Cumhuriyet manşetten tekzibi yedi

Cumhuriyet manşetten tekzibi yedi
Cumhuriyet gazetesi, Yard. Doç. Dr. Mustafa Helvacı'nın sahte doktora aldığı yönündeki haberi nedeniyle tekzip yedi. İşte Cumhuriyet'in mahkeme kararıyla manşetin solundan yayınladığı o tekzip metni:

Tekzip: ‘Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı hakkında sahte doktora iddiaları asılsız ve iftiradır’

Müvekkilim Yrd.Doç.Dr. Mustafa Helvacı hakkındaki yayınladığınız “doktorası sahte çıktı. ABD’deki Üniversitede doktora yapmadığı halde Diyanet sahte doktora teslim etti. Yurt dışında iken Diyanet İşleri Başkanlığından maaşlarını tıkır tıkır aldı” vb iddialarınızın tamamı gerçek dışı ve iftiradır.

Bu iddialarınıza aşağıda madde madde cevap verilmiştir. 1-İDDİA : “SAHTE DOKTORAYLA TÜM KAPILARI AÇTI”

1- CEVAP: Müvekkilim MUSTAFA HELVACI, 11.12.2003 tarihinde Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri Programını tamamlayarak DOKTOR unvanı ve yetkisini almaya hak kazanmıştır. Doktora diplomasının noter onaylı sureti (Diploma no: 1184) ve 4982 Bilgi Edinme Kanunu kapsamında 28 Nisan 2010 tarihinde Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünden alınan yazı ekte (Belge -1) sunulmuştur.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa HELVACI, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden 1989 yılında mezun oldu. Aynı yıl Diyanet İşlerinde Başkanlığında Vakit Hesaplama Şube Müdürlüğünde “astronom” olarak göreve başladı. 1990- 1993 yılları arasında Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde yüksek lisansını tamamladı. 1994 yılında aynı bölümde doktora programına başladı. Doktora yeterlilik sınavını verdikten sonra 1997 yılında; “Türkiye Diyanet Vakfı bursuyla doktora tezi araştırması yapmak üzere ve Diyanet İşleri Başkanlığının 25.06.1997 tarih ve 10489 sayılı onay ile 657 sayılı DM Kanunu hükümleri gereğince AYLIKSIZ İZİNLİ sayılarak” ABD Kentucky Üniversitesinde bilimsel inceleme ve araştırma yapmak üzere bu ülkeye gitti.

Dr.Mustafa HELVACI, Kentucky Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Moshe Elitzur önderliğindeki Astrofizik grubuna araştırmacı olarak kabul edilmiş (https://www.ccs.uky.edu/ research/astro.html) ve bu kişi Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğünce 20 Mart 2000 tarihinde; danışman Prof.Dr. Cemal Aydın yanında “eş danışmanlığa” atanmıştır. Kabul (Acceptance) belgesi mevcuttur. Akademik camianın yakından bildiği gibi, araştırma yapmak üzere yurt dışına giden kişiler gittikleri üniversitelerde “yüksek düzeydeki eğitim ücretini ödemeksizin” sadece ziyaretçi araştırmacı (Exchange visiting scientist) olarak çalışırlar, bu nedenle doktora programına kayıt yaptırmaları mümkün, değildir. Kentucky Üniversitesi tarafından araştırmacı olarak kabul edilen Dr. Mustafa HELVACI da, “yüksek düzeydeki eğitim ücretini” yatıramadığı için doğal olarak kayıtlı doktora öğrencisi olması söz konusu olamamıştır. Konu Cumhuriyet Gazetesi Tarafından kasıtlı olarak çarpıtılarak Kentucky Üniversitesi’nde kaydı bulunmadığı için Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa HELVACI, SAHTE DOKTORA yapmakla haksız yere itham edilmiş ve şahsiyet hakları, onur ve saygınlığı, bilim adamlığı insafsızca lekelenmek istenmiştir.

