İŞTE YAŞ LİSTESİ

2010 yılı YAŞ toplantısında durumları ele alınacak general ve amiraller şöyle:

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

• ORGENERAL: İlker Başbuğ, Işık Koşaner, Avni Atilla Işık, Hasan Iğsız.

• KORGENERAL: Hasan Memişoğlu (temditli) Selahattin Uğurlu (temditli) Hilmi Akın Zorlu ( temditli) Servet Yörük (temditli) Yalçın Ataman (temditli) Eyüp Kaptan (temditli) İsmail Hakkı Pekin, Abdullah Atay, Muzaffer Şen, Nejat Bek, Ömer Necati Özbahadır.

• TÜMGENERAL: Hüsmen Akdeniz (temditli) İ. Serdar Savaş (temditli) Ahmet Yavuz (temditli) S. Erkal Bektaş (temditli) Ali Erdinç (temditli) Orhan Akbaş (temditli) Kenan Koçak (temditli) H. Kenan Hüsnüoğlu, Bülent Dağsalı, Kamil Başoğlu, Abdullah Recep, İbrahim Onbay, Zafer Çamlıca, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Gürbüz Kaya, Alaeddin Örsal, Necdet Sezginer, M. Mutlu Arıkan.

• TUĞGENERAL: Hıfzı Çubuklu (temditli) Şahin Tarlan (temditli) Orhan Köprü (temditli) Serdar Ekizoğlu (temditli) İ. Metin Temel (temditli) Fahri Erenel (temditli) Turgay Bakkal (temditli) Ercan Okan (temditli) Ömer Esenyel (temditli) İsmail Çevikbaş (temditli) Sadık Çelikörs (temditli) M. Faruk Şengün (temditli) İshak Ceylan (temditli) N. Kemal Çalışkan (temditli) Tacettin Coşkun, Hamza Koçyiğit, İbrahim Yılmaz, Uğur Tarçın, Tayfun Özden, Bahadır Köse, Metin Gürak, Azmi Cinek, Göktürk Gökbayrak, Paşa Özen, Yılmaz Uyar, M. Ali Yıldırım, Şeref Öngay, Gazi Kandemir, Kasım Erdem, Osman Aydoğan, Şenol Alparslan, Salih Ulusoy, Naim Barburoğlu, Mustafa Canatan, Şendoğan Karakuş, Zafer Çelikin, Süleyman Baysal, Bülent Aker.

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

• KORAMİRAL: Mehmet Otuzbiroğlu

• TÜMAMİRAL: Yalçın Kavukçuoğlu (temditli) İzzet Artunç, Halit Özkoç, Deniz Cora.

• TUĞAMİRAL: Doğan Bozkurt (temditli) Serdar Akınsel (temditli) Abdullah Gavremoğlu (temditli) Erhan Akporay (temditli) Mustafa Karasabun (temditli) Naci Tayfun Tansan (temditli) Taner Akkaya, Doğan Denizmen, Türker Ertürk, Erdem Caner Bener, Ahmet Sinan Ertuğrul, Ahmet Türkmen, Mustafa İpteş, Nurhan Kahyaoğlu.

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

• KORGENERAL: Rasim Aslan (temditli) Korcan Pulatsü, Ziya Güler.

• TÜMGENERAL: Şirin Ünal (temditli) Fuat Özakdağ (temdit) Özden Argüz (temdit) Turgut Atman, Nejat Bilgin, Semih Birdoğan.

• TUĞGENERAL: Kazım Öndül (temditli) Haluk Terzi (temditli) Muammer Akpınar (temditli) Hasan Hüseyin Demirarslan, Nihat Kökmen, Bülent Kocababuç, Ayhan Gümüş, Adnan Demirci, Ali Demiral, Ahmet Barlas ,İsmail Hakkı Doğankaya.

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI

• KORGENERAL: Mustafa Bıyık

• TÜMGENERAL: Halil Helvacıoğlu (temditli) Hüseyin Güçlü (temditli) İbrahim Yaşar

• TUĞGENERAL: Osman Baykurt (temditli) Ata Kalkan (temditli) Ali Aydın (temditli) Erhan Güder (temditli) Vahdettin Bereceli, Halim Tırkaz, Yusuf Kaya, Ergün Koçak, Süleyman Yüksel.

GATA

• TÜMGENERAL: M. Zeki Bayraktar

• TUĞGENERAL: Harun Tatar (temditli) Ersoy Işık (temditli) Sadettin Çetiner (temditli) Y. Ziya Yergök (temditli) Mustafa Kutlu

• TUĞGENERAL: Cemil Turgut Tufan (temditli) Okan Özcan

YÜKSEK ASKERİ YARGI

Askeri Yargıtay

• TUĞGENERAL: Ahmet Alkış (temditli)

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi

• TUĞGENERAL:Turgut Arıbal (temditli)

Çubuklu da terfi bekliyor

Geçen yılki YAŞ toplantısında temdit gören Genelkurmay Adli Müşaviri Hakim Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, bu yıl tümgenerallik bekleyen isimler arasında. Çubuklu’nun adı çok sayıda iddiada geçmişti. Çubuklu, sahte çürük soruşturmasında gözaltına alınan Albay Zeki Üçok’un bilgisayarındaki delillerin ortadan kaldırılmasıyla ilgili ‘şüpheli’ sıfatıyla savcılığa çağrılmış ancak ifade vermeye gitmemişti. 12 Eylül döneminde Mamak Cezaevi’ndeki işkenceler davasında sanık olan Çubuklu, son olarak Anayasa Mahkemesi askeri üyesi Serdar Özgüldür’e ait ses kaydında AYM üyeleriyle toplantı yapıp “büyük toplum baskısını göğüsleyip bir an önce AK Parti’yi kapatın” dediği iddiasıyla gündeme gelmişti.

Koşaner yeni Genelkurmay Başkanı

2010 yılının ilk YAŞ toplantısında toplam 134 general ve amiralin terfi ve emeklilikleri görüşülecek. Yaklaşık 35’i bir üst rütbeye terfi edecek, 45 albay da general/amiral rütbesine yükselecek. Toplantıda, TSK’nın yeni komuta kademesi şekillenecek. Teamüllere uyulması halinde yeni komuta kademesi şöyle olacak: Yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner atanacak. Koşaner, önümüzdeki 3 yıl süresince Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütecek.

Koşaner’den boşalacak olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız getirilecek. Ancak Iğsız, yaş haddi nedeniyle bu görevi sadece 1 yıllığına üstlenebilecek ve 2011’de emekliye ayrılacak. Orgeneral Iğsız’ın boşaltacağı 1. Ordu Komutanlığı görevini, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel üstlenecek. Orgeneral Özel’in 2011 yılı YAŞ toplantısında Kara Kuvvetleri Komutanı, 2013’te de Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor. Necdet Özel, aksi bir durum olmaması halinde 4 yıl Genelkurmay Başkanlığı yapacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.