Kantarcıoğlu kendini ele verdi

Kantarcıoğlu kendini ele verdi
Anayasa paketine ilişkin olarak Seyfi Oktay ile yaptığı görüşmeler teknik takibe takılan Kantarcıoğlu, görüşmeleri yalanlamamış ve yasal olduklarını öne sürmüştü. Fakat Kantarcıoğlu, açıklamasıyla 'istişari mütalaa' yaptığını da itiraf etmiş oldu. Mahkeme

Anayasa paketine ilişkin kritik oylama öncesi Yüksek Mahkeme'de Fulya Kantarcıoğlu çatlağı gittikçe derinleşiyor. Pakete ilişkin olarak eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile yaptığı değerlendirme teknik takibe takılan Anayasa Mahkemesi üyesi Kantarcıoğlu, görüşmeyi yalanlamazken kendini şu sözlerle savunmuştu: "İçeriği, Anayasa'nın 149. maddesi ve Anayasa Mahkemesi'nin Resmi Gazete'de yayımlanmış kararlarının tekrarından ibaret olan bir telefon konuşmasının, Anayasa güvencesi altındaki temel haklar yok sayılarak açıklanması ve ihsası rey altında karara bağlanmamış bir davayı etkileme çabalarının konusu yapılması dikkatlerden kaçmamalıdır."

İTİRAF ETMİŞTİ

Hukukçular Kantarcıoğlu'nun açıklamasıyla kendini ele verdiğine dikkat çekiyorlar. Çünkü Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Görevleri'ni düzenleyen kanunun 46. maddesi 5. fıkrasına göre başkanı ve üyeler 'istişari mütalaa'da bulundukları davaya kesinlikle bakamıyorlar. Bu durumda Kantarcıoğlu'nun davadan çekilmesi gerekiyor. Kantarcıoğlu da bu açıklamasıyla 'istişari mütalaa'da bulunduğunu adeta itiraf etmişti.

50 BAŞVURU VAR

Kantarcıoğlu hakkında şahsi ve kurumlar adına mahkemeye yapılan reddi hakim taleplerine ilişkin nasıl bir işlem yapılacağı da kamuoyunca yakından takip ediliyor. Mahkemenin Kuruluşu ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 47. maddesi olan "Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri tarafsız hareket edemeyecekleri kanısını haklı kılan hallerin dava açılmadan veya iş Mahkemeye gelmeden önce mevcut olduğu iddiası ile reddolunabilirler" hükmünün işletilip işletilmeyeceği merak ediliyor. Bu konuda 50 yakın reddi hakim dilekçesinin mahkemeye ulaştığı biliniyor.

SEYFİ OKTAY'A İLTİFAT

Kantarcıoğlu, gözaltına alınıp savcılara ifade veren eski Oktay'a mahkeme ve iptal davası ile ilgili bilgiler verdiği ortaya çıkmıştı. Bu görüşmelerin birinde Oktay, Kantarcıoğlu'na, Anayasa değişikliğinin geçmemesi için şehir şehir dolaştığını söylüyordu. Mahkeme üyesi de, "Büyük hizmet yapıyorsunuz" sözleriyle kendisine destek çıkıyordu.

46. madde ne diyor

Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Görevleri Hakkındaki 1983 tarihli 2949 Sayılı Kanun'un, "Dava ve işlere bakmanın caiz olmadığı haller" bölümünü düzenleyen 46. maddesinin 5. fıkrasında başkan ve üyelerin istişari mütalaa ve kanaat beyan ettikleri davalara bakamayacaklarını hükme bağlıyor. Maddenin söz konusu fıkrası şu şekilde: "Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri, istişari mütalaa ve kanaat beyan etmiş olduğu dava ve işlere bakamazlar." Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.