Görüldüğü üzere; “uzay bilimleri ve teknolojileri” gibi önemli bir konuda “doktorası” olan Mustafa Helvacı’ya bu akademik özelliği nedeniyle değer verilmesi ve takdir edilmesi son derece normaldir. Bu bağlamda TÜBİTAK’ta “başdanışman” olmadığını ve halen “uzman araştırmacı” olarak görev yaptığını aksi yöndeki iddianın da gerçekle bağdaşmadığını beyan ederiz. 2- İDDİA : Diyanet İşleri Başkanlığı’na Sahte Doktora Verdi,

2- CEVAP : Mustafa HELVACI, 1997 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Vakit Hesaplama Şubesi Müdürlüğü’nde “astronom” olarak görev yapmakta iken, Türkiye Diyanet Vakfı Bursu ile Ayın (Hilal’in) parlaklık modellemesini gerçekleştirebilmek için “Güneş Sisteminin Mekaniği ve Ay’ın Yörünge Analizi”, konusunda DOKTORA TEZİ ARAŞTIRMASI yapmak üzere Kentucky Üniversitesine gitmiştir.

Araştırma sırasında Ay’ın parlaklık modellemesini yapabilmek için yörünge analizinin yetersiz kalacağı ve dünya atmosferinin parlaklık modellemesinin de yapılması ihtiyacının kaçınılmaz olduğunun anlaşılması üzerine, çalışma alanı daha da genişletilerek, model atmosfer geliştirme konusuna geçilmiştir. Bu amaçla, gaz ve tozdan oluşan bir atmosfere sahip oksijence zengin kabuğa sahip yıldızların atmosfer modellemesi (http://www.pa.uky.edu/-helvaci/, Kentucky Üniversitesi Web sitesinde halen bilim insanlarının kullanımına ve ziyaretçilere açıktır), yapılmış ayın parlaklık modellemesine de imkan veren çok daha geniş kapsamlı bir konuda uzmanlık kazanmıştır. Müvekkil, 2001 yılı sonunda doktora tezi araştırma sürecini tamamlayarak Diyanet İşleri Başkanlığındaki görevine dönmüştür.

Tez araştırmaları tamamlanıp, Türkiye’ye dönülmesi sonrasında veri transferinde yaşanan sorunlara ilaveten, Ay’ın parlaklık modellemesi yapılabilmesi çin gerekli olan Ay’ın (Hilalin) parlaklık gözlem değerleri ne yazık ki yönetsel güçlüklerden dolayı teleskop sisteminin alınmaması ve bu konuda Vakit Hesaplama Şube Müdürlüğü ile anlaşmazlığa düşülmesi nedeniyle, kuramsal (matematiksel) olarak geliştirilen “Güneş Sisteminin Mekaniği ve Ay’ın Yörünge Analizi”nin gözlemsel yanı eksik kalmış ve uygulamaya yönelik modelleme malesef gerçekleştirilememiştir. Bu nedenle, “Ay’ın parlaklık modellemesi” Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’de savunulan ve onanan doktora tezi kapsamının dışına çıkarılmıştır. Konu Cumhuriyet Gazetesi tarafından iddia edildiği gibi, hiçbir zaman saklanmamış ve yetkililere bilgi verilmiştir (Yayınınızdaki Ek-3, olarak görülen 28/03/2003 tarihli dilekçe). Veri ve kişisel bilgilerin 3.şahısların eline geçmesinden Vakit Hesaplama Şubesi Müdürlüğü sorumludur. Diyanet İşleri Başkanlığına “sahte bir doktora değil”, doktora tez çalışması içindeki ve tezin bir kısmı olan “Ayın Parlaklık Modellemesi” konusunda geliştirilen matematiksel modelin bir kısmının orijinal nüshası verilmiştir. Çalışmaların tamamen bilimsel bir eser olması ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında kalması nedeniyle eserin izinsiz kopyalanmaması isteğinde bulunulmuştur. Ancak buna rağmen eserin orijinal çalışmaları kopyalanarak bir kısım ticari amaçla çalışan kişi ve kuruluşlara verildiği meydana çıkan ikincil eserlerden anlaşılmıştır.

3-İDDA :

ABD’DE İKEN DOKTORA YAPMADIĞI HALDE DİYANETTEN MAAŞINI TIKIR TIKIR ALDI

3- CEVAP : Müvekkilimin ABD’e görevlendirilmesi “Diyanet İşleri Başkanlığının 25.06.1997 tarih ve 10489 sayılı onay ile 657 sayılı DM Kanunu hükümleri gereğince AYLIKSIZ İZİNLİ sayılarak” görevlendirilmesi sonucu, ABD’de kaldığı 4,5 yıla yakın süre Diyanet İşleri Bakanlığından maaş, yolluk, harcırah veya başka bir ad altında hiçbir ödeme almamıştır. Yalnızca Diyanet Vakfından 4,5 yıla yakın sürede toplam 53.200 USD burs almıştır.

