İsrail'e Oscar'lı boykot

İsrail'e Oscar'lı boykot
ABD Başkanı Obama, Washington’a meydan okuyan İsrail Başbakanı Netanyahu’yu ağırlarken, Hollywood yıldızları İsrail’i boykot ediyor. Meg Ryan ve Dustin Hoffman, Mavi Marmara saldırısı nedeniyle Kudüs Film Festivali’ne katılmayacak.

Obama teslim oldu ama onlar..
İsrail’in Gazze’ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine düzenlediği ve 9 Türk’ün hayatını kaybettiği saldırıya sinema sektörünün kalbinin attığı Hollywood’dan da destek geldi. Vatan'ın haberine göre dünyaca ünlü Amerikalı oyuncular Meg Ryan ve Dustin Hoffman, Mavi Marmara saldırısını protesto için Kudüs Film Festivali’ni boykot etme kararı aldı. Bugün başlayan festivalin organizatörlerinden Yigal Molad Hayo, “Meg Ryan daha önce festivale katılacağını söylemişti. Ancak Mavi Marmara olayından bir gün sonra katılmaktan vazgeçtiğini söyleyen bir e-posta gönderdi. Gerekçe olarak işlerinin yoğunluğunu gösterdi ama bunun asıl nedeninin ne olduğunu anlamak bizim için zor değildi” diye konuştu.

Prens Albert da gitmiyor
Hayo, Amerikalı Yahudi aktör Dustin Hoffman’ın da festivale Mavi Marmara olayı nedeniyle “Hayır” dediğini anlattı. İsrailli organizatör, “Hoffman’la bir anlaşmaya varmak üzereydik. Birçok konuyu halletmiştik. Ancak daha sonra filo olayı gerçekleşti ve görüşmeler aniden kesildi” dedi. Efsanevi aktris Grace Kelly’nin oğlu olan Monako Prensi Albert’ın da festivale hayır diyen isimler arasında olduğunu belirten Hayo, “Festivalimizde Grace Kelly’ye saygı için özel bir program hazırlamıştık. Prens Albert’ı da burada görmek istiyorduk. Ancak tahmin ediyorum İsrail’e resmi bir ziyaret yapmaması için ülkesi içinden gelen baskılar sonucu programı iptal etti. Bu ziyaretin tehlikeli ve olumsuz etkiler yaratacak bir gezi olduğuna inandıklarını sanıyorum. Körfez ülkelerinden birçok insanın Monako’da banka hesapları var ve onlar Prens’in bu festivale katılmasını hoş karşılamazlardı” diye konuştu.

Beyaz Saray’a beyaz bayrak
Beyaz Saray’da dört ay önceki görüşmede İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile aynı kareye girmekten kaçınan ABD Başkanı Barack Obama’nın önceki günkü ‘konukseverliği’ farklı yorumlara neden oldu. ABD’nin saygın gazetesi Washington Post’un (WP) yazarı Dana Milbank, şu ifadeleri kullandı: “Beyaz Saray’ın kınamasına rağmen yeni yerleşim inşaatına izin veren ve Gazze yardım gemilerine karşı ABD’nin uyarısına aldırmayan Netanyahu’ya teslim bayrağı çekildi. Netanyahu, Obama’dan cesaretini kıracak hiçbir söz duymadı. Açıklamaları İsrail hakkında tek bir eleştiri ifadesi içermedi. Obama, 4 ay önce siyasi açıdan tehlikeli bir kararla İsrail’i, yeni yerleşim yerleri planları dolayısıyla kınamıştı. Bu durum Yahudi lobisini ayaklandırdı ve Netanyahu’nun ABD’ye sert eleştirilerde bulunmasına yol açtı. Obama iç siyasetin bu tür bir duruşa izin vermeyeceği yönündeki acı dersi şimdi öğrendi. İsrailli meslektaşı tarafından küçük düşürülen Obama, Netanyahu’yu tekrar Beyaz Saray’a davet etmek zorunda kaldı. Görüşmeye bir makyaj zirvesi denilebilir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.