Balyoz iddianamesi hazır

Balyoz iddianamesi hazır
Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da şüphelileri arasında bulunduğu Balyoz Darbe Planı İddianamesi'nin hazır olduğu iddia edildi.

Dün bazı gazetelerde yer alan haberlere göre, bin sayfadan oluşan iddianame ağustostaki Yüksek Askerî Şûra'dan önce İstanbul Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'ya sunulacak. İddianame mahkeme tarafından kabul edilirse, gözaltı kararları son anda başsavcılık tarafından durdurulan şüpheli 25 muvazzaf general ile 270 subayın YAŞ'ta terfi alamayacağı belirtiliyor. Eski kuvvet komutanları Orgeneral Aytaç Yalman, Oramiral Özden Örnek ve Orgeneral İbrahim Fırtına'nın isimleri de şüpheli sıfatıyla iddianameye dahil edildi. Ancak, İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, iddianamenin hazırlanıp hazırlanmadığına yönelik bilgisinin olmadığını söyledi.

Fırtına ve Örnek'ten sonra Yalman da Balyoz şüphelisi

Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da sanıkları arasında yer aldığı 'Balyoz' darbe planı iddianamesinin hazır olduğu iddia edildi. Star gazetesinin haberine göre 1.000 sayfadan oluşan iddianame Yüksek Askeri Şûra'dan (YAŞ) önce mahkemeye sunulacak. İddianamede gözaltı kararları son anda başsavcılıkça durdurulan 25 muvazzaf generalle birlikte 270 şüpheli yer alıyor. Eski kuvvet komutanları Aytaç Yalman, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına'nın da şüpheli olarak yer aldığı iddianame kabul edilirse muvazzaf subaylar ağustos ayındaki YAŞ toplantısında terfi edemeyecek. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ise 'Balyoz' soruşturmasıyla ilgili iddianamenin hazırlanıp hazırlanmadığına yönelik bilgisinin olmadığını söyledi.

Habere göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz şubat ayında başlatılan Balyoz soruşturması ile ilgili iddianame tamamlandı. Yaklaşık 5 aylık sürenin ardından tamamlanan iddianamede 25 muvazzaf generalle birlikte 270 kişi şüpheli listesine girdi. Özel Yetkili Savcı Mehmet Ergül koordinesinde, özel yetkili savcılar Süleyman Pehlivan, Ali Haydar ve Murat Yönder'in yürüttüğü soruşturma iddianamesinin bu hafta Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'ya sunulması bekleniyor. İddianamede 1 numaralı şüphelinin planın mimarı olduğu ileri sürülen emekli Orgeneral Çetin Doğan olduğu öğrenildi.

Haberde iddianamede eski kuvvet komutanları emekli orgeneraller Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek'in de 'şüpheli' sıfatıyla yer aldığı belirtildi. Fırtına ve Örnek 'Balyoz' soruşturması kapsamında geçtiğimiz yılın aralık ayında Beşiktaş Adliyesi'nde savcılara ifade vermişti.

İddianamede 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz, Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral E.Caner Bener'in yer aldığı 25 muvazzaf general de şüpheliler arasında yer alıyor.

Balyoz iddianamesinin YAŞ toplantısı öncesi kabul edilmesi halinde şüpheli konumda yer alan muvazzaf general ve albaylar terfi alamayacak. İddianamenin kabul edilmesi halinde 'sanık' konumunda olacak general ve albaylar yargı önüne çıkacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.