Görüldüğü üzere müvekkilim Cumhuriyet Gazetesinin iddia ettiği gibi Diyanet İşleri Başkanlığından ABD’de bulunduğu sürede “tıkır tıkır” veya bir başka şekilde tek bir TL dahi almamıştır. İddia tamamıyla gerçek dışıdır.

Yrd.Doç.Dr.Mustafa HELVACI’nın Bilimsel Çalışmaları:

Ülkemizin uzay bilimleri ve teknolojileri alanında gelişebilmesi ve dünya ile yarışabilmesi için bir çok uluslararası toplantıya katılan ve özellikle genç öğrenci ve araştırmalara destek veren müvekkilim Yrd. Doç. Dr. Mustafa HELVACI, halen öğretim üyesi olduğu Akdeniz Üniversitesi Fen & Edebiyat Fakültesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü’nün kurulmasında önemli katkılar sağlamıştır. Dr. Helvacı, 2008 yılında Avrupa Birliği FP7 çerçeve Programı çerçevesinde Uzay Fiziği konusunda dünya genelinde önerilen araştırma projelerini bilimsel olarak değerlendirmek ve desteklenecek projelere karar vermek üzere, Avrupa Birliği Araştırma Konseyi (ERC) tarafından panele davet edilmeye layık görülen Dünya’dan 12 bilim adamı arasında yer almayı başarmıştır (http://www.tubikat.gov.tr/tubikat_files/aciklama/01-04-ere.doc). Öte yandan, Dr. Helvacı, 2007 yılında Uluslararası Bilim Konseyi (ICSU: The International Council for Science), Uzay Araştırmaları Komitesi (Committee on Space Research - COSPAR) Türkiye Temsilciliğine getirilmiş (http://arsiv.ankara.edu.tr/vazi.php?yad=5762) ve bu görevi 3 yıl boyunca sürdürmüştür. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Dış Uzay Araştırmaları Ofisi (United Nations Office for Outer Space Affairs -OOSA) Türkiye delegasyonunda görev yapmış ve ülkemiz adına Birleşmiş Milletlerde çok sayıda toplantıya katılmış ve birçok teknik sunum gerçekleştirmiştir(http://www.oosa.unvienna.org/oosa/COPUOS/stsc/2008/presentations.html). Ayrıca, Yrd. Doç. Dr. Mustafa HELVACI’nın, uluslararası saygın dergilerde yayımlanmış 8 adet bilimsel makalesi ve çok sayıda yurt içi konferans ve makalesi mevcuttur.

Basının, kamuoyunun doğru oluşmasındaki yeri yadsınamaz. Ancak basın özgürlüğü kullanılıp kamuoyu aydınlatılırken de hiçbir zaman yalan haberle ve gerçek dışı isnat ve iftiralarla kamuoyu oluşturmaya çalışmak basın özgürlüğü içinde mütalaa edilemez. Gerçek dışı ve yalan haberle kişilik haklarına, şeref ve haysiyete tecavüz edilemez. Aksi yayın, bu yayını yapanlara hukuki ve cezai sorumluluk getirir. Zaten biz de söz konusu yayın nedeniyle hem cezai ve hem de hukuki haklarımızı kullanacağız.

Müvekkilim, bu yayının kimler tarafından yaptırılmak için gayret edildiğini gayet iyi bilmektedir. Müvekkilim çok uzun yıllara dayalı bilimsel çalışmalarını özel şirketlere büyük rantlar karşılığı devredenleri de, bilimsel yetersizlikleri ve kamu kaynaklarını yanlış kullanmaları nedeniyle haklarında disiplin tahkikatı yapılmış kişilerin hazımsızlığını da bilmektedir. Yeri ve zamanı geldiğinde bu kişilere karşı da hukuki ve cezai haklarını kullanacaktır.

Kamuoyunun aydınlanması ve gerçeklerin doğru bir şekilde öğrenilmesi için bu cevap ve düzeltmemizi kamuoyuna saygıyla sunarız. 14.05.2010


Yrd. Doç. Dr. Mustafa HELVACI

Vekili Av. Ali ÖZKAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.