10 Mart'ta ihtilal yapalım

10 Mart'ta ihtilal yapalım
Savcılığın Darbe Günlükleri soruşturması ile Balyoz Darbe Planı’nın hazırlık soruşturmasını birleştirmesi büyük yankı uyandırdı.

Birleştirme kararının gerekçesi ise çarpıcı: Balyoz’u hazırlayan dönemin Harp Akademileri Komutanı Fırtına ile Donanma Komutanı Örnek, kuvvet komutanlıklarına getirildikten sonra da darbe çalışmalarını sürdürdü. Günlüklerdeki toplantılar da Balyoz’un devamıydı!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı önceki gün, Ergenekon davası kapsamında yürütülen Darbe Günlükleri ve Balyoz Darbe Planı’yla ilgili yürüttüğü iki ayrı hazırlık soruşturması hakkında birleştirme kararı aldı. Sürpriz bir kararla dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman da Balyoz soruşturmasına dahil edildi. Böylece Darbe Günlükleri’yle ilgili 5 Aralık’ta Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na ifade veren Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ‘Balyoz’ şüphelisi oldu.

‘Eylemleri süreklilik arz etti’

Kararın gerekçesinde ise 2003 yılında 1. Ordu Komutanlığı’nda hazırlanan Balyoz Darbe Planı seminerine katkı yapan dönemin Harp Akademileri Komutanı İbrahim Fırtına ile Donanma Komutanı Özden Örnek’in bu eylem ve birlikteliklerinin süreklilik arz ettiği iddiasına yer verildi. Fırtına ve Örnek’in kuvvet komutanlıklarına getirildikten sonra da bu darbe girişimi çalışmalarını sürdürdüğü öne sürüldü. Başsavcılığın darbe günlüklerinde yer alan çeşitli toplantıları da “Balyoz’un devamı” gibi değerlendirdiği iddia edildi.

Kuvvet komutanı oldular

Darbe günlükleri, bundan 2 yıl önce Nokta Dergisi’nde yayımlandığında ortalığı ayağa kaldırmıştı. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek tarafından tutulduğu iddia edilen günlüklerde üç darbe girişimi de tarih tarih anlatılıyor, ihtilal tarihi olarak ise önce 10 Mart 2004’ün belirlendiği, ancak Yalman’ın diğer komutanları frenlediği söyleniyor. Balyoz Darbe Planı’nın provası olduğu öne sürülen seminer 5-7 Mart 2003 tarihinde yapılmıştı. Fırtına 27 Ağustos 2003, Örnek ise 30 Ağustos 2003 tarihinde kuvvet komutanı oldu.

Vